• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Palandöken: Gıda israfından kaçınarak 800 okul, 200 hastane yapılabilir

Yeniakit Publisher
Haber Merkezi Giriş Tarihi:
Palandöken: Gıda israfından kaçınarak 800 okul, 200 hastane yapılabilir

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Günde 6 milyon ekmek 25-30 bin ton sebze ve meyve israf ediliyor. Bundan kaçınarak 200 tane hastane, 800 tane okul yapılabilir” dedi.

Ülkemizde her gün milyonlarca ekmek ve on binlerce ton sebze ve meyvenin çöpe gittiğini hatırlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Günde 6 milyon ekmek 25-30 bin ton sebze ve meyve israf ediliyor. Bunun maliyeti yaklaşık 200 milyar lira civarında. Bunla neler yapılmaz ki? 200 tane hastane, 800 tane okul birçok gereksinimlerde yolda, bölünmüş yolda ülkemiz için önemli bir kayıp var. Bu israfın en büyük nedeni tabii gereksiniminden fazla ürün alıp muhafaza etme şartlarında eksikliklerden kaynaklanan veya işte lojistik taşımalardan kaynaklanan sistem içerisinde zayi oluyor. Ülkemiz için önemli bir kayıp. Birçok ülkenin bu ürünlerle geçinebileceği miktarlar bunlar. Bunu çok dikkatli kullanmak lazım” diye konuştu.


“GIDA KAYBI KALKINMANIN ÖNÜNDE ENGEL”

Türkiye’de gıda israfının ulaştığı ekonomik boyutun, ülkenin toplumsal yapısı ve kalkınma süreci üzerinde de önemli etkiler oluşturduğuna dikkati çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bu gıda maddelerinin hem muhafazasında hem tüketilebilir oranda alınması ile ilgili. En çok bunlar biliyorsunuz turizm bölgelerinde, açık büfelerde bunlar self servis yapılan stantlarda aldığınız bu ürünleri evde muhafazasında ve zincirlere ulaşabilecek yoldaki zayiatlar olarak değerlendirilebilir. Yani israf günümüzde ekonomimiz için de önemli bir şey. Suyumuz, enerjimiz, elektriğimiz, doğal gazımız her şey israf ediliyor.


Dolayısıyla ülkemizde birçok ürünün yetişebileceği aynı şekilde bu ürünlerin ülkemizde kullanılması nüfus bakımından da önemli bir sürece ülkemizdeki erişmiş 86 milyon nüfuslu ülkemizde bunların hepsinin israf edilmeden kullanılması. Bu değişen tabiat şartları dolayısıyla bunların israfı çok önemli miktarlarda. Bunun için vatandaşımızın son derece bilinçli, açık büfelerde ve bu self servis yapılan yerlerde yani vatandaşın alıp da yarısından fazlasını yine zayi ettiği sistemlerden kaynaklanıyor. Dolayısıyla 6 milyon ekmek birçok ülkenin günlük tüketimi kadar ama ülkemizde maalesef bu bilinçsiz tüketimle birlikte bunların zayiatı. Bunun için hemen tedbir alınmalı. Bir kere kamu spotları yapılmalı” ifadelerini kullandı.


“İHTİYAÇ KADAR ALIŞVERİŞ YAPILMALI”

Gıda israfının önlenmesi için üretimden tüketime kadar tüm süreçlerde daha bilinçli ve planlı hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Palandöken, “Ülkemizdeki israfın her boyuttaki enerjideki, sudaki gıda maddelerindeki hem muhafazası hem eğitimleri okullarda çocuklarımızın bilinçlenmesi için önemli gösterilerle bunların izah edilmesi lazım. Bunların hepsi ülkemizin kaybolduğu kadar milli servetimizin de hiçe gitmesine neden olan bir yaklaşım. Bununla ilgili Türkiye’de TESK olarak 82 birlik 13 mesleki federasyonla diyalog ve günlük bu tüketimdeki kalan ürünlerin değerlendirilmesiyle ilgili de çalışmalar her ne kadar yapsak da vatandaşın bu konuda hassasiyeti çok önemli. Yoksa milli servetimiz yok oluyor. Bu tarımsal ilaçlardaki veya işte bu mevsimsel donlardaki zayiatla birlikte bu ürünlerin birçoğunun kullanmadan gittiğini herkesin bilmesi lazım. Dolayısıyla bu kullanılan malzemelerdeki veya işte ihtiyaçtan fazla alınıp muhafazasından kaynaklanan zayiatlar da mutlaka giderilmeli” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Ali Dinar

3 aylık alanlardan emekli milletvekil aylıkların yüksek olmasından ALLAH AŞKINA kaç tane ucak gemisi yapılır. Halkayüklenenler hakka örnek olsunlar
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23