CNN Türk`te Enver Aysever‘in sunduğu Aykırı Sorular’a konuk olan, müstehcen romanlarıyla tanınan yazar Pınar Kür’ün başörtülülere ağır hakaret etmesine sert tepki geldi. Av. Figen Şaştım: “Ben dava açıyorum, isteyen bayanlara da ücretsiz hukuki destek sağlıyorum” derken, Av. Gülden Sönmez, “Herkesi dava açmaya davet ediyorum” dedi.
MEHMET ÖZMEN / İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşlerinin başörtülü olmasını gericilik olarak nitelendirip başörtülüler ile playboy kızları arasında bağlantı kuracak kadar ahlaksızlaşan yazar bozuntusuna tepki çığ gibi.
CNN Türk’te katıldığı bir programda “Başını kapatan kadınla Playboy’a soyunan kadın arasında fark göremiyorum. İkisi de kendini nesne olarak sunuyor. Özne olarak sunmuyor. Biri azdırmamak için kapanıyor, diğeri de azdırmak için açılıyor. Cumhurbaşkanı’nın ve Başbakan’ın eşinin kapalı olmalarını, bu kadar geri olmalarını kabul edemedim.. Başörtülü olmayı gericilik olarak görüyorum.. “ diyen Pınar Kür’ün iğrenç sözlerini hukukçu ve ilahiyatçılar sert bir dille eleştirdi. Başörtüsü direnişi ile tanınan Hukukçu Kadınlar Platformu Başkanı avukat Figen Şaştım ahlaksız yazara dava açacaklarını, dava açmak isteyen herkese de hukuku destek sağlayacaklarını söyledi.
ŞENLİKOĞLU: “BUNUN HESABINI SORMAYANLARA YAZIKLAR OLSUN”
Küçük beyinli insanların başörtüden öcü görmüş gibi korktuğunu ifade eden Gazeteci-Yazar Emine Şenlikoğlu, “Bu bizim onurumuza yapılan saldırı karşısında başörtülü kızlarımız ve kadınlarımız sessiz kalmayacaktır, davacı olacaklardır. Bu tür gerici konuşmalar, bu tür anormal konuşmalar, sadece ben varım sadece biz asiliz, asil vatandaşlar biziz diyenlerin konuşmaları inşallah son bulur da bu ülkede insanca yaşamasını öğreniriz. Sabahtan beri aldığım telefonlar, konuştuğum kişiler kriz içinde. Herhalde bu dingonun ahırındaymış gibi önüne gelen her yere pislik atmaya devam edecek halleri yok yani, bir şekilde bu ifadenin karşılığını alması lazım. Hukuk devleti deniyorsa hukuk yoluyla gereken yapılacaktır. Bunun hesabını hukuk yoluyla sormayanlara yazıklar olsun. Bu görüşte olan böyle kıyaslama konusunda ne yapacaklarını şaşırdıkları, neyi neyle kıyaslayacaklarını şaşırdıkları zavallıların da artık bir haline yoluna girmesi, insanca düşünmeye başlaması, sadece insan biz varız demeden bir yol katetmesi gerekiyor. Birileri bunu öğretmesi lazım bu insancıklara. Samimi olarak söylüyorum bunlar insan ruh yapısını taşımıyorlar. Bu hal kin ve nefretinden dolayı pusulayı iyice şaşırmış zavallı insancıklar yani” dedi.
AV. FİGEN ŞAŞTIM: “İNSAN HAKLARINA SALDIRI VE HAKARET VAR”
Başörtüsü nedeniyle mesleğini yapamadığı için Danıştay’da dava açarak kazanan Hukukçu Kadınlar Platformu Başkanı Av. Figen Şaştım, Pınar Kür’ün ifadeleri karşısında şok olduğunu belirtti. Şaştım, “kabul edilebilir bir ifade değil, bir çok açıdan vahim sözler. Böyle bir yoruma ne söylenebilir ki? Bu sözlerin sahibini şiddetle kınıyorum. Kadın olmanın öncesinde bir insan ve insan haklarına öncelikle bir saldırı var, hakaret var. Orantısız bir saldırı. Yani bir fikir açıklaması olarak kabul edilemeyecek sözler olarak görüyorum. Bireysel olarak ben dava hakkımı kullanmayı düşünüyorum. Onun ötesinde, Hukukçu Kadınlar Platformu olarak kurumsal kimliğimizle de dava hakkımızı kullanabiliriz” dedi. Şaşmaz, yazar bozuntusuna ayrıca dava açmak isteyen başörtülü hanımlara da ücretsiz olarak hukuki destek sağlamaya hazır olduğunu ifade etti.
AV. GÜLDEN SÖNMEZ: “HERKESİ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMAYA DAVET EDİYORUM”
Özelde Müslüman kadınlara, genelde bütün kadınlara hakaret olduğunu ifade eden başörtülü Avukat Gülden Sönmez, “Kadını meta olmaktan çıkarıp, ona gerçek değeri veren İslam’ı anlamadan ve İslam’a inanmadan zihinler Pınar Kür’ünki gibi geri ve karanlıkta kalmaya devam edecek. Tesettürlü kadın inanmak ve bunun gereği olarak örtünmekle özgür iradesinin, kişiliğinin, gerçek özgürlüğünün tarafında olarak Hak’kın yanında olmayı tercih etmiştir. Bunu anlamak için önce nötr bir zihin ve samimi bir bakış gerekir. Ancak söz konusu hakaret eden zihin bu özgüven ve inanışın duruşu karşısında ancak hakaret edip aşağılamakla kendini ifade etmektedir. Gerçekte tezlerine güvenip bizimle tartışmaya bile yanaşamaz. Ancak bir kadın olarak şunu söylemek isterim ki; Müslümanlar hakkında konuşurken herkes haddini bilmelidir. Ne kendimize ne de inancımızın değerlerine hakaret edilmesine müsaade etmeyiz. İfade özgürlüğünün arkasına sığınıp sürekli Müslümanlara hakaret etmeyi kendisine alışkanlık oluşturanlar hakkında herkesi suç duyurusunda bulunmaya davet ediyorum” dedi.
İLAHİYATÇI NEDİM URHAN: “ŞÖYLE AHLAKSIZSINIZ, ŞÖYLE NAMUSSUZSUNUZ DEDİK Mİ?”
Müstehcen roman yazılarıyla tanınan Pınar Kür‘ün söylemini İslami açıdan değerlendiren İlahiyatçı Nedim Urhan, “Bir inceliği burada hatırlatmak lazım. Tesettürle hanımlar sünnet üzere ve Kur’an’ın emirlerine göre tesettürlerini yapıyorlarsa onlar ne kadar sataşırlarsa sataşsınlar; onlar insanlıklarını, şeref ve haysiyetlerini koruyorlar” dedi. Urhan, Biz nasıl ki karşı tarafımızda olanlara müsamaha gösteriyorsak insanlık haysiyet, haklara riayet hususu da karşı taraflara da Müslüman hanımlara hürmetkar olması, saygılı olması gerektiğini ifade ederek “Bu kadına hanımefendi demek bile bana göre caiz değil. Efendi denilmez bu sözleri sarfedenlere. Bir insan biz bugüne kadar tesettürsüz olup da insanları tahrik eder durumda olan giyinenlere siz affedersiniz şöyle kötüsünüz, şöyle ahlaksızsınız, şöyle namussuzsunuz dedik mi? Yok demedik. Ama dedik, ne diyoruz; tesettürlü olmanız hem sizin için, hem dışarıdaki görenler için, tesettürlü olmanız Allah’a kul olmadaki emirlere uymanız, tesettürlü olmanız bir Müslüman idealinin, bir Müslüman varlığının yaşanmasına vesile olmanız ümidiyle tesettüre davet ediyoruz. Bu insanın adını koyuyorum ben, kadın bu. Şimdi bu kadın, hanımefendi ya da efendi kadın değil yani bu kadın… Bu hanımı, böyle bir kadını ben reddediyorum. Müslüman hanımlar da lütfen açık kapı vermesinler, onlara açık vermeyelim” dedi.
