• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Corona virüsü otomobil ve telefon piyasasını sarsacak

Yeniakit Publisher
2020-02-07 12:23:00 -

Milli İradenin Sesi Yeni Akit

Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmek için Google listenize Yeni Akit'i ekleyin.

⭐ Bizi Google'da Takip Et
Corona virüsü otomobil ve telefon piyasasını sarsacak

Otomobil ve cep telefonu sektörünü Corona virüsü sebebiyle zor günlerin beklediği tahmin ediliyor.

 Yunus Bayar    yeniakit.com.tr 

Çin'de ortaya çıkan Corona virüsü nedeniyle otomotiv yedek parça üreticiliri üretimlerini geçici bir süre durdurdu. Cep telefonu üreticileri de benzer şekilde kararlar almak zorunda kaldı. Resmi rakamlara göre, şimdiye kadar 563 kişi yaşamını yitirirken, 28.018 kişide virüsten etkilendi.

Çinli şirket Tencent'ın geçtiğimiz günlerde salgın hastalığın bilançosunu yanlışlıkla yayınladıkları iddia edildi. Paylaşıldıktan kısa süre sonra silinen görüntülere göre 154 binden fazla insan virüsle mücadele ederken, 24.589 kişinin de hastalık nedeniyle öldüğü öne sürülüyordu.

Otomobil endüstrisi için önemli bir yere sahip olan Çin’de Şubat ayı başından beri üretim durduruldu. Virüsün ilk çıktığı yer olan Hubei Eyaleti'nde fabrikalar 13 Şubat veya daha ileri bir tarihe kadar erteleme kararı aldılar.

Cep telefonu piyasasını da vuracak

Teknoloji devi Apple’ın tüm iPhone'ları Çin'in Zhengzhou kentinde Tayvanlı Foxconn tarafından üretiliyor.  Şirket üretim kayıplarını nasıl azaltabilecekleri konusunda şehirdeki tedarikçileri ile temas halinde. Konuyla ilgili olarak Samsung tarafından bir açıklama yapılmazken, Çin’in en büyük parekende online ticüret sitesi Alibaba.com’un da satışlarının düştüğü iddia ediliyor.  Cep telefonu ve aksesuar ithal edenlerinse korku nedeniyle Çin’e gidemediği bunun sonucunda da cep telefonu fiyatları ve aksesuarlar zamlanıyor.

Petrol de etkilenecek

Çin’deki ham madde fiyatları yüzde 4’lük bir düşüşle tarihi bir rekor kırdı. Üretim olmaması nedeniyle hammaddeye olan talebin azalması nedeniyle petrol fiyatlarının da etkilenmesi bekleniyor.

Virüs’ün piyasalara maliyeti 1,8 trilyon dolar

Ocak ve Şubat ayı verilerine göre, Çin borsasında 1,8 trilyon dolar buhar oldu. Çin'in para birimi yuan da dolara karşı yüzde 2’ye yakın değer kaybı yaşadı.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23