Görevleri sırasında ‘bağımsız’ ve ‘tarafsız” olduklarını iddia eden, ancak mütedeyyin kesimi mağdur eden kararlara imza atan yüksek yargı mensuplarının emekli olur olmaz soluğu CHP’de alması, “Yargı CHP’nin arka bahçesi” sözünün tescili olarak yorumlandı...
Refah Partisi (RP) ve Fazilet Partisi (FP) hakkında kapatma davası açan Yargıtay Eski Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş’ın CHP’ye katılması, gözleri CHP’deki yüksek yargı üyelerine çevirdi.
YÜKSEK YARGI ÜYELERİ CHP’DE
Yargıtay 8. Ceza Dairesi eski Başkanı Yusuf Kenan Doğan, Yargıtay 8. Ceza Dairesi eski Başkanı Naci Ünver, Yargıtay Eski Tetkik Hakimi Emine Ülker Tarhan, Erzincan Eski Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, savcılar Ali Özgündüz ve Ercan Cengiz de, CHP’ye katılmıştı. Yekta Güngör Özden, 28 yıl aralıksız CHP’de görev yaptıktan sonra Anayasa Mahkemesi başkanlığına seçilmişti. CHP’nin, kamu kurumu niteliğinde olan barolardaki hakimiyeti dikkat çekiyor.
l YUSUF KENAN DOĞAN: Adalet Bakanlığı Müsteşarlığı da yapan bu isim, 22 Temmuz seçimleri öncesi Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanlığı görevinden istifa ederek, CHP’den milletvekili adayı oldu. CHP’nin Malatya’da 2. sıraya koyduğu Doğan, milletvekili seçilemedi. Doğan, ardından görevine döndü ve Yargıtay 8. Ceza Dairesi’ne başkan seçildi. Yusuf Kenan Doğan, CHP’nin 32. Olağan Kurultayı’nda Parti Meclisi’ne (PM) seçildi ve 757 oy aldı.
l NACİ ÜNVER: Yine Yargıtay 8. Ceza Dairesi eski Başkanı. 4 Kasım 2003 tarihinde törenle CHP’ye katılmıştı. Rozetini CHP Eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın taktığı Ünver, kürsüde kısa bir konuşma yapmış, cumhuriyet coşkusu taşıyan her bireyin CHP’yi yalnız bırakmaması gerektiğini belirterek, “Çünkü CHP’nin yalnız bırakılması demek, cumhuriyetin yalnız bırakılması demektir” demişti.
Naci Ünver, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın mahkumiyet kararlarını onayan hakim olarak biliniyor. Ünver’in başkanlığını yaptığı Yargıtay 8. Daire’nin mahkumiyet kararları sebebiyle Erdoğan 3 Kasım seçimlerine girememişti. Ünver’in başkanı olduğu 8. Daire, Başbakan Erdoğan, Hasan Celal Güzel, Necmettin Erbakan, Murat Bozlak, Akın Birdal, Abdülmelik Fırat, Şükrü Karatepe, Eşber Yağmurdereli, Mehmet Kutlular gibi pek çok siyasetçi ve yazar hakkında verilen mahkumiyet kararlarını onamıştı.
l KADİR ÖZBEK: Yıllarca HSYK Başkan Vekilliği koltuğunda oturan ve Türkiye genelinde hakim ve savcılar arasında solcu kadrolaşmayı sağlayan isim olarak bilinen Kadir Özbek Yargıtay’dan istifa edip CHP’ye katılmıştı.
l İLHAN CİHANER: Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı olduğu dönemde, Erzincan Ergenekon Terör Örgütü’nün üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklandı. Yargıtay 11. Ceza Dairesi, Erzincan davasına ilişkin dava dosyası Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nden gelmeden fotokopi üzerinden, İlhan Cihaner dahil tutuklu 10 sanığın tahliyesine karar verdi. Tahliyesinin ardından CHP’ye katıldı ve milletvekili oldu.
l EMİNE ÜLKER TARHAN: Yargıtay Tetkik Hakimi ve YARSAV Başkanlığı yaptı. Erzurum Oltu Orman İşletmeleri’nde avukatlık yaptığı sırada CHP’li Seyfi Oktay’ın Adalet Bakanı ve HSYK Başkanı olduğu dönemde 13 Temmuz 1994 tarihinde hakimlik mesleğine geçişi onaylandı. Bağımsız ve tarafsız olduğunu iddia eden Tarhan ilk fırsatta CHP milletvekili olabilmek için aday adayı oldu ve CHP’den seçildi.
l ALİ ÖZGÜNDÜZ: İspir, Aşkale, Ilgın, Körfez, Küçükçekmece, Kayseri ve Eyüp Cumhuriyet Savcılığı görevlerinde bulundu. CHP’den milletvekili seçildi.
l ERCAN CENGİZ: Cumhuriyet Savcılığı ve Cumhuriyet Başsavcılığı yaptı. Son olarak Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı görevinde bulundu. Şu an CHP’de milletvekili..
l ÖNDER SAV: Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı yaptı, CHP Genel Sekreterliği görevinde bulundu.
l HAKKI SÜHA OKAY: CHP’de Grup Başkanvekilliği yapan Hakkı Süha Okay da, Ankara Baro Başkanlığı yaptı.
l ERBAŞAR ÖZSOY: Türkiye Barolar Birliği eski Başkanıydı, CHP’nin Parti Meclisi’nde görev yaprı.
l İSA GÖK: Seçim öncesinde Mersin Baro Başkanlığı yaptı, bugün ise CHP Mersin Milletvekili.
l YUSUF ZİYA YERGÖK: CHP milletvekilliği yapan Yusuf Ziya Yergök, Türkiye Barolar Birliği’nin eski Başkan Yardımcılarından.
l MUHARREM KILIÇ: CHP Malatya eski Milletvekili Kılıç da Malatya Baro Başkanlığı yapmıştı.
l TUNCAY ALEMDAROĞLU: CHP’den Yenimahalle Belediye Başkanlığı yapan Tuncay Alemdaroğlu, Ankara Barosu’nun eski başkanlarından.
l GÜNEŞ GÜRSELER: Barolar Birliği Genel Sekreteri olan Güneş Gürseler, 1991-1995 arasında SHP milletvekiliydi. Gürseler 2004 yerel seçimlerinde CHP Tekirdağ Belediye Başkan adayıydı.
l YEKTA GÜNGÖR ÖZDEN: 28 yıl aralıksız CHP’de görev yaptıktan sonra Anayasa Mahkemesi Başkanlığına seçildi. 8 Mayıs 1991-1 Ocak 1998 tarihinde Anayasa Mahkemesi’nin Başkanlığını iki kez yapan Yekta Güngör Özden, “1951 sonundan 18 Ocak 1979 yılına kadar aralıksız, CHP’de çoğu hukuksal değişik görevlerde bulundum” demişti.
TUNA: YARGIDAKİ DARBECİLER
CHP’DE BULUŞTU
AK Parti Eski Konya Milletvekili avukat Hüsnü Tuna, Türkiye’de darbeci geleneğin CHP’de temsil edildiğini belirterek, “2010’lu yıllara kadar olan yargıdaki ağırlık da darbeci geleneğin ürünü. Bu anlamda bugüne kadar etkili olan yargı çevresinin CHP’de buluşması şaşırtıcı değil. Aslında bakarsanız bu bizim geçmişte eleştirdiğimiz yargının taraflı, CHP’li ve darbeci zihniyette olduğu savımızı doğruluyor. Tencere yuvarlanıp kapağını buluyor” dedi.
Tuna, CHP’nin bazı kimseleri yargılamalardan kurtarmak istediğini hatırlatarak, “Haberal ve Balbay’ın da aday gösterilmesi bu çerçevede ele alınmalı. Muhtemelen önümüzdeki günlerde birçok eski yargı mensubu da CHP’de yerlerini alacaklardır. Bu kimseleri de önümüzdeki seçimlere hazırlamak istiyor olabilirler” ifadelerini kullandı.
ALAGÖZ: SIRANIN KENDİLERİNE
GELECEĞİ TELAŞINA DÜŞTÜLER
Avukat Mehmet Alagöz ise 28 Şubat sürecinde pek çok sivil unsurların olduğunu hatırlatarak, “Bu anlamda politikaya soyunanlar bir anlamda seçimler de yaklaşmışken dokunulmazlık zırhı düşüncesine kapılmakta olabilir. Yargı üyelerinin CHP’de bir araya gelmeleri de ilginç ama şaşırtıcı değil. Bu kişiler, 28 Şubat süreci kapsamında sıranın kendilerine geleceği telaşına düştüler. Bu anlamda kendilerine kapı açan bir partiye sığınmaları ve CHP’nin de onlara kucak açması çok da şaşırtıcı değil” dedi.
VURAL SAVAŞ, CHP’YE YAKIŞIR
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Hüseyin Çelik, Vural Savaş’ın CHP’ye katılması konusunda “Yakışır. Mübarek olsun. Bu, kitabında diyor ki; ‘Biz Tayyip’in önünü kesmek için elimizden ne geliyorsa yaptık ama olmadı.’ Niye olmadı biliyor musunuz? Arkadaşlar kullar hesap yapar. Ama bütün hesapları bilen Allah’ın da bir hesabı vardır. O hesabı aşamazsınız” dedi.
Darbelerin
arkasında CHP’li hukukçular var
1960-1977 yılları arasında politikaya atılan 197 yargı mensubundan 104’ünün CHP saflarında yer aldığı saptandı.
Kanlı 27 Mayıs darbesinin Yassıada’daki yargıçlarının tamamı daha sonra CHP tarafından yargıda ve siyasette ödüllendirilirken, eski Başbakanlardan Bülent Ecevit’in de, bu tabloyla ilgili olarak, “Yargı devrimcilerin elindedir” ifadesini kullandığı kaydedildi. Yargı mensupları ile darbeciler ve CHP arasındaki “sıcak ilişki”nin 12 Mart, 12 Eylül ve 28 Şubat darbelerinde de devam ettiği görülüyor.
YÜKSEK YARGIYA CHP’Lİ
ÜYELER ATANIYOR
Prof. Dr. Osman Doğru’nun “27 Mayıs Rejimi” isimli kitabında, yargı mensuplarının darbeciler ve CHP ile olan organik ilişkilerine dair çarpıcı bilgiler yer alıyor. Kitaptaki bilgilere göre, 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından Anayasa yapımından önce Yargıtay üyelerinin dörtte biri, Danıştay üyelerinin yarısından fazlası, ilk derece mahkeme hakim ve savcılarının da altıda birinin emekliye sevk edildiği, yerlerine de “devrimci ve ilerici” isimlerin atandığı anlatılıyor.
YASSIADACILARA TERFİ
Yassıada Mahkemesi’nde hakim, savcı ve soruşturma kurulu üyesi olarak görev yapan yargı mensuplarının neredeyse tamamının daha sonra ödül olarak yüksek yargıda terfi ettirildiği de kaydedilen kitapta, şu bilgilere yer veriliyor: “Darbe komitesi tarafından Yassıada Mahkemesi’nde görevlendirilen hakim ve savcılar, Yüksek Hakimler Kurulu, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ve YSK’ya başkan ve üye yapıldılar. Yassıada Mahkemesi’nde görev alan hakim ve savcıların arasından 3 Anayasa Mahkemesi başkanı, 2 Yüksek Hakimler Kurulu başkanı, 2 Yargıtay başkanı ile YSK başkanı, Danıştay başkanı ve Danıştay başsavcısı çıktı. Anayasa Mahkemesi’nin ilk heyetindeki 15 asil üyeden 4’ü Yassıada Mahkemesinde görev alanlar arasından, 5’i de darbecilerin oluşturduğu Kurucu Meclis üyeleri arasından seçilmişti.