• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

‘Türkiye açısından gurur verici’

Yeniakit Publisher
2013-10-07 22:30:30 - 2013-10-07 22:31:15
‘Türkiye açısından gurur verici’

Başörtüsü sebebiyle kazandığı bölümde 24 yıl sonra okumaya başlayan Gaziantepli Hanife Demir, “Geldiğimiz nokta Türkiye açısından gurur verici, olması gereken tablo. İnsanla, insanın değerleriyle uğraşılması bugüne kadar çok büyük bir ayıptı. Şimdi çok sevinçliyiz. Ülkem adına çok mutluyum” dedi. 40 yaş üstü kişilerin KPSS’ye iki defa girebildiğini belirten Demir, okulu bıraktığından bu tarafa 25 yıl geçtiğini, okulu bitirdiğinde kamuda görev alma durumunun riske girdiğini söyledi.

GAZİANTEP
Başörtüsü yasağı sebebiyle kazandığı bölümde 24 yıl sonra eğitime başlayan Gaziantepli Hanife Demir, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı demokratikleşme paketine ilişkin, “Türkiye açısından gurur verici, olması gereken tablo” dedi.              
Liseyi okul ikincisi olarak bitirdikten sonra üniversite imtihanına giren Demir, 1987 yılında Atatürk Üniversitesi Arap Dili Bölümünü kazandı ancak 12 Eylül döneminde getirilen başörtüsü yasağı sebebiyle okuyamadı. Yıllar sonra çıkan afla okuluna dönme imkanı bulan Demir, başörtü yasağının devam etmesi sebebiyle üniversiteye devam edemedi. 2011 yılında genel afla Kilis 7 Aralık Üniversitesi’ne kayıt yaptıran Demir, şu anda 3. sınıfta okuyor.              
Darbelerin ardından getirilen yasak sebebiyle okuluna 24 yıl sonra kavuşan Demir, yaptığı açıklamada, ailesini zor ikna ederek liseye kayıt yaptırdığını ve okulunu ikincilikle bitirdiğini söyledi. Hedeflerine ulaşabilmek için üniversite imtihana girdiğini anlatan Demir, şöyle devam etti:              
“1986-1987 döneminde üniversiteyi kazandım. Kızların okutulmasına sıcak bakılmıyordu. Büyük mücadelelerle okula başladım. Köyden şehre gittim, okulu ikincilikle bitirdim. Üniversiteye gittim, arkadaşlarım kayıt yaptırırken benden kayıt için örtümü istediler. Bu nedenle okula devam edemedim, kaydımı dondurdum. Sonra farklı dönemlerde başörtüsü yasağı kalkmaksızın darbe dönemlerinde af geldi. Yasak devam ettiği için affın bir anlamı yoktu. 2011 yılında hem yasak kalktı, hem af geldi, hem de bulunduğumuz ilde başlama kolaylığı getirildi. Şu anda Kilis 7 Aralık Üniversitesi Arap Dili Edebiyatı Bölümü 3’ncü sınıfta okuyorum.”
“KAMUDA GÖREV ALMA DURUMU RİSKLİ”
Okulunu 2015 yılında bitireceğini belirten Demir, dersleri kavramada bir sıkıntı yaşamadığını ifade etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı demokratikleşme paketine de değinen Demir, “Türkiye açısından gurur verici, olması gereken bir tablo. İnsanla, insanın değerleriyle uğraşılması bugüne kadar çok büyük bir ayıptı. Şimdi çok sevinçliyiz. Ülkem adına çok mutluyum” dedi.              
Şimdi de KPSS’de 40 yaş üzeri kişilerin imtihana en fazla iki kez girme hakkı sebebiyle sıkıntı yaşadıklarını vurgulayan Demir, “Okulu bırakalı 25 sene olmuş. Yaş belli bir sınıra geldi. Üçüncü sınıfa geçtim, okulumu bitiriyorum. Bu defa kamuda görev alma durumum riske girdi. Şu anda karşımda bir KPSS var. Mağduriyet kısmen giderildi ama geriye dönüp haklarımızı kazanmamız söz konusu değil” şeklinde konuştu.  
“KIZIM DA BENİM GİBİ PROBLEMLER YAŞADI”
Demir, 4 çocuk annesi olduğunu, en büyük çocuğunun üniversiteyi bitirdiğini, bu sene öğretmenliğe başladığını dile getirdi. Kızının başörtüsü yasağından kısmen etkilendiğine dikkati çeken Demir, şöyle dedi: “Kızım okulu kazandığı dönemde katsayı farkı vardı ve başörtüsü yasağı devam ediyordu. Kızım da benim gibi problemler yaşadı. Üniversite imtihana gireceği zaman her çocuk imtihan heyecanı yaşarken, ‘o başörtümle hakarete uğrayacak mıyım’ stresiyle imtihana girdi. Çocuğuma 4 ay terapi uyguladım. Hiçbir şeye aldırmayacaksın hiçbir şey moralini bozmayacak dedim. Herkes çocuğunu uyuturken ben çocuğumun peruğunu yıkadım. Çocuğum o stresle imtihana girdi. Kitapçık yüzüne fırlatıldı. O moralle üniversiteyi kazandı, üniversiteyi bitirinceye kadar yasaklar kalktı. Çocuğum şu an çok rahat şekilde görevini sürdürüyor.”
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23