• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

“Küresel iklim değişikliğine karşı hazırlıklı olmalıyız”

Yeniakit Publisher
2019-11-13 11:30:00 - 2019-11-13 11:30:48
"Küresel iklim değişikliğine karşı hazırlıklı olmalıyız"

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, küresel iklim değişikliğinin bütün dünyayı etkilediğini belirterek, DSİ’nin de beklenmedik yağışlara karşı tedbirli olmak için taşkın koruma projeleri inşa ettiğini söyledi.

 Mehmet Safa Canat  Hasan Canat 

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün enerji, tarım, içme suyu, çevre ve taşkın koruma sektörlerinde yatırım yapan bir kamu kuruluşu olduğunu belirten DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, “Bu hizmetlerimiz sayesinde 82 milyon vatandaşımıza fayda sağlıyoruz. Taşkın koruma projelerimiz de bizim yaptığımız yatırımlar içerisinde yer alan en önemli projelerimizdendir” dedi.

Yatırımlar hiç bitmeyecek

Küresel ısınmaya dikkat çeken Aydın, iklim değişikliğinin sonucu olarak yaşanabilecek olaylara karşı da hazırlıklı olduklarını belirterek şunları söyledi: “Gün gelecek, belki enerji, içme suyu, sulama yatırımları bitecek. Ama çevre ve taşkın koruma yatırımları hiç bitmeden devam edecek. Çevre yatırımlarımız son derece önemlidir. Yaşanan iklim değişikliği sebebiyle yağışların ne zaman, nerede, ne kadar ve hangi şiddette olabileceğini kestirmek mümkün değil. Ülkemizde 780 bin kilometrekareye coğrafi anlamda baktığımız zaman yılda 250 milimetre yağış alan kurak yerler olduğu gibi yılda 2 bin 500 milimetre yağış alan kesimler de var. Bazı kesimlerimiz var ki, bir coğrafi bölgemizin bir yılda aldığı yağışı bir günde alıyor. Çok muazzam yağışlar karşısında taşkınlar oluşabiliyor ve bu taşkınlara karşı bizim hazırlıklı olmamız gerekiyor. Bizim amacımız taşkınlardan önce taşkın olabilecek noktalarda tedbir almaktır. Ancak Karadeniz Bölgesi’nde bugün irili ufaklı 70 binden fazla dere bulunmaktadır. Bu derelerin hepsi potansiyel taşkın yapabilecek derelerdir.


ÖNE ÇIKAN VİDEO

-Rize Taşkın Koruma Tesisi

“Taşkın öncesi tedbir alıyoruz”

DSİ olarak taşkın öncesi tedbir aldıklarını ifade eden Genel Müdür Mevlüt Aydın, taşkın sırasında AFAD, belediyeler, valilik, il özel idareleri başta olmak üzere diğer kamu kurumlarıyla birlikte hareket ettiklerini söyledi. Aydın, “En son Trabzon Araklı ilçesinde, Düzce ilinde ve Samsun’un Terme ve Çarşamba ilçelerinde yaşadığımız taşkınlarda başarılı bir koordinasyon yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Küresel iklim değişikliğine karşı insanlık namına mücadele edilmesi gerekiyor. Çünkü çevre bir bütündür. Bütün dünyayı ilgilendirir. Küresel iklim değişikliği de ülkeleri ve şehirleri değil, bütün dünyayı etkilemektedir. Dolayısıyla insanların çevreye karşı topyekûn duyarlı olmaları gerekmektedir” diye konuştu.

Suya engel olmamalıyız suyu yönetmeliyiz

KLV Grup Su Yapıları ve Enerji İşleri Koordinatörü Abdulkerim Akıncı, “Türkiye’de yıllardır taşkın koruma tesisleri inşa edilmesine rağmen bu sorunlar bir türlü çözülemiyor. Özellikle Karadeniz’de kıyı şeridi boyunca (Samsun, Sinop, Ordu, Rize, Trabzon) her sene sel oluyor. Karadeniz bölgesindeki ilgili kuruluşların (DSİ, Belediyeler v.s.) birincil görevi de taşkın koruma olmalıdır. Aslında su kendisine emredileni yapıyor ve doğasını yaşıyor. Bir şekilde en düşük kota doğru hareket ederek denize ulaşmaya çalışıyor. Bunun için de binlerce, milyonlarca yıllık bu serüveninde çaylar, dereler, yollar oluşturmuş. Aslında bu anlamda yağışların ve dolayısıyla akan suyun insanlara verdiği herhangi bir zarar yok. Suyun önünde duran ve kendisine zarar veren biziz. Biz suyun geçtiği yolu kapatmışız ve önünde durmuşuz. Sel olduğu zaman da bu engellerden dolayı suyun yıkıcı etkisiyle acı kayıplar yaşanıyor. Bütün kurumların ve vatandaşların koordineli bir şekilde taşkın koruma faaliyetlerinde sorumluluk alması gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

-Antalya Elmalı Karaköy Taşkın Koruma Tesisi

Taşkın korumalar can ve mal güvenliğinin teminatıdır

Yıllar önce Bartın Merkez Kayacık, Balamba ve Hasanlı’da taşkın koruma projesi inşa ettiklerini anlatan Gen-Kar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Gencer, çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: “Bartın sel bölgesi olduğu için çalışma ortamımız zordu. Bartın’ın en önemli sorunu sel olduğu zaman Emniyet Müdürlüğü’nün de bulunduğu Ankara yolunun kapanmasıydı. Ankara yolunun olduğu yere özel imalatlı prefabrik menfezler yaptık. Bu menfezler Samsun’dan geldi ve her birinin ağırlığı 13,6 tondu. Toplam 938 metre uzunluğundaki güzergâha bu menfezleri yerleştirdik. Son gelen yağışlarda Hasankadı’da yaşanan selde 2 vatandaşımız boğularak vefat etti. Bartın Merkez’de ise bizim yaptığımız taşkın korumalar herhangi bir can veya mal kaybına sebep olmadı. Taşkın koruma projelerinin milli ekonomiye katkısı tartışılır ama vatandaşın can ve mal güvenliği açısından birinci düzeyde önem teşkil ediyor.

-Uşak Banaz Çayı Taşkın Koruma Tesisi

Suyu yönetmek için taşkın koruma şart

Taşkın koruma projelerinin önemine değinen Ataray Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Atalar, şunları söyledi: “Taşkın koruma projelerinin esas amacı yağışların kontrollü bir şekilde iletilmek istenen noktaya götürülmesidir. Suyu yönetmek ve muhafaza edebilmek çok önemlidir. Ülkemizde küresel ısınmadan da kaynaklı olarak son yıllarda yağış rejimi değişkenlik göstermeye başladı. Mesela bu sene içerisinde anormal taşkınlar oldu, kontrolsüz taşkınlar yaşandı. Türkiye’de yapılaşmayı devletimiz çok kontrol edemiyor. Çünkü köylerde ve yağışların fazla olduğu bölgelerde vatandaşlar bilinçsizce hareket ederek dere yataklarına ve suların akış istikametinde olan yerlere evler yaptı. Bundan dolayı taşkın koruma projelerine DSİ büyük önem veriyor. Çünkü DSİ de ilerleyen yıllarda su savaşları yaşanacağının farkındadır. Biz suyu ne kadar kontrollü ve verimli kullanabilirsek daha başarılı ve daha güçlü olacağız. Yağan yağışların doğru bir şekilde doğru yerlere iletilmesini sağlayan en güzel yapılar da taşkın koruma tesisleridir.

Yeni Akit Gazetesi

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23