• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bakan Yumaklı’dan 81 ilde gıda seferberliği: Gıda güvenilirliği bizim kırmızı çizgimizdir!

Yeniakit Publisher
Haber Merkezi Giriş Tarihi:
Bakan Yumaklı’dan 81 ilde gıda seferberliği: Gıda güvenilirliği bizim kırmızı çizgimizdir!

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, yıl sonuna kadar 81 ilde tüm yiyecek ve içecek işletmelerini kapsayan dev bir denetim seferberliği başlattıklarını duyurdu. "İnsan sağlığının telafisi yok" diyen Yumaklı, halkın sağlığıyla oynayanlara geçit verilmeyeceğini vurguladı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, gıda güvenliğini sağlamak adına Türkiye genelinde kapsamlı bir denetim harekatı başlattıklarını açıkladı. 1 Ocak'tan bu yana 1 milyon 291 bin denetim gerçekleştirildiğini belirten Bakan Yumaklı, 31 Aralık'a kadar özellikle yoğun tüketim yapılan tüm işletmelerin mercek altına alınacağını söyledi. Gastronomi sektörünün temsilcileriyle bir araya gelen Yumaklı, gıda güvenilirliğinin Bakanlığın "kırmızı çizgisi" olduğunun altını çizerek; pestisit kullanımıyla mücadeleden gıda israfına, markalaşmadan otokontrol mekanizmalarına kadar pek çok kritik başlıkta kararlılık mesajı verdi. Özellikle dünyada her üç gıdadan birinin israf edildiğine dikkat çeken Bakan, sektörle birlikte uzun soluklu bir "israfla mücadele" programının da hazırlığında olduklarını müjdeledi.

Bakan Yumaklı, Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği'nin (TÜRES) etkinliğinde yaptığı konuşmada, gastronominin yalnızca bir sektör olmadığını, bir ülkenin aynı zamanda kültürü, kimliği ve medeniyetinin en güçlü anlatım biçimlerinden biri olduğunu söyledi.

Tecrübe ve bilgi birikimi aktarımının birlik ile beraberliğin güçlendirilmesinin yanı sıra sektörün de güçlenmesine önemli bir katkı sağlayacağını belirten Yumaklı, Tarım ve Orman Bakanlığı olarak çalışmalarda markalaşma, gıda güvenilirliği ve israfla mücadele başlıklarına ayrı bir önem verdiklerinin altını çizdi.

Yumaklı, markalaşma içinde coğrafi işaretlerin büyük öneminin olduğunu dile getirerek, "Bugün ülkemizde 1798 ürün coğrafi işaret tescili almıştır. 44 ürünümüz AB’den coğrafi işaret tescili almıştır. 41 ürünümüzün ise AB tescil süreci devam etmektedir." diye konuştu.

Bakanlık olarak bu ürünlerin tanıtımı ve korunması için yoğun bir gayret içinde olduklarını ifade eden Yumaklı, bir tarımsal ürünün coğrafi işaret almasının tek başına yeterli olmayacağını, bir marka ve değer haline dönüştürülmesi gerektiğini belirtti.


“HER SENE 1 MİLYON 300 BİN DENETİM YAPIYORUZ”

Bakan Yumaklı, gıda güvenilirliğinin kırmızı çizgileri olduğunu belirterek, ülkede her sene 1 milyon 300 bin ortalama ile denetim yaptıklarını vurguladı.

Bu yıl 1 Ocak'tan bugüne kadar 1 milyon 291 bin denetim gerçekleştirildiğini aktaran Yumaklı, "Bugünden itibaren 31 Aralık'a kadar özellikle vatandaşımızın çok yoğun bir şekilde tükettiği yiyecek ve içecek üreten, satan bütün işletmeleri 81 ilde denetlemek üzere bir program başlattık." diye konuştu.

Yumaklı, ahilik kültürünün TÜRES'in mayasında olduğunu belirterek, "Sektörün kendi içerisinde bir otokontrol mekanizması kurarak çürük yumurtaları dışarı atacak bir metodolojiyi oluşturmasında biz bakanlık olarak varız. Bu konuda da TÜRES'in ayrı bir çalışma yapmasını özellikle istirham ediyorum." dedi.

İnsan sağlığının telafisinin olmadığını ifade eden Yumaklı "Üretmiş olduğumuz ürünlerin insanımız tarafından tüketilmesinde onların sağlığını tehlikeye düşürecek herhangi bir şeyin kabul edilmesi mümkün değildir. En başta da özellikle pestisit yani zirai ilaç kullanımı gelir. Bu konuda sadece üreticilerimizin ürettikten sonra değil, tarlasında, serasında, daha sonra paketleme yerlerinde, hallerde, satış yerlerinde ve en sonda perakende satış yerlerinde pestisit denetimlerini yapıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.


“HER ÜÇ GIDADAN BİRİ SOFRAYA ULAŞAMADAN İSRAF EDİLİYOR”

Bakan Yumaklı, gıda israfının bir çevre konusu olmadığını ifade ederek, gıda israfının bir ülkenin kaynaklarının heba edilmesi anlamına geldiğini söyledi.

Dünyada üretilen her üç gıdadan birinin sofraya ulaşamadan kaybolduğunu ya da israf edildiğini vurgulayan Yumaklı, her yıl yaklaşık 1,3 milyar ton gıdanın çöpe gittiğini belirtti.

Yumaklı, gıda israfı konusunun görmezden gelinemeyeceğini dile getirerek, "Bakanlık olarak TÜRES başta olmak üzere sektörle bu konuda daha önceki çalışmalara ilaveten uzun soluklu bir çalışmanın başlayacağını, bununla ilgili hazırlıkların devam ettiğini özellikle ifade etmek istiyorum. Bu konuda da sektörümüzden çok güçlü bir destek geleceğine inanıyorum."

{relation id:1970756 slug:'avrupada-gida-fiyatlarinda-ucurum-en-ucuz-ve-en-pahali-ulkeler-aciklandi'}

{relation id:1970756 slug:'avrupada-gida-fiyatlarinda-ucurum-en-ucuz-ve-en-pahali-ulkeler-aciklandi'}

{relation id:1969864 slug:'gida-teroristleri-son-kullanma-tarihi-gecmis-urunlere-yeni-etiket-basarken-yakalandilar'}

{relation id:1969864 slug:'gida-teroristleri-son-kullanma-tarihi-gecmis-urunlere-yeni-etiket-basarken-yakalandilar'}

{relation id:1969800 slug:'sessiz-zehir-gidadaki-kimyasallar-kuresel-sagligi-tehdit-ediyor'}

{relation id:1969800 slug:'sessiz-zehir-gidadaki-kimyasallar-kuresel-sagligi-tehdit-ediyor'}

{relation id:1969554 slug:'saglikli-sandiginiz-gidalar-meme-kanseri-riskini-artiriyor-olabilir'}

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Ne yediğimiz belli değil

Domuz at eşek katır beygir domuz kemik boya deri zehir yediriyorlar Dışarda artık yemek yenmez Markete bile ürünler yamık Süt aldım geçen su çıktı su

Gazze 2

Dediğine kendi'de inanmıyor .
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23