Trump ve Hegseth’in 'Hava savunmasını bitirdik' iddiası havada kaldı! İran semalarında 16. ABD dronu düşürüldü!
ABD Başkanı Donald Trump ve Savunma Bakanı Pete Hegseth’in "İran’ın hava savunma sistemlerini yok ettik" açıklamaları, sahada ağır bir hezimete dönüştü.
CBS News’e konuşan ABD’li yetkililer, İran üzerinde 2 adet MQ-9 Reaper tipi insansız hava aracının daha düşürüldüğünü itiraf ederken; 28 Şubat’tan bu yana kaybedilen toplam "Reaper" sayısının 16’ya ulaştığı ileri sürüldü.
"30 milyon dolarlık devler bir bir avlanıyor"
İran’ın orta kesimindeki stratejik İsfahan kenti yakınlarında düşürülen son iki MQ-9 Reaper ile birlikte ABD ordusunun uğradığı maddi zarar korkunç boyutlara ulaştı. Tanesi yaklaşık 30 milyon dolara mal olan bu devasa casus uçaklarının, modern hava savunma sistemlerine sahip ülkelere karşı dayanıksız olduğu bir kez daha kanıtlandı. ABD medyasında yer alan analizlerde, bu araçların "terörle mücadele" ortamları için tasarlandığı, İran gibi güçlü füze sistemlerine sahip bir orduya karşı "kolay hedef" haline geldiği vurgulandı.
ABD ordusunun, 28 Şubat'tan bu yana İran'a yönelik saldırılarda 16 adet MQ-9 Reaper tipi insansız hava aracını (İHA) kaybettiği ileri sürüldü.
CBS News kanalına konuşan ABD'li yetkililer, İran üzerinde 2 Amerikan MQ-9 Reaper tipi İHA'nın daha kaybedildiğini ve savaş süresince "toplam kaybın 16'ya ulaştığını" savundu.
İsimlerinin gizli kalması şartıyla konuşan yetkililer, ABD ordusunun, İran'ın orta kesiminde yer alan İsfahan kenti yakınlarında iki MQ-9 Reaper insansız hava aracını daha kaybettiğini, böylece ABD ve İsrail'in İran'a karşı savaşı başlatmasından bu yana kaybedilen toplam Reaper sayısının 16'ya yükseldiğini iddia etti.
MQ-9'ları havadan düşürmenin "daha kolay" olduğu belirtilen haberde, "Zira bu araçlar, modern füze sistemlerine sahip ülkelere yönelik değil, hava savunma kapasitesinin yok denecek kadar az olduğu terörle mücadele ortamları için tasarlanmıştır." ifadesi kullanıldı.
"İsfahan semalarında Reaper avı!"
ABD medyasındaki bilgilere göre, ek bir Reaper insansız hava aracı yaklaşık 30 milyon dolara mal olabiliyor.
Uzaktan kumandalı bu hava araçları, istihbarat, gözetleme ve keşif görevlerinde kullanılıyor ancak aynı zamanda hassas vuruşlar da gerçekleştirebiliyor.
İran devlet medyası, 30 Mart Pazartesi günü Devrim Muhafızları Ordusu'nun, İsfahan üzerinde uçan bir Amerikan MQ-9 insansız hava aracını "durdurup imha ettiğini" duyurmuştu.
ABD Başkanı Donald Trump ve Savunma Bakanı Pete Hegseth, ABD ve İsrail'in bir ay boyunca sürdürdüğü aralıksız saldırılarla, İran'ın hava savunma sistemleri ile füze fırlatma kapasitesinin "neredeyse tamamen yok edildiğini" defalarca dile getirmişti.