Güneydoğu Anadolu Bölgesi BDP eliyle Hıristiyanlaştırılırken, Hakkâri’deki Koçanis Manastırı BDP desteğiyle ayağa kaldırılmak isteniyor.
CAMİLERİ YIKMAK İSTEYEN BDP MANASTIRLARA EL ATTI
Güneydoğu’da yol bahanesiyle camileri yıkmak isteyen BDP bölgede camilere bir çivi bile çakmazken, kiliseleri ve manastırları ayağa kaldırmak için elinden geleni yapmaya devam ediyor. Hakkâri’nin Koçanis (Konak) Köyü’nde bulunan, Asurî Nasturiler’in Patrikhanesi Koçanis Manastırı’nın restorasyonu için kolları sıvayan Asurî Nasturileri geçtiğimiz hafta Hakkâri’ye gelerek bir dizi incelemelerde bulundular. BDP’li belediye yetkilileriyle de görüşen Asuri Nasturi Platformu üyesi bir grup Hakkari’de çeşitli temaslarda bulunarak restorasyon çalışmaları için fizibilite çalışması yürüttüler.
Asuri halkı için çok önemli olan Koçanis Manastırı’nda incelemelerde bulunan grup üyelerine Hakkari Belediyesi’nde görevli bir inşaat mühendisi eşlik etti. Çalışmaları ile ilgili bilgi veren platform üyesi Oşane İde, daha önce Şırnak ve çevresindeki Asurî köyleri ile ilgili köye dönüş çalışmaları yürüttüklerini daha sonra, kendisi de Asuri olan BDP Mardin Milletvekili Erol Dora’nın tavsiyesi ile Koçanis Manastırı’na yöneldiklerini belirtti.
ASURİLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR MERKEZ!
Orşan İde, Koçanis Manastırı’nın sadece bir kilise veya manastır olmadığını, bir kompleks olduğunu ifade ederek, “Manastırı sadece dini yönüyle ele almak yanlış olur, Koçanis Manastırı komplike bir tesistir. Döneminde 1000’in üzerinde öğrencinin olduğu hem eğitim merkezi hem askeri merkez olan Koçanis Manastırı Doğu Asur Kilisesi’nin patrikhanesidir ve o dönemin önemli siyasi figürlerinden de biridir” dedi. Hazırladıkları fizibilite raporlarını Federal Kürdistan ve Amerika’daki Asuri Nasturi örgütlenmeleri ve kiliseleri ile paylaştıklarını ifade eden İde, restorasyon çalışmaları için yaklaşık 1.5, 2 milyon Türk Lirası’na ihtiyaç olduğunu bunun için bir vakıf kuracaklarını söyledi.
MÜSLÜMAN KÜRT HALKI ASURÎ TEHLİKESİ ALTINDA
Restorasyon sonucunda Hakkâri’ye çok büyük bir değer kazandıracaklarını söyleyen İde, manastırın sadece Asuri Nasturiler’e ait olmadığını Kürtlere ve Mezopotamya halklarına ait olduğunu ifade etti. İde ayrıca, “Hakkâri Belediyesi yeni yaptığı parka Patrik Mar Şimun’un kızı Surma Xanem’in adını verecek. Bu da bizi çok mutlu etti. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.