Enerjide yeni parola: Biz, bize yeteriz
Milli İradenin Sesi Yeni Akit
Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmek için Google listenize Yeni Akit'i ekleyin.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Milli Enerji ve Maden Politikası’nın üçlü sac ayağını oluşturan “arz güvenliği, yerlileştirme ve öngörülebilir piyasa” stratejisinin yerlileştirme ayağını güçlendirmek için yeni bir projeyi hayata geçiriyor.
Ertuğrul Şahan Ankara
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Milli Enerji ve Maden Politikası’nın üçlü sac ayağını oluşturan “arz güvenliği, yerlileştirme ve öngörülebilir piyasa” stratejisinin yerlileştirme ayağını güçlendirmek için yeni bir projeyi hayata geçiriyor.
Petrolde milli teknolojiler artacak
Petrol arama ve üretim süreçlerinde kullanılan teknolojinin yerlileştirilmesi ve ihtiyaçların yerli tedarikçilerden karşılanması amacıyla Türkiye Petrol Endüstrilerinde Milli Teknolojiler Çalıştayı (PEMT) düzenlenecek. Çalıştay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katılımı ve Türkiye Petrolleri’nin (TPAO) ev sahipliğinde “Biz, bize yeteriz” sloganıyla 10 Şubat’ta İstanbul’da düzenlenecek. Türkiye’nin dört bir tarafından ve birçok farklı sektörden iş insanlarının katılacağı PEMT ile petrol endüstrisinde yerli teknoloji kullanılması adına önemli bir adım daha atılacak. PEMT yerli tedarikçileri ve TPAO’yu bir araya getirecek ve yerli teknolojik dönüşümü hızlandıracak. Çalıştay kapsamında yapılması planlanan iş birlikleri ile sondaj gemileri Fatih ve Yavuz’a da yerli teknoloji tedariği sağlanması hedefleniyor.
Petrol arama ve üretiminde altın yıl
Petrol aramada geçen yıl, son 30 yılın en yoğun faaliyetlerini gerçekleştiren Türkiye, 2019’da 121 kuyuda 34 kule ile kara sondajı gerçekleştirirken Fatih ve Yavuz sondaj gemileriyle de 5 derin deniz sondajını da başarıyla tamamladı. Türkiye’nin milli petrol arama ve üretim şirketi TPAO 2019’da günlük 50 bin varil petrol üretim hedefini aşarak son 20 yılın yurt içi üretim rekorunu kırdı. Yurt içi ve yurt dışı toplam petrol üretiminde ise TPAO tarihinin en yüksek günlük üretimini 150 bin varil ile aştı. Akdeniz’deki sondaj ve arama çalışmalarında da etkinliğini gün geçtikçe artıran Türkiye, şimdiye kadar 5 sondaj kuyusunu tamamladı. 2020 içerisinde 5 yeni derin deniz sondajı daha yapacağını duyurdu. Barbaros Hayreddin Paşa ve Oruç Reis sismik arama gemileri de arama faaliyetlerini Akdeniz’de sürdürüyor.