• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Üzümünü yiyor, bağcıya sövüyor!

Yeniakit Publisher
2013-10-28 07:20:20 - 2013-10-28 07:28:19
Üzümünü yiyor, bağcıya sövüyor!

Gezi eylemlerine aktif olarak katılan ve Başbakan'a hakaretler yağdıran sanatçı Levent Üzümcü'nün, İBB Şehir Tiyatrosu'nda çalıştığı öğrenildi.

KENAN KIRAN/İSTANBUL - Gezi eylemlerine aktif olarak katılan ve "(Gezi olayları) Sosyal patlama. Sebebi de bu hükümet ve Başbakan... Ömrü hayatımda bu kadar sanata düşman bir hükümet görmedim" diyen sanatçı Levent Üzümcü'nün, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosunda çalıştığı öğrenildi.

Gazetemize konuşan Levent Üzümcü, Şehir Tiyatrosu'nda çalıştığını doğruladı. Üzümcü, "657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre çalışıyorsunuz. Hem Gezi eylemlerine katılıyorsunuz ve hükümeti eleştiriyorsunuz, hem de İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden maaş alıyorsunuz. Bu çelişki değil mi?" şeklindeki sorumuza, "Gazetecilik yapıyorsunuz. Yapacağınız haberin ardından inceleme başlar" diye cevap verdi ve telefonunu kapattı. Üzümcü, Gezi eylemlerine katılan ve sanatçıları Taksim'e çağıran isimlerden. Üzümcü, Mısır'da 300 kişinin öldürüldüğü katliamla Gezi Parkı olaylarını aynı kefeye koymuş ve sosyal paylaşım sitesi tvvitter'da, "Polis ülkende fişekle odunla vatandaşlarını katlederken kahraman, Mısır'da katlederken cani... Katledilen burada terörist, Mısır'da şehit" ifadelerini paylaşmıştı. AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Levent Üzümcü'yü eleştirmişti. Şamil Tayyar, "Levent Üzümcü Mısır'ı Taksim'e benzetmiş. Eğer benzeseydi şimdi seni alkışlarla uğurlayıp arkandan ışığı bol olsun diyorlardı!" derken, Melih Gökçek de, "İşte darbe şakşakçısı Levent'in twiti" diyerek tepki mesajlarını retweet etmişti.

GEZİ OLAYLARI SOSYAL PATLAMA

Üzümcü, Hürriyet gazetesine yaptığı açıklamada Gezi olaylarını "sosyal patlama" olarak değerlendirmiş ve "(Gezi olayları) Sebebi de bu hükümet ve Başbakan. İlk defa, kendi yaratmadıkları bir krizle karşı karşıyalar. Krizi, halledebilmenin yolunu bilmedikleri için de bugünlere geldik. Başbakan, durumu hâlâ Gezi Parkı'yla sınırlı tutmaya çalışıyor" demişti.

"ÖMRÜ HAYATIMDA SANATA BU KADAR DÜŞMAN BİR HÜKÜMET GÖRMEDİM"

Levent Üzümcü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı da eleştirmişti: "Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Sanatçı olarak ne yaptığına bakarım. Sanat kurumları kapatılmakla tehdit ediliyor. Bizi vergi sömürücüsü olarak, alkoliklikle, asalaklıkla suçlayıp yuhalattı. 'Tükürüyorum böyle sanatın içine' diyen hangi siyasi partinin başkanıydı? Ömrü hayatımda bu kadar sanata düşman bir hükümet görmedim."

"HALK ADINA MÜFETTİŞ GÖNDEREBİLİYOR MUYUZ"

"Tiyatroyu yöneten insanlar, aklı, fikri ve vicdanı hür insanlardır. Aklı, fikri, vicdanı hür olmayan insanların sanat üretmesi mümkün değildir. Bu olayın şimdi tam tersini düşünelim. Herhangi bir siyasi ya da dini toplantıda, tiyatronun aşağılanması durumunda, bizler müfettiş gönderebiliyor muyuz? Herhangi bir sanat eserine tüküren, onları parçalayanlar hakkında, halk adına müfettiş gönderebiliyor muyuz? Bunlar olmuyor mu Türkiye'de? Bu olayda arkadaşlarımız zan altında bırakılıyorlar. Böyle bir olay olmuş olsa bile bu durum sadece o kişileri bağlar, kurumları değil."

SANATÇILAR SİYASİ EYLEMDE BULUNAMAZLAR!

Levent Üzümcü, Şehir Tiyatrolarımda, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na bağlı olarak "sözleşmeli devlet memuru" statüsünde çalışıyor. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 7. maddesinde ise memurların herhangi bir siyasi eylemde bulunamayacağı şöyle ifade ediliyor: "Devlet Memurları siyasi partiye üye olamazlar, herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin yararını veya zararını hedef tutan bir davranışta bulunamazlar; görevlerini yerine getirirlerken dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep gibi ayırım yapamazlar, hiçbir şekilde siyasi ve ideolojik amaçlı beyanda ve eylemde bulunamazlar ve bu eylemlere katılamazlar. Devlet memurları her durumda Devletin menfaatlerini korumak mecburiyetindedirler. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve Kanunlarına aykırı olan, memleketin bağımsızlığını ve bütünlüğünü bozan, Türkiye Cumhuriyetinin güvenliğini tehlikeye düşüren herhangi bir faaliyette bulunamazlar. Aynı nitelikte faaliyet gösteren herhangi bir harekete, gruplaşmaya, teşekküle veya derneğe katılamazlar, bunlara yardım edemezler."

ŞEN: YÖNETİM KURULU'NDA GÖRÜŞÜLECEK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen, Gezi olaylarına katılan sanatçılar hakkında inceleme yapacaklarını açıklamıştı. Şen, mahkemenin kararıyla nisan-mayıs aylarında yönetim kurulunun düştüğünü, geçtiğimiz ay oluşturulan yeni yönetim kurulunun ilk toplantısını yapacağını belirterek, "Bu boşlukta biriken olayları gündeme alacağız. Bu toplantımızda Gezi olayları da gündeme gelecek" demişti. 


x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23