• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ali Erkan Kavaklı
Ali Erkan Kavaklı
TÜM YAZILARI

İmam Hatip ve Meslek Liseleri için yeni bir 28 Şubat süreci mi? 2023 vizyonu mu? Ted Koleji Bakalorya sistemi mi?

27 Haziran 2019
A


Ali Erkan Kavaklı İletişim: [email protected]

18 Mayıs 2019 tarihinde Bakan Ziya SelçukOrta Öğretim Tasarımı Tanıtım Toplantısı” yaptı ve yeni orta öğretim programını İstanbul’da bir meslek lisesinde tanıttı. 

Programı açıp okudum: Mesleki teknik Anadolu liseleri ile ilgili tek satır yok.

İmam hatip liselerinin programda yeri yok.

Yeni orta öğretim programı sadece Anadolu liselerini ilgilendiriyor.

Orta öğretim, Anadolu liselerinden ibaret mi?

İmam hatip liseleri ve meslek liseleri yeni bir 28 Şubat süreci mi yaşayacak?

Hayal kırıklığına uğradım.

Ekim ayında İstanbul’da Eğitim 2023 Vizyonu toplantıları yapıldı.

Uzun çalışmalar sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı toplantıda. Eğitimde 20123 Vizyonu açıklandı. Vaadler, beklentiler…

Program açıklandı, karşımıza TED Koleji Bakalorya Sistemi (lise bitirme) çıktı.

2.446.051 öğrenci üniversite sınavlarına girdi. (Geçen sene 2.381.412 idi.) Bunların 835.000’i bir üniversite veya yüksek okula yerleşebilecek. Öğrencinin % 34’ü. Geçen sene oran % 36 idi. Üniversitelerin önündeki kalabalık her sene artıyor.

Geriye kalan % 67 ne olacak?

Üniversite ve yüksek okullarda yer yok. Başarısız olduklarından veya bilgisiz olduklarından değil, kontenjanlar dolduğu için.

% 66’lık dilimdeki öğrenciler meslek eğitimi görmeli ki üniversite okuyamadığında meslek sahibi olsun.

İstatistikler bize meslek lisesi mezunlarının düz lise mezunlarına göre daha kolay iş bulduğunu ve daha iyi ücret aldığını ve daha az işten çıkarıldığını söylüyor. 

OECO ülkelerinde 25-34 yaş arası istihdam oranı % 77, işsizlik oranı %7,8. 

Ülkemizde 25-34 yaş arası orta öğretim mezunlarının istihdamı % 65, işsizlik oranı % 11.3 (Eğitime Bakış 2018,s.24)

Hal böyle iken 2023 Vizyonu Anadolu lisesi programı sunuyor, meslek liselerine ve imam hatiplere yer vermiyor. Öğrencinin % 34’üne program hazırlamak Milli Eğitim Bakanlığının yapacağı iş değil. Hele buna eğitimde reform demek…

Liselerde hangi düzenlemeyi yaparsanız yapın, üniversiteye giriş sistemi değişmedikçe işe yaramaz. Anadolu liseleri üniversiteye öğrenci hazırlar, lise programı üniversite kazanmak içindir.Sanayi ve ticaret odaları ile iş birliği yaparak meslek liselerini özendirmek lazım. Yeni program hazırlanırken sanayi ve ticaret odaları, meslek kuruluşları ile görüşülmemiş. Programda, eleman bulamadığı için kıvranan iş adamlarının derdine deva olacak tek satır yok.  

Bu programla liseye başlayan öğrenci 4 yıl sonra üniversiteye baş vuracak, bu süre içinde üniversite giriş sistemi geliştirilecekmiş. Program düzenlenirken YÖK ve ÖSYM ile de görüşülmemiş.

Merkezi sınavların öğrenci üzerindeki baskısı azaltılacak, deniyor.

Nasıl azaltılacak? 

Üniversiteye giriş sistemini değiştirme yetkisi ÖSYM’de. Üniversitelerin kontenjanları mı artırılacak? Meslek lisesi öğrencilerinin sınavlara girişi mi engellenecek?

İmam hatip liseleri ile ilgili hiçbir şey söylenmiyor. Din Eğitim Genel Müdürlüğü’ne görüş sorulmamış; Önder, İlim Yayma, Ensar, TİMAV gibi sivil toplum kuruluşlarından fikir alınmamış.

Anadolu lisesi programı esas alındığına göre üniversiteye giriş soruları bu programa göre düzenlenecekse, imam hatip lisesi öğrencisi meslek derslerini seçmemeye yönlendiriliyor. İlahiyat dışında üniversite okumak isteyen imam hatibe değil liseye yönelecek. Hatta ilahiyata gitmek isteyene bile meslek derslerinin faydası yok, önemli olan üniversiteyi kazanmak… 

Üniversite kazandırmayan lise diploması yaramaz.

İmam hatip liseli öğrenciler de Kur’an, Arapça, fıkıh, dini bilgiler, siyer dersleri yerine matematik, edebiyat, dil, fizik, kimya, biyoloji gibi TYT ve AYT’de puan getiren derslere yönelecekler.

Bu durumda imam hatip liselerinin alanı daraltılmış olacak ve 28 Şubat sürecindeki gibi sadece ilahiyatlara öğrenci hazırlayan liselere dönüşecekler.

Meslek lisesi öğrencileri, meslek dersleri seçmek yerine Anadolu lisesi programındaki dersleri seçecekler, meslek eğitimi zayıflayacak veya sona erecek.

İmam hatipler ve meslek liseleri yeni bir 28 Şubat süreci yaşayacak. 

Hem de Ak Parti döneminde ve Ak Parti’nin tayin ettiği Milli Eğitim Bakanı eliyle.

Bakanlığın hazırladığı örnek ders programlarında Kur’an, siyer, temel dini bilgiler dersi neden yok? Bu derslerin seçilmesi istenmiyor mu? İki ders seçilebilecek, Kur’an, siyer, temel dini bilgiler derslerinden hepsini seçme imkânı yok. Programda seçmeli ders olarak müzik, uzay bilimleri ve astronomi, resim, spor, beden eğitimi, arkeoloji ve müze eğitimi, etkin iletişim teknikleri, fotoğrafçılık, matematik uygulamaları, Osmanlıca vb. dersleri konmuş. 

Fen Bilimleri, biyoloji, kimya, fizik, coğrafya dersleri materyalist ve evrimci bakış açısıyla yazılmaya devam eder, Kur’an, siyer ve temel dini bilgiler dersleri seçmeli ders olmaktan çıkarılır, imam hatip ve meslek liselerine programda yer verilmeyerek önemsizleştirilirse, Asım’ın Nesli yetiştirme ideali, dindar nesil yetiştirme gayesi Ak Partili Milli Eğitim Bakanı eliyle sonlandırılmış olur. 

Yeni bir program için hiç çalışılmamış, TED Kolej programı aynen alınmış. Portfolya kelimesi bile, öğrenci değerlendirme dosyası denmemiş, yabancı kelime olarak konmuş, bilgi kuramı dersi de oradan; kes-kopyala- yapıştır sistemiyle.

MEB’in yeni orta öğretim tasarımı, TED Koleji programı gibi. Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu sistem, Anadolu lisesinden ibaret mi?

Kamil insan yetiştirmek için dini eğitime, genç işsizler ordusu yetiştirmemek için meslek eğitimine önem vermek gerekmez mi?

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23