• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Abdurrahman Dilipak
Abdurrahman Dilipak
TÜM YAZILARI

Seçim bitti

25 Haziran 2018
A


Abdurrahman Dilipak İletişim: [email protected]

Saat 20.30. An itibarı ile Türkiye geneli Erdoğan %55, İnce %29.4, Akşener 7.5, Demirtaş 6.9,

Türkiye geneli AK Parti %45, CHP 21.1, MHP 11.7, HDP 9.8, İyi Parti 9.7, Saadet 1.4

Katılım %87, Açılan sandık CB %72 , MV %64

Cumhur İttifakı 56.6, Millet ittifakı 32.2

Bu tablodan çıkan sonuç. Başkanlık seçimi ikinci tura kalmıyor.  Erdoğan ile AK Parti arasında 10 puan fark var.

MHP  %11.7 oy almış.  İyi Parti %9.7’de kalmış. İyi Parti sanıldığı gibi MHP’nin içini boşaltmamış ve MHP AK Parti’den oy almış. Akşener de partisinin gerisinde kalmış. Demirtaş da HDP’nin gerisinde kalmış. Çünkü HDP’li seçmen CHP milletvekili için destek alırken, kendileri de İnce’ye destek olmuşlar. Yani İnce’nin oyunun en az %3’ü HDP’den, CHP’nin oyunun %3’ü de CHPden HDP’ye gitmiş.

HDP barajı az farkla geçiyor. Yurtdışı oylarının da HDP’ye olumlu var...

Erdoğan’ın oyu %55 görünürken, Cumhur ittifakının oyu %56..

Tabii bunlar 20.30 itibarı ile alınan sonuçlar. Bu oylara yurtdışı oylar dahil değil.

CHP, HDP’ye barajı geçirmek için ciddi destek vermiş anlaşılan. İnce %29.4 oy alıyor, CHP 21.1.. CHP tarihinin en kötü sonucu. İnce seçimi kazanamayacak ama, seçimin en büyük kaybedeni Kılıçdaroğlu olacak.

Karamollaoğlu oyunu artırıyor gibi gözükse de, onların bir kısmı da CHP’nin olsa gerek. CHP, bu seçimde HDP, İyi Parti ve SP’ye oy verdi. Sonuç ortada. SP %0.7’den 1.4’e iyi bir başarı ama, dökme su ile döndürülmeye çalışılan bir değirmen bu. Bu arada Karamollaoğlu da partisinin gerisinde kaldı. Erdoğan ve İnce, partisinden çok oy aldı.

Görünen o ki, gece yarısına doğru sonuç daha da netleşecektir. En kötü ihtimale göre bile %52’nin altına çok fazla inmesi mümkün gözükmüyor. CHP’nin münferid olayları bahane ederek yapacağı itirazlar bu sonucu değiştirmeyecektir.

Sonuçlar sadece AK Partililer ya da Türkiye için değil, İslam dünyası için önemli bir başarı oldu..

Ben bir hafta önceden %51,5 gibi bir öngörüm vardı. +-%1 diyordum.

Çok şükür, kazasız belasız bir seçimi daha arkada bıraktık. CHP yine CHP’liğini yapacak. İtirazlarda bulunacak, hile yapıldı diyecekler. Bir bahane bulacaklar. En iyi bildikleri şey bu. Yenilgilerine bir bahane, bir kılıf bulmaları gerek.

Başkanlık seçimi için 2. tura gerek kalmadı. Aradaki fark da öyle kolay kapanacak bir fark değil. İtirazlar “dostlar alışverişte görsün” kabilinden işler.

Eğer dışarıya saldırmasalar kendi içlerinde kavga etmeleri gerek. Onun için dışarıda kriz üretmeleri gerek.

CHP aldığı oyun hesabını, kendi örgütüne vermesi gerek. Kılıçdaroğlu ve İnce krizi şimdi yeni başlıyor. Göreceksiniz CHP yerel seçimlerden  önce yine kongreye gidecek. Ne Kılıçdaroğlu rahat durur, ne de İnce!

İnce’nin oyu CHP’nin oyundan fazla. Ne olacak şimdi.

CHP’nin oyunda artış yok. Aksine erime devam ediyor. Bakalım bunun faturası kime çıkartılacak?.

Meral hanım boyunun ölçüsünü aldı. Başbakan olacağım diyordu, olamadı, Cumhurbaşkanı olacağım dedi, ama sonuç ortada, Perinçek, Karamollaoğlu ve Demirtaş’tan sonra sondan 3. FETÖ çevreleri için bu sonuç hüsran olmuştur. Bakalım Pensilvanya kahini şimdi hangi kehanetini açıklayacak.

Saadet buharlaştı. Göreceksiniz Karamollaoğlu istifa filan etmeyecek, yoluna devam edecektir. Belki İstanbul Büyükşehir Belediyesine aday gösterirler. CHP destek verir. Çünkü AK Parti’den ne kadar oy koparırlarsa CHP için o kârdır.

MHP varlığını sürdürüyor. Beklenenden çok daha iyi bir oy aldı hem de. İyi Parti projesi başlamadan bitince “yuvaya dönüş” başlar.

Mecliste grubu olan partiler belli oldu. AK Parti, CHP, MHP, İyi Parti, HDP.

İyi ki İyi Parti diye bir parti çıkmış. Tamam MHP’den ciddi oy aldı. Hatta AK Parti içindeki AKP’liler de “Akşener” dediler, ama İyi Parti, daha önce CHP ve HDP’ye giden FETÖ oylarını da aldı. Bu da CHP’de oy kaybına sebeb oldu.

İyi Parti’nin AK Parti lehine bir Cem Uzan vakası olduğunu yazmıştım. İyi Parti CHP ile ittifak kurduğu için baraj sorunu yoktu ama, CHP’nin altını oyan İyi Partidir. 

İyi Parti, AK Parti’ye karşı kurulmuştu, ama evdeki hesap çarşıya uymadı ve İyi Parti AK Parti’ye hizmet etti. Sadece HDP’den az da olsa oy kaybına sebeb olmadı, MHP’den önemli ölçüde oy alınca MHP’yi AK Parti’nin yanına itti. Bu da AK Parti lehine bir sonuç doğurdu. Bu işten MHP de kârlı çıktı. AK Parti’nin aday profilinden memnun olmayanlar MHP’ye oy verdiler.

HDP’nin oy kaybında Afrin ve Kandil operasyonun etkisi büyük oldu.

ABD, AB, İsrail’in himaye ettiği darbecilerin ve terör örgütü mensuplarının destek verdiği partiler kaybetti.

Şimdi gözleri Kandil’e ve Pensilvanya’ya çevirmek gerek. Bu sonuçlar;, ABD, İsrail, Almanya, İngiltere, Vatikan için, Suudi Arabistan ve onun peşine takılanlar açısından da son derece önemli. Onlar şimdi yeniden bir kere daha düşünmek zorunda kalacaklar. 

Kimse yenilen ata oynamak istemez.

Önümüzde bir seçim daha var. Yerel yönetimler seçimi de en az başkanlık ve milletvekili seçimi kadar heyecanlı geçecek.

Selâm ve dua ile.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23