Yumurta, Alzheimer’a karşı koruyor: Kahverengi mi, beyaz mı hangi ne renk? O ikili
Yumurta tüketiminin hafızayı güçlendirdiği kahverengi yumurta ve beyaz yumurtanın son olarak Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltmada yararlı olabileceği ortaya çıktı.
Yumurtanın Alzheimer'a karşı doğrudan koruyucu etkisi olduğuna dair yapılan araştırmalar sınırlı olsa da, bazı çalışmalar ile yumurtanın içeriğindeki besin maddelerinin beyin sağlığını destekleyebileceği öne sürüldü.
Yumurtalar, özellikle kolin, D vitamini, antioksidanlar ve omega-3 yağ asitleri gibi beyin sağlığını destekleyen önemli besin maddeleri içerir.
Kolin, sinir hücrelerinin düzgün çalışması için kritik bir bileşendir ve Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların gelişimini engellemeye yardımcı olabilir.
TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL!
Ancak, yumurtanın Alzheimer'a karşı tek başına koruyucu bir önlem olarak görülmesi yerine, sağlıklı bir yaşam tarzı, dengeli beslenme ve düzenli egzersiz gibi faktörlerin kombinasyonu beyin sağlığını daha iyi koruyabilir.
Alzheimer'ın gelişimi çok karmaşık bir süreç olduğu için, tek bir besin maddesinin bu hastalığa karşı tam anlamıyla koruma sağladığını söylemek zor.
ALZHEİMER NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR
Alzheimer hastalığı, hafıza, düşünme ve davranış üzerinde yıkıcı etkileri olan ilerleyici bir beyin hastalığıdır.
Belirtiler başlangıçta hafif olabilir ancak zamanla kötüleşir. İşte Alzheimer'ın temel belirtileri:
1. Hafıza kaybı
Özellikle yakın geçmişteki olayları unutma
Aynı soruları tekrar tekrar sorma
Randevuları veya önemli tarihleri unutma
2. Problem çözme ve planlamada zorluk
Fatura ödemek veya yemek tarifi takip etmek gibi işlemlerde zorlanma
3. Günlük işleri yapmada zorluk
Ev işleri, işteki görevler veya hobi faaliyetlerinde zorlanma
Tanıdık yerlere giderken kaybolma
4. Zaman ve mekan karmaşası
Tarihleri, mevsimleri veya günleri karıştırma
Nerede olduğunu veya nasıl oraya geldiğini unutma
5. Görsel ve mekansal algı problemleri
Eşyaların yerini bulmakta zorlanma
Yüzleri tanımakta güçlük çekme
6. Konuşma ve yazmada zorluk
Kelime bulmada zorluk
Konuşmayı veya yazılı ifadeleri sürdürmekte zorlanma
7. Eşyaları kaybetme
Eşyaları yanlış yerlere koyma ve bulamama
Başkalarını suçlama eğilimi
8. Yargı ve karar vermede bozukluk
Parasal işlemlerde hatalar yapma
Temizlik ve dış görünüşe özen göstermeme
9. Sosyal geri çekilme
Hobilerden, sosyal etkinliklerden veya iş yaşamından uzaklaşma
10. Kişilik ve davranış değişiklikleri
Depresyon, kaygı, şüphecilik
Alışılmadık derecede saldırganlık veya kafa karışıklığı.
Bu kadar faydalı bir besin olan yumurtayı satın alırken nelere dikkat etmemiz gerekir? Beyaz ve kahverengi yumurta arasında bir fark var mı? Yumurtanın taze mi bayat mı olduğu nasıl anlaşılır? İşte yumurta seçerken dikkat edilmesi gerekenler…
Renk: Tavuk yumurtalarının içeriği ve kabukları, üreme kanalının en sonunda oluşur. Yani aslında yumurtaların son ana kadar rengi bile yoktur. Yumurta rengi farklı olsa da besin değeri, lezzeti ve pişme şekilleri bakımından iki renk yumurtanın da içi aynıdır.
Her iki yumurtada da aynı miktarda protein, vitamin ve mineral bulunur. Tabi tavuğun yediği yemin kalitesi ve koşulları ufak farklılıklar yaratabilir.
Kabuk kalınlığı: Yumurtaların kabuk kalınlığı tavuğun yaşına göre değişir. Buna göre genç tavukların yumurtası genellikle daha serttir. Bu durum farklı renkteki tüm yumurtalar için geçerlidir.
Tazelik: Yumurtalar bayatladıkça ağırlığını kaybederler. Yani, yumurtanın tazeliğini merak ediyorsanız suya koyun; taze ise suda batacak, bayat ise yüzecektir.
Boyut: Yumurtanın doğallığına gelecek olursak, boyutu dikkat edilmesi gereken bir özelliktir. Doğal yumurtalar boyut olarak daha küçük olurlar ancak doğallık açısından en belirleyici nokta ürünün organik sertifikası olmasıdır.