--°--:--
  • İMSAK--:--
  • GÜNEŞ--:--
  • ÖĞLE--:--
  • İKİNDİ--:--
  • AKŞAM--:--
  • YATSI--:--
  • --,--
  • --,--
  • --,--
Son Dakika
Köşe Yazısı

İkra şuuruyla uyanmış eğitimcilere ihtiyacımız var

Ali Erkan Kavaklı
Ali Erkan Kavaklı
25

Eğitimi, Fulbrigt bataklığından ve materyalist anlayıştan Milli Eğitimi bakanları değil, “ikra” şuuru ile uyanmış eğitimciler kurtarabilir ve kalite kazandırabilir. İkra ile Uyanmak isimli kitabındaeğitimci yazar Behcet Gülenay eğitimdeki eksik ve noksanlara dikkatimizi çekiyor ve yapılması gerekenleri anlatıyor. 

Vahiy kültürüne ve ikra bilincine sahip bir eğitimci Gülenay. Şiir, masal, roman, biyografi türünde eserler kaleme almış. 

Eğitimin insana güzel ahlâk ve kemal kazandırması gerektiğini vurguluyor. 

Tam da Milli Eğitim Bakanı olacak şuurda bir eğitimci. 

“Eğitim, ahlâkî tekâmül kazandırmalı. Eğitimci güvenilir olmalı, güvenilen insanlar yetiştirmeli. İnsan ahlâkı kadar insandır. İnsan yaşadığını söylemeli, yapmadıklarını söylemeli.” (s.60-62)

Eğitim, yetişmiş kuşaktan yetişmekte olan kuşağın davranış öğrenme pratiğidir” diyen Gülenay, eğitim ahlâkına sahip olmamız gerektiğini ifade ediyor ki son derece haklı.

En Sevilen ve En Başarılı Öğretmen Hz. Muhammed (sav) 23 yıl eğitimcilik yaptı, bu süre içerisinde sahabe nesli yetiştirdi. Cahil, bedevi, vahşi insanları bilgili, menedeni ve kâmil insanlara dönüştürdü Allah’ın izni ve yardımıyla.

Bir milyondan fazla öğretmene sahibiz. Genç nesillerin iyi yetişmediğinden, ahlâkî erdemlere sahip olmadığından, okumadıklarından vs. şikâyet ediyoruz. Toplumda ahlâk erozyonu olduğunu söylüyoruz.

Şu sorular pek az akla geliyor:

Gençler, kime özeniyorlar? Kimleri örnek alıyorlar? Yanlış davranışları kimlerden öğreniyorlar?

Medya, artistler, televizyonların kötü filmleri, Batı özentisi, ateist bakış açısıyla yazdırılmış fen bilgisi kitapları…

Peki, çocuklarımız anne ve babalarından, öğretmenlerinden, cami hocalarından hiç mi etkilenmiyor?

Behcet Gülenay; neden az okuduğumuzu, neden kitap almadığımızı, bilgi hazinesi kitaplara neden değer vermediğimizi soruyor 

Öyle ya elimizde cep telefonu gibi kitap taşısak genç nesiller bizi örnek almaz mı?

İslam kitap dinidir, Peygamberimiz (sav) kitapla geldi, onu okudu, anlattı, yaşadı ve topluma güzel ahlakı kazandırdı. İlim sahibi olmayı ve çalışmanın en büyük erdem olduğunu anlattı. Bedevi toplum kısa sürede dünyanın süper gücü olan İran ve Bizans devletlerini yendiler. Yüce bir davaya sahiptiler, Allah’ın adını ve dinini yüceltmek için çalıştılar. Allah kendi yolunda yürüyeni sever ve ona yardım eder. Müslümanlara yardım etti ve büyük bir medeniyet kurdular. 

Prof. Aziz Sancar, Müslümanların Kur’an’ın emirlerini terk ettikleri için geri kaldıklarını ve sömürüldüklerini söylüyor. 

Elimizde cep telefonu yerine kitap taşıma aktivitesi başlatmalıyız, gençler okumanın, kitap taşımanın, ilim sahibi olmanın büyük ve önemli erdemler olduğunu büyüklerinden öğrenmeliler.

Sosyal medya takip ederek erdemli, ahlaklı, evliya, bilge, mucit olan var mı?

Eskiden cami ve saraylarda kütüphaneler kurulurdu, diyor Gülenay.

Evlerimizde kütüphane var mı? 

Seni yaratan Rabbinin adıyla oku!” emrine muhatap olana anne ve babalar, her gün kutsal kitabın sayfaları arasında vakitlerini değerlendiriyorlar mı?

Edebiyatımızın neden çağlayanlar gibi akmadığını soruyor Behcet Hoca.

Edebiyat karın doyurmaz diyenlere cevap veriyor: Edebiyat karın değil, zihin ve ruh doyurur. (s.20)

Kur’an, bütün şairlere meydan okuyan bir edebiyat şaheseri değil mi?

Ünlü düşünür Epiktetos; domuzlar ve öküzler de konuşabilseydiler, sohbetleri yeme içme üzerine olurdu, der. İnsanı insan yapan yedikleri, içtikleri, giydikleri değildir.

“Şu insan dedikleri, el ayakla baş değil;

İnsan manaya derler, suret ile kaş değil”der Pir Sultan Abdal. 

Eğitimciler, öğrencilerine büyük hedefler göstermeliler. Bin yıl dünyaya hükmeden İslam medeniyetinin çocukları, üç yüz yıldır bilim ve teknolojide ileri giden ve dünyayı ateşe veren Batı medeniyetinin çocuklarını geçme kararı almalılar. 

Eğitimcilerimiz, öğrencilerine değer vermeliler, onlara 10 yıl sonra 20 yıl sonra ulaşmaları gereken hedefler göstermeliler. 

İnsanları harekete geçiren düşünceleri ve hedefleridir. Küçük düşünen, küçük hedefler peşinde koşanlar büyük dava adamı olamazlar.

İslam’ın şartı zengine beştir, fakirlere üçtür. 

İslam’ın beş şartını yerine getirebilmek için zengin, hüner ve ilim sahibi olmak şart. 

Özellikle eğitimci dostlara Gülenay’ın “İkra ile Uyanmak, Elma Isırığı, Suda Yanan Ayetler, Mağribi, Siyah Zamanlar adlı eserlerini tavsiye ederim. Örnek bir eğitimci ve yazar Gülenay. Eğitimcilerimiz Gülenayları çoğaltmak için kolları sıvamalı. 

(Kitaplara ulaşmak için: 0212-5123769; www.naryayinlari.comwww.metamorfozyayincilik.com 0212- 5224505)

 

Yorumlar

(25)

Yorum yazın

0/1000

Yorumlar editör onayından sonra yayınlanır.

Mustafa.

26 Ağustos 2021 22:28

Hangi.kitapta.islamın.şartı.zengine.5.fakire.3.tür.

Gazi Terbiye Enstitusu

26 Ağustos 2021 16:20

Hasan Ali Yücel, Mustafa Necati ve Ismail Hakki Tonguç gibi öğretmenlere ihtiyacımız var.

Ali rıza

19 Ağustos 2021 23:31

Ne güzel demiş , Pir Sultan Abdal , Şu insan dedikleri, el ayakla baş değil ,İnsan manaya derler , suret ile kaş değil , ve ne acıdır ki bu güzel mısraları dediği için darağacını boyladı , biliyorsunuz , tarih boyunca kim doğruyu konuştu , anında susturuldu , boşuna geri kalmadık bir sebebi var , ilk sürenin ilk ayetinin ilk kelimesi ıkra- oku ikinci inen sürenin ilk ayetinin ilk kelimesi nun , ikinci kelimesi kalem , bunlar tesadüf konmamış , bilinçli konmuş , aklı olan anlasın diye , gel gör ki ne okuduk ne yazdık , şeyhlerin arkasında dolandık , peki bından sonra ne olur ,? önceleri ne olduysa bundan sonrası aynı olur , değişen hiç bir şey olmaz , dön baba dönelim ,

####

19 Ağustos 2021 21:42

İlim irfan hususiyetinin zati şahaneyi hazretleri....pek bi terbiye ehlisiniz..

İslâmî tâlîm ü terbiye şart...

19 Ağustos 2021 21:03

@####: İfâdenizden bellidir!...

####

19 Ağustos 2021 19:54

Eğitim sisteminin içine ettiniz.. 

Her şey insân için yaratılmıştır. O da yüce Allâh'a ubûdiyet yani kulluk için...

19 Ağustos 2021 19:21

Teknoloji insânı "âdem" etmez! Sâdece bir vâsıtadır (araç!). Lütfen, artık kendimiz olmağı deneyelim!...

Memûr sayısı en az yarıya inmelidir!...

19 Ağustos 2021 19:16

Öğretmenlik aslâ bir ekmek kapısı olarak görülemez. Elbette ki asgarî ihtiyaçları karşılanmalıdır...

Müslüman Türk

19 Ağustos 2021 18:57

@Katolik: Bizim sözümüz, müslüman Türkler'edir. Gayr-i müslimler için zâten herhangi bir sıkıntı yok!...

hayrettin hocama

19 Ağustos 2021 17:15

bir zahmet emekli olunda atanamayan biri ekmek yesin. teknolijinin t sinden anlamayan 35 40 yıllık öğretmenlerin artık evinde oturması gerekiyor.

Ali Erkan Kavaklı Diğer Yazıları

Hepsini Görüntüle