• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ali Erkan Kavaklı
Ali Erkan Kavaklı
TÜM YAZILARI

Bozkırda açan çiçek

19 Mayıs 2022
A


Ali Erkan Kavaklı İletişim: [email protected]

Mayıs ayının ortaları, bozkır bahar yağmurları ile şenlenmiş, her taraf yemyeşil. Dağların başı karlı, ağaçlar yapraklarını açmış, yeşilin her tonu dallarında, toprak olabildiğince cömert, merhametli ve neşeli. Bulutlar gökyüzünde yeni haritalar çiziyor ve yağmur müjdesiyle esip gürlüyorlar.

Seydişehir’den Çumra’ya doğru yola çıktım, Akise üzerinden Toros yaylalarını aşarak Çumra ovasına evrileceğiz. Memleketimin şimdiye kadar görmediğim ne güzel ormanları, yaylaları, çimenleri varmış.

Çumra’da beni Abdullah Tenekeci İlkokulu müdürü Seyrani Duyrul karşıladı. Adanalı Seyrani Bey, sıcak kanlı, güler yüzlü, iyimser. Ela gözleri hep gülüyor, gür ve kumral saçları yüzüne serinlik savuruyor. Yüreği sımsıcak, zihni ilim ışığıyla nurlanmış, alabildiğine aydınlık. Çumra toprağına bereket yağmurları getiren bereketli bulutlara benziyor Seyrani Bey. Aylar öncesinden sözleştik, velileri ile sohbet etmek için okula gelip gelemeyeceğimi sordu. 

-Memnuniyetle gelirim, dedi.

-Okur-yazar buluşması programlıyorum hocam, velilere hitap eden bir kitabınızı tavsiye edin, okuyalım, sonra da sizinle okurlarınızı buluşturayım.

Çumra’da onlarca okul var, yüzlerce öğretmen, ülkemde bir milyon eğitimli, aydın beyinli, sıcak yürekli insan var. Seyrani Bey bozkırda açmış. Her cümlesi iyimserlik kokuyor.

Okulun kapısında selamlaştık.

“Buraları seviyorum hocam, dedi. İstanbul’un trafiği, gökdelenleri, araba gürültüsü, kalabalığı ruhumu yormuştu. Çumra tam aradığım iklim. Sakin, huzurlu, gürültüsüz, insanı çalışkan, cömert, yardımsever. Okula epeyce yatırım yaptım. Az sonra konferans salonunu göreceksiniz, devraldığımda ardiye idi. Şimdi pırıl pırıl. Sahne yaptırdım, perde taktırdım, yerler fayans. Sırf perdelere 16 bin lira verdik. Toplamda 100 bin lirayı geçti okulun onarım masrafları.

 

Çocuklarla kitap okuyoruz. Cumali Sever’inKahramanlık Hikâyeleriyle İstiklal Marşı” kitabını okuduk 3 ve 4. sınıfarda. Cumali Bey şu anda hayranlarına hitap ediyor.

Velilerimizle sizin “Çocuğumu Zeki ve Ahlaklı Yetiştiriyorum” isimli eserinizi okuduk. Saat 11’de sizi dinleyeceğiz. Okuyor, düşünüyor, bilgileniyor ve zenginleşiyoruz. 

Seyrani Hoca, “Bu millet az kitap okur, öğrenciler tembel, veliler cep telefonu manyağı, kitaptan anlamaz, öğretmenler bile okumaz” masallarına kulağını tıkamış, okuyor ve okutuyor.

Onun gibi ilim âşıkları sayesinde Türkiye 2021 yılında 5 saat 54 dakika ile dünyada 18. sırada. İspanya, Kanada, Almanya, Amerika’nın önünde.

Odasına girdik, çay ısmarladı.

-Hocam, bir çay için, soluklanın. Birazdan velilerimiz gelmeye başlar.

-Cumali Sever’i dinlemek istiyorum, bu maksatla, sabah namazından sonra  hemen yola çıktım.

Çaydan sonra salona indik. Üç katlı okulun bodrumu pırıl pırıl, salon öğrenci seli. Cumali Sever sevecen bir yüzle yalansız bir hayat yaşayan, çalışkan, imanlı, vatan şairi Mehmet Akif Ersoy’u anlatıyor.

Mehmet Akif çalışkandı, Baytar Mektebini birincilikle bitirdi.

İyi Müslümandı, Peygamberimiz (sav) örnek aldı, hiç yalan söylemedi.

Meslek sahibi olup helalinden para kazanmayı önemserdi:

“Kim kazanmazsa bu dünyada bir ekmek parası;

Dostunun yüz karası, düşmanın maskarası!”

Hafızdı, Arapça ve Fransızca bilir, okumaya, bilgiye önem verdi.

Bağımsızlık tutkunuydu, özgürlük âşıktı. İstiklal Savaşı yıllarında Anadolu’daki Kuva-yı Milliye hareketini destekledi, Anadolu’ya geçti, cihat ruhunu ateşledi, bu maksatla İstiklal Marşı’nı yazdı. Marşı yazana verilecek 500 lirayı almadı, fakir ve yoksullar yurduna bağışladı.”

Cumali Bey sadece anlatmıyor; öğrencilere sorular soruyor, bilenleri alkışlatıyor, tebrik ediyor, bir sohbet, bir sohbet… Öğrenciler el kaldırıyor, alkışlıyor, hop oturup hop kalkıyorlar. Konuşma oldukça eğlenceli.

Saat 11 civarında velilerle buluştuk, çocuk eğitimi üzerine sohbet ettik.

Çocuklar servetimizdir, yedekleri yoktur, evimize mutluluk getirirler, çocuklu ailelerde boşanma oranları % 50 daha az, çocuklar ailenin çimentosu, geleceğimiz…”

Velilerin sorularını cevapladım, kitap imzaladım.

Seyrani Bey, milli eğitim müdürlüğüyle iletişime geçmiş, öğleden sonra ilçedeki liselilerle buluştuk, “Başarıya Götüren Yol”u anlattım. Milli Eğitim Müdürü Mehmet Altunyaldız öğrencilere fevkalade önemli tavsiyelerde bulundu.

Seyrani Bey hayat dolu. Konya’daki en lezzetli etliekmek yapan lokantayı bulmuş. Bize mükemmel bir ziyafet çekti.

Seyrani Hoca tam bir efsane. İyimser, fevkalade yürekli, proje tutkunu. “Okuma ve proje çalışmalarına bütün öğretmenlerim destek veriyor, çok iyi bir takımız” diyor.

Eğitim camiasında binlerce efsane öğretmen. Bu hafta Ödemiş’te Mustafa Koç, Ahmet Okanogu, Bademli’de Ramazan Göçen, Denizli’de Hüseyin Karademir, Seydişehir’de Bayram Ali Çelik, Mustafa Dinç, Mustafa Yiğit’i tanıma fırsatı buldum. Bozkırı yeşerten bereketli yağmurlar gibi öğretmenlerimiz…

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Şeref

Cumali Sever bey, anladığım kadarı ile Mehmet Akif ile ilgili her şeyi anlatmış ancak Akif'in azılı bir Abdülhamit düşmanı olduğunu unutmuş..!!!!!!

Şaban

Allah razı olsun Mevlam çalışmalarınızı bereketlendirsin neslimizin inşası en önemli görevimiz.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23