--°--:--
  • İMSAK--:--
  • GÜNEŞ--:--
  • ÖĞLE--:--
  • İKİNDİ--:--
  • AKŞAM--:--
  • YATSI--:--
  • --,--
  • --,--
  • --,--
Son Dakika
Köşe Yazısı

Çocuğunuzun öğretmeni olun

Ali Erkan Kavaklı
Ali Erkan Kavaklı

Öğrenci velisi Kenan Bey mektup yazmış, fakirim çocuğumu özel okula gönderemiyorum, öğretenler duyarsız, ne yapayım diye soruyor.

Değerli Kenan Bey,

Sizin gibi babaların varlığı beni sevindiriyor. Öğretmenlerin bir kısmı idealist, çoğunluğu malûm. Çocuğunun ideal bir öğretmenden ders almasını isteyen anne ve babalar, idealist öğretmen olmak zorundalar.

Çocuğumuzu bizim kadar kimse sevemez.

Çocuğumuzu bizden iyi kimse eğitemez.

Çocuğun gönlüne giremeyen kafasına giremez.

Çocuğumuzu en çok biz sevdiğimize göre en iyi biz eğitiriz.

İdealist öğretmen arayanlar, kolları sıvamalı.

Çocuğumuzun yedeği yok. Eğitimsiz çocuklar, hayırlı evlat olmaz.

Sevgili Peygamberimiz (sav), hepiniz çobansınız, sürünüzden sorumlusunuz, buyurur.

Özel okula gönderme imkânınız olmadığına göre özel eğitim verme şıkkını deneyeceksiniz.

Çocuğunuzun öğretmeni olacaksınız.

Herkes eğitimle zekâsını geliştirebilir. Her çeşit zekâ geliştirilebilir. Ergenlik yaşına kadar beyin hızlı gelişir. Bunun için beyni geliştirecek ve harekete geçirecek faaliyetler yaptırmak ve yapmak lazım.

Ergenlik yaşına kadar çocuklarımıza ahlak, din, karakter eğitimi vermiş olmalıyız.

Bunun için kendinizi sorumlu bir öğretmen olarak görün ve çocuğunuzla ilgilenin. Bugün öğretmenlik kolay. Her dersin kitabı var, çalışma kitabı var. Oturun çocuğunuzla her gün üç saat ders çalışın.

Herkes akşam saat 6’dan gece 12’ye kadar evde altı saat vakit geçiriyor. Çoğu insan televizyon seyrederek, bilgisayar başında, cep telefonuyla bu zamanı öğütüyor.

Altı saatin üç saatini çocuğuna değer vererek onunla geçirse problem kalmaz.

Çocuğumuza örnek olmalıyız. Çocuk laf dinler, nasihatleri dinler gibi yapar ama sizi taklit eder. İyi örnek olmak, konuşmaktan ve nasihat etmekten daha etkilidir.

Öğretmenlerden şikâyet etmeyin. Şikâyetler, sorunları çözmüyor. Çözümün bir parçası olun. Çözümün parçası olmayan problemin parçası olur.

Çocuğunuzun daha zeki olmasını istiyorsunuz. Size zekâ geliştiren etkinliklerin listesini vereyim. Bunları çocuğunuzla birlikte uygulayın.

Her gün en az on dakika konuşun, düşünme eğitimi yapın.

Her gün en az yarım saat veya bir saat kitap okuyun.

3.Çocuklarınızın seviyesine uygun kitap alın, okudukları zaman size anlatmalarını isteyin. Anlatma çalışması yapın.

4. Birlikte camiye gidin, dua edin. Evde birlikte namaz kılın, ibadet edin.

5. Komşu ziyareti, fakir ve fukara ziyareti yapın, iyilik yapmayı öğretin.

6. Zihin oyunları oynayın.

7. Dil öğrenin! Arapça, İngilizce, Osmanlıca...

8. Çocuğunuzu sevin, onunla sohbet edin, güzel işler yaptığında ödüllendirin.

9. Başarılı insanların biyografilerini okuyun ve onları modelleyin.

10. Günlük tutturun, düşünce yazıları yazdırın.

11. Hikâye, fabl, masal, roman, şiir vb. yazmalarını isteyin. 

12. İlahi ve klasik müzik dinletin.

13. Kur’an okuyun, meal ve tefsir etüdü yapın.

14. Matematik problemleri çözün.

15. Fen bilgisi çalışın.

16. Bitki, ağaç, çiçek yetiştirin, deney yapın.

17. Spor yapın.

18. Sosyal etkinliklere katılın. Konferanslara katılın, seminer dinleyin vb.

19. Sanatsal etkinliklere katılın. (Resim, hat, ebru, tezhip, el işleri, marangozluk vb.)

20. Çocuğunuzun geleceği üzerine konuşun, hedefler belirleyin, hedeflerini gerçekleştirmesine yardım edin. Onlara dua edin.

 En önemlisi bu etkinlikleri yaptıklarında ödüllendirin.

 Çocuğumuzu en iyi biz eğitiriz.

Not: Çocuğumu Daha Zeki ve Ahlaklı Yetiştiriyorum, Dehanı Keşfet, Zekânı ve Hafızanı Geliştir, Yüreğini Ateşle gibi Hayat yayınları arasında çıkan kitaplarımı tavsiye ederim. Selam ve dua ile. (İletişim: 0212-6131100)

Teşekkür: Cuma akşamı Bursa İnegöl Belediye Kültür Sarayı’nda Aile Hayatını İyileştirme Derneğinin davetlisi olarak “Örnek Aile Ahlaklı ve Zeki Çocuk Yetiştirme” konulu konferans vereceğim. Çocuklarını sevenler davetlidir. Konferansı organize eden AHİD başkanı Dr. Naci Köseoğlu, dernek mensuplarına, hafta boyunca okullardaki “Sınav stresini yenme, başarı ve motivasyon” seminerlerine yardımcı olan milli eğitim müdürü Fatih Bilican’a, İlim Yayma Yurdu müdürü Mehmet Yurtutan’a, okul müdürleri ve öğretmen arkadaşlarıma bin teşekkür ederim.

 

Ali Erkan Kavaklı Diğer Yazıları

Hepsini Görüntüle