• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

ilk 30 dakika hayati önem taşıyor! Besin alerjileri artıyor

Yeniakit Publisher
Haber Merkezi Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:

Üniversite öğrencisi Remziye Horuz’un doğum günü pastası sonrası hayatını kaybetmesi, gıda alerjilerinin gizli ama ölümcül tehlikesini bir kez daha ortaya koydu. Uzman isim alerji sorunu yaşayanların sayısının her geçen gün arttığını ve müdahalede ilk 30 dakikanın kritik öneme sahip olduğunu ifade etti.

Ağrı’da üniversite öğrencisi Remziye Horuz’un doğum günü pastası nedeniyle yaşadığı alerjik şok ve vefatı, besin alerjilerindeki gizli tehlikeyi bir kez daha gözler önüne serdi. ipol Sağlık Grubu’ndan Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, özellikle gıda kaynaklı alerjik şok vakalarındaki çarpıcı artışa dikkat çekerek aileleri erken belirtiler ve hayati önlemler konusunda uyardı.


 

Besin alerjileri, sadece ciltte basit bir kızarıklık değil, anlık bir dikkatsizlikle can alabilen ciddi bir halk sağlığı sorununa dönüştü. Son yaşanan doğum günü faciası, tehlikenin boyutunu bir kez daha gözler önüne serdi. Konuyu değerlendiren Medipol Mega Üniversite Hastanesi Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, özellikle gıda kaynaklı anafilaksi (alerjik şok) vakalarındaki artışa dikkat çekerek, hayat kurtaran Adrenalin Kalemi’nin önemini vurguladı.


 

Şoka kadar ilerleyebiliyor

Besin alerjilerinin çok farklı şekillerde ortaya çıkabildiğini belirten Prof. Dr. Nacaroğlu, “Bazı çocuklarda hafif kızarıklık, kabarıklık ve kaşıntı gibi belirtiler görülürken, bazı vakalarda anafilaksi dediğimiz şok tablosu gelişebiliyor. Besin alımından sonraki ilk 30 dakika içinde dudaklarda ve gözlerde şişlik, nefes darlığı, tansiyon düşüklüğü, bayılma ve hatta kalp durmasına kadar giden ağır tablolarla karşılaşabiliyoruz” dedi.Besin alerjisinin her zaman öngörülebilir olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Nacaroğlu, gizli temasların ciddi risk taşıdığını belirtti. “Yumurta alerjisi olan bir çocuğun otelde içtiği çorbada yumurta terbiyesi bulunabiliyor. Pasta, börek, kek ve poğaça gibi ürünlerdeki gizli içerikler de kazara karşılaşmalara neden olabiliyor. Alerjik yükü yüksek olan çocuklarda bu durum anafilaksiyle sonuçlanabiliyor” diye konuştu.


 

En sık tetikleyiciler: Süt ve yumurta

Çocukluk çağında anafilaksinin en sık süt ve yumurta ile görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Nacaroğlu, yaş ilerledikçe bu alerjilerin azalabildiğini ancak kuru yemiş ve balık alerjilerinin her yaşta ortaya çıkabileceğini ve ömür boyu sürebileceğini söyledi. Şiddetli besin alerjisi olan çocuklar için adrenalin kaleminin hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Nacaroğlu, “Anafilaksi öyküsü olan hastalar adrenalin kalemini mutlaka yanlarında taşımalı ve nasıl kullanılacağını bilmelidir. Bu kalem, hastaneye ulaşana kadar hayat kurtarıcıdır” dedi.


 

Pratik uygulama

Adrenalin kaleminin doğru kullanımının zaman kazandırdığını belirten Prof. Dr. Nacaroğlu, “Şüpheli bir besinle temas sonrası ani gelişen deride kızarıklık kaşıntı ile birlikte başlayan nefes darlığı, bayılma ya da tansiyon düşmesi gelişirse koruyucu kapak çıkarılarak kalem uyluğun üst dış yan kısmına uygulanarak 10 saniye bastırılmalı. Ardından vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23