• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ali Erkan Kavaklı
Ali Erkan Kavaklı
TÜM YAZILARI

Toplum hayatına huzur nasıl gelir?

05 Mayıs 2022
A


Ali Erkan Kavaklı İletişim: [email protected]

Din akla hitap eder, insanı düzeltir, ebedi saadeti kazandırma amacı güder, dünya hayatında da adalet, barış, huzur ve mutluluğu sağlayan kurallar koyar, tavsiyelerde bulunur. 

Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın hakları, ömür boyu nafaka, kadınlara pozitif ayırımcılık düzenlemesi yapanlar, toplumun huzurunu dinamitliyorlar. İnsanı düzeltmek yerine fıtrata zıt kanunlar yapıyorlar. Esas olan insanı güzel ahlaklı hâle getirmektir. 

Peygamberimiz (sav) 632 yılında yaptığı Veda Haccında, Arafat’ta Müslümanlara önemli bir konuşma yapmış, onlara ebedi saadeti kazandıracak haram ve helalleri anlattı. Haramlar azdır, sayılabilir. Mesela büyük günahlar yedi ve 12 olarak belirtilmiştir. 

Veda Haccında Gönüller Sultanı (sav) yüzbinlerce insana dünya ve ahiret mutluluğunun anahtarı emirler saymış. Buyurur ki:

“Ey insanlar!

Bugünleriniz nasıl mukaddes bir gün ise bu aylarınız nasıl mukaddes bir ay ise bu şehriniz nasıl mübarek bir şehir ise canlarınız, mallarınız, namuslarınız da öyle mukaddestir, her türlü tecavüzden korunmuştur.

Ashabım!

Muhakkak ki Rabbinize kavuşacaksınız. Sizi amellerinizden dolayı sorguya çekecek! Sakın benden sonra eski sapıklıklara dönüp birbirinizin boyunlarını vurmayınız!

Tebliğ ediyorum, kimin yanında emanet varsa onu sahibine versin!

Biliniz ki faizin her çeşidi kaldırılmıştır. Ana malınız sizindir. Allah hükmünü vermiştir, artık faiz yoktur. İlk kaldırdığım faiz, amcam Abbas b. Abdülmuttalip’in faizidir. Ne zulmediniz ne de zulme uğrayınız.

Ashabım! 

Cahiliyetten kalan âdetler kaldırılmıştır, ayağımın altındadır. Cahiliye devrinde güdülen kan davaları da kaldırılmıştır. Kaldırdığım ilk kan davası Abdülmuttalip’in torunu Rabia oğlu Haris’in kan davasıdır…

Ey insanlar!

Kadınların haklarını gözetmenizi ve bu hususta Allah’tan korkmanızı tavsiye ederim. Kadınları Allah’ın emaneti olarak aldınız ve onların namusunu kendinize Allah’ın emri ile helal kıldınız. Sizin hanımlarınız üzerinde haklarınız olduğu gibi onların da sizin üzerinizde hakları vardır. 

Onların üzerinde sizin hakkınız, yatağınızı kimseye çiğnetmemeleri, hoşlanmadığınız hiçbir kimseyi evinize ayak bastırmamalarıdır. Eğer yaparlarsa şüphesiz Allah onları yataklarınızdan ayırmanıza ve onları hafifçe dövmenize izin vermiştir. Eğer vazgeçerlerse onlar için örfçe kabul edilen yiyecek ve giysiler verin. Kadınlara iyiliği tavsiye edin çünkü onlar sizin yanınızda esirler, bir şeye sahip değiller. 

Ey müminler! 

Size iki emanet bırakıyorum, eğer ona sarılırsanız ebediyen sapmazsınız. O da Allah’ın kitabı Kur’an-ı Kerim ve peygamberin sünnetidir.

Ey insanlar!

Allah’ın kitabını uyguladığı sürece başınızda idareci olarak saçları siyah üzüm tanesi gibi olan Habeşî bir köle olsa dahi onu dinleyin ve itaat edin!

Dikkat edin! Şu dört şeyi kesinlikle yapmayın: Allah’a hiçbir şeyi ortak koşmayın! Allah’ın haram ve dokunulmaz kıldığı canı haksız yere öldürmeyin! Zina etmeyin! Hırsızlık yapmayın!” (Müslim, 4/41; Gönüller Sultanı Hz. Muhammed’in (sav) Hayatı, s.447)

Hz. Muhammed (sav), Arafat’ta bütün asırlara ve bütün insanlığa hitap eden geniş kapsamlı bir konuşma yaptı. Müslümanlara ömür boyu takip etmeleri gereken bir yol haritası çizdi. 

Allah ve Resulüne (sav) inanmalarını istedi; vicdanlı, ahlaklı, iyi insan inşa etmek için çalıştı Ahirette Allah’ın huzurunda hesap vermeye hazır olmaları için uyarıda bulundu.

Haksız yere adam öldürmeyi, faizi, kan davasını, ırkçılığı, zinayı, hırsızlığı yasakladı.

Kadın ve kölelere haklarını vermeyi, cihadı, Müslümanların can, mal ve namusunu korumayı, Allah’a itaat ettikleri sürece idarecilere itaat etmeyi emretti.

İyi şeyleri emretti, kötü işleri yasakladı, iyi insan, iyi Müslüman olmalarını tavsiye etti. 

Müslümanın imanı ne kadar kuvvetli olursa Allah’ın emir ve yasaklarını o oranda önemser ve hayatına geçirir. Çoğunluğu Müslüman bir ülkede yaşıyoruz. İnsanımızın imanını kuvvetlendirebilirsek adam öldürme, özellikle medyanın gündeminden düşmeyen kadın cinayetleri ve birçok kötülük biter. 

Sömürüce kapitalizmin sömürü aracı olan faizcilik sona erer.

Hırsızlık, gasp, dolandırıcılık diye bir şey kalmaz.

Yalan hayatımızdan çıkar.

Dürüst insan, helal ve haramı gözetir, Allah rızasını ve ebedi saadeti kazanmak için çalışır, toplum hayatına adalet ve huzur gelir.

Peygamberimiz (sav) güzel ahlaklı idi, söylediklerini önce kendi hayatına uyguluyordu. Güzel ahlaklı, söylediklerini önce kendi hayatına uygulayan öğretmen modeline ihtiyacımız var.

Eğitim önce insanı düzeltmeli.

Eğitimde Hz. Muhammed (sav) modeline ihtiyacımız var.   

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Mustafa

Ali Erkan bey yazınız çok öğretici ve Ufuk açıcı olmuş. O güzel kaleminize ve o imanlı yüreğinize teşekkür ederiz

Robotik

O öğretmenler bi zamanlar vardı...şimdi yok...şimdi çoğu tek tip tek ruh tek düzen tek hedefli..bu eğitim değil,,,,buna eğitim denemez..ancak robotik düzenleme denir..
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23