• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ali Erkan Kavaklı
Ali Erkan Kavaklı
TÜM YAZILARI

Eğitimde araştırma projeleri ve geleceğin fethi

05 Kasım 2020
A


Ali Erkan Kavaklı İletişim: [email protected]

Ak Parti iktidarı döneminde eğitimdeki en önemli keşiflerden biri proje yapma sanatı ve öğrencilere araştırma ruhunun kazandırılması oldu. Doç. Hüseyin Çelik, proje yapma, sergileme ve araştırmayı teşvik konusunda eğitim camiasına inanılmaz gayret aşıladı.

Milli Eğitim Bakanlığının açtığı imtihanı kazanarak Almanya’ya gittim,1988-94 yılları arasında Nürnberg’de öğretmenlik yaptım, Almanya’nın öteki eyaletlerini ve birçok Avrupa ülkesini gezdim, dil öğrendim, eğitimle ilgili yayınları takip ettim, ediyorum. 

Başka bir ülkeyi gezip görmek, mesleğimizle ilgili araştırmalar ve karşılaştırmalar yapmak bizi zenginleştiriyor. Eğitim araştırmalarımı; Beyin Gücünü Etkili Kullanma Sanatı, Dehanı Keşfet Zekânı ve Hafızanı Geliştir, Evde ve Okulda Başarılı Eğitimin Sırları, Yüzyılın Pedagojik Yanlışı Karma Eğitim gibi kitaplarda topladım.

Yaptıkları projeler sayesinde birçok öğretmenimiz Avrupa ülkelerine gidiyor, oralardaki meslektaşları ve eğitimcilerle buluşuyor, bilgilerini artırıyor, tecrübe alış verişinde bulunuyorlar. 

İmreniyorum. 

Proje çalışmaları son senelerde okullara ve tabana yayıldı. Çok hoşuma giden gelişmeler oluyor.

Din Öğretimi Genel Müdürlüğü “Eğitimde Rehberlik ve Destekleme Modeli”ni (ERDEM) projesi yapmış. İmam Hatip Okulları öğrenci başarısının artırmak için araştırma projeleri yaptırıyor. Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz fevkalade gayreti, azimli, takipçi bir yönetici. Zaman zaman din kültürü öğretmenlerinden şikâyetler duyuyorum, çok çalıştırıyor, durmadan seminerler düzenliyor, katılmaya zorluyor, diyorlar. 

Çok seviniyorum. Öğretmenlerin kendilerini yenilemeleri lazım. Durgun sular kurtlanır.

Genel Müdürlük 2020 programı ERDEM çerçevesinde okullarda proje yapma yarışı başlatmış, yarışa 675 başvuru yapılmış, bunlar arasında 41 proje hibe desteği almaya hak kazanmış. Projelere 953.936 lira destek sağlanmış. Fevkalade güzel bir çalışma. 

ERDEM projeleri, akademik başarıyı artırma, kişisel ve mesleki gelişimi sağlama, yeni fikirler geliştirme, ilmi çalışmalar yapma, kültürü artırma, sanatı teşvik, toplumda sorumluluk alma, robotik kodlama öğretimi; okuma, araştırma, gözlem kültürü kazandırma, dil öğrenme tutkusu aşılama, sanat alanında atölye çalışmaları yapma, sporu geliştirme, birlikte çalışmayı öğretme amaçları taşıyor.  

 Şehit Er Selahattin Şener Anadolu İmam Hatip Lisesinin örnek bir projesi var ki değinmeden geçemeyeceğim. İmam hatip öğrencilerinin ufkunu açacak bir çalışma. 

Fen bilgisi, matematik, biyoloji, fizik, kimya alanlarında öğrencileri avantajlı hâle getirmek için yapılmış. Mikro âlem ve makro âlemi inceleme, akademik çalışma yapmayı öngörüyor. Öğrencilerin merak duygusu geliştirme ve onları bilimsel araştırmalara yöneltme hedefi güdüyor

9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerini kapsayan proje Birunî’yi örnek alarak gökyüzünü incelemeyi, mikrobu keşfeden Akşemsettin’i örnek alarak atomların dünyasını incelemeyi hedefliyor. 

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü ile işbirliği yapılarak gerçekleştirilecek olan proje sayesinde öğrenciler galaksi, gezegen ve yıldızları gözlemleyecek, bunun için teleskop almışlar. 

Küçük canlıları ve molekülleri incelemek için de 2 tane mikroskop temin etmişler. Bakanlık projeye 32.500 lira vererek desteklemiş.

Teleskopla güneşin, ayın, dünyanın hareketleri gözlenecek, öğrenciler güneş takviminin nasıl hesaplandığını öğrenecekler. Lisede Birunî gibi uzayı gözlemek, Akşemsettin gibi atomların dünyasını incelemek öğrencilerin zihin dünyasını zenginleştirecek şüphesiz. 

Evrendeki en küçük canlıdan en büyük canlıya ve uzaydaki gezegenlere kadar her şeyin belirli bir düzen içerisinde yaratıldığını ve ekolojik sistemin en küçük canlılardan başladığını fark edecekler. Görerek, inceleyerek, anlayarak iman edecekler. Eserlerini inceleyerek Allah’ın kudretini, ilmini, sanatını anlayacaklar. 

Yaptıkları araştırmalar ile ilgili afiş hazırlayacak, video çekecek, maket hazırlayacaklar. Bu projelerle TÜBİTAK yarışmalarına katılacaklar.

Fevkalade dikkat çekici, faydalı ve verimli bir çalışma.

İlim, insanı Allah’ın sanatını anlamaya götürür. Evrendeki her eser, Allah’ın kudretini, büyüklüğünü, bilgisini ve sanatını anlatır.  

Kur’an, bu konuda şöyle der:

Yeryüzünde ne varsa hepsini sizin için yaratan, sonra semaya yönelip onları yedi kat gök olarak tastamam tanzim eden Allah’tır. O, her şeyi hakkıyla bilendir.” (Bakara-29)  

Bütün okullara örnek olabilecek proje çalışmalarından dolayı. Bakanlığı ve Din Öğretimi Genel Müdürlüğünü ve Genel Müdür Nazif Yılmaz’ı, projeyi yapan öğretmenleri ve öğrencileri tebrik ediyorum. 

İyi bir geleceğe doğru yürüyoruz. Selçuk Bayraktar, Prof. Aziz Sancar, Prof. Fuat Sezgin birer istisna olmayacaklar, onların açtığı yolda yeni nesiller emin adımlarla yürüyor.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

aha buyur, çok lazımdı

Doçtor hüseyin çelik mi? Nereden çıktı şimdi bu be? Ne güzel unutmuştuk..

Okur

Sayın Ali Erkan Kavaklı hocam :Maalesef lanet fetö gerekçesiyle çok sevdiğim öğretmenlik mesleğimi kaybettim. Görev hayatım boyunca sayısız teşekkür, takdir ve başarı belgeleri aldım. Yukarıda bahsettiğiniz proje çalışmaları çerçevesinde, onlarca proje danışmanlığı yaptım. Hayatım memleketime ve devletime hizmette geçti, inşallah devletim ve milletim için çalışmaya devam edeceğim. Göreve dönemiyorum ama, özel sektörde öğretmenlik mesleğimi yapmak istiyorum, en azından özel sektörde çalışabilmem için, bu konuya ilişkin bir yazı yazamaz mısınız? Teşekkür ederim. Allah vatan ve millet düşmanlarına fırsat vermesin, milletimizi yüceltsin. Çalışmalarınızda kolaylıklar ve başarılar dilerim.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23