Edirne’de ayçiçeği üretimi zarar gördü! Kuraklık ve sıcaklar verimi düşürdü!
Türkiye’nin önemli ayçiçeği üretim merkezlerinden Edirne’de, aşırı sıcaklar ve kuraklık nedeniyle ürün veriminde düşüş yaşandı. Yaklaşık 1 milyon 300 bin dekarlık ekim alanında yağışların yetersiz kalması, ayçiçeği üretimini olumsuz etkiledi.
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, son iki yıldır kentte ciddi kuraklık yaşandığını belirtti. Arabacı, buğdayda büyük bir kayıp yaşanmadığını ancak ayçiçeği üretiminin 2024 ve 2025’te aynı olumsuz tabloyla karşı karşıya kaldığını söyledi. Bazı ayçiçeği tarlalarının hiç biçilemediğini aktardı.
VERİM BEKLENTİLERİN ALTINDA KALDI
Arabacı, bu sezon ayçiçeği verimlerinin ortalamanın altında olduğunu vurguladı. Bazı bölgelerde dekarda 20-30 kilogram ürün alınırken, bazı bölgelerde verimin 80-120 kilogram arasında değiştiğini belirtti. Genel tabloya bakıldığında ise Edirne ortalamasının dekarda 70-80 kilogramı geçemeyeceğini kaydetti.
ÇİFTÇİLERE DESTEK ÇAĞRISI
Arabacı, sürdürülebilir tarım için zor dönemlerde üreticilerin desteklenmesi gerektiğini ifade ederek, kuraklık gibi olağanüstü koşulların tarımsal destek politikalarında dikkate alınması gerektiğini dile getirdi.