• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

'İnşaat sektörünün geleceği devletin elinde'

Yeniakit Publisher
2017-12-14 09:18:00 -
'İnşaat sektörünün geleceği devletin elinde'

ERG İnşaatın Yönetim Kurulu Üyesi Üsame Ergezen, mevcut projelerini ve sektörün içinde bulunduğu durumu Yeni Akit’e anlattı.

MEHMET SAFA CANAT- ERG Altyapı İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Üsame Ergezen, son dönemde yüksek kur artışından kaynaklanan fiyat farkı sıkıntısının müteahhitleri zor durumda bıraktığını belirterek, “Bu konuda devletin çok küçük bir desteği bile bütün müteahhitleri rahatlatır” dedi.

1972 yılından beri havaalanı inşaatları, yol, köprü inşaatları, baraj ve hidroelektrik santral inşaatları, termik santral inşaatları, sulama inşaatları, sinai tesis inşaatları gibi her türlü altyapı müteahhitlik hizmetlerini yürüten ERG İnşaatın Yönetim Kurulu Üyesi Üsame Ergezen, mevcut projelerini ve sektörün içinde bulunduğu durumu Yeni Akit’e anlattı.

DSİ’ye inşa ettiği projelerde karşılaştıkları sıkıntılardan bahsederek sözlerine başlayan Üsame Ergezen, “Van Erciş’te inşa ettiğimiz içme suyu isale hattının inşaatını bitirmek üzereyiz. Projede 100 metrelik bir kısım kaldı. Kamulaştırma sorunlarından dolayı 100 metrelik kısmı bitiremedik. Biz Van Erciş’te 40 km’lik bir içme suyu isale hattı inşa ediyoruz. Ana hattı biz inşa ediyoruz. Şebeke hatlarını İller Bankası veya yerel belediyeler inşa edecek” dedi.

İSTİSMARLAR ÖNLENMELİ

Proje kapsamında arıtma tesisinden sonra 2 kısım halinde isale hattı inşa edildiğini söyleyen Ergezen, şöye konuştu: “Arıtma tesisi bitmek üzere. İsale hattının 1. kısmı bitti, 2. kısmı ise biz inşa ediyoruz. Ancak 2. kısımda 100 metrelik bir kısmı halen bitiremedik. Söz konusu olan 100 metrelik alanda Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nün bir çalışması var. Kamulaştırma konusunda DSİ’nin de elinden bir şey gelmiyor. Bölge halkının da bu anlamda yanlış davranışları oldu. 40.000 metrelik hattın 39.900 metrelik kısmını inşa ederken bölge halkı bize gerçekten yardımcı oldu. Bölge halkı inşa ettiğimiz projeye devletin hizmeti diyerek itibar ediyordu. Fakat buna rağmen 100 metrelik kısımda bir kamulaştırma sorunu çıktı. Bunlar da devletin yatırımlarını engellemiş oluyor. Bu zaman kaybı hem kamu kuruluşuna hem de yüklenici firmaya zarar veriyor. Kamulaştırma konusunda sorun çıkartan vatandaşlar ne yazık ki devletten fahiş ücretler talep ediyorlar. Çünkü 40 km’lik hattın yüzde 98’i bitmiş. En son kamulaştırma yapılacak yerin sahibi olduğu için istediği ücreti kolayca temin edeceğini zannediyor. Bu bariz bir istismardır. Devletin gücünü burada hiç düşünmüyorlar.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

YATIRIMLAR ENGELLENMEK İSTENİYOR

“Bu durum karşısında bölgede görev yapan kaymakam, vali ve diğer yerel yöneticiler ile görüştüklerini anlatan Ergezen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Neticede devlet yatırımı olduğu için mahkeme kararına gerek duyuluyor. Biz de mahkemenin vereceği kararı bekliyoruz. Birtakım muhalif grupların sırf devlet yatırımlarını engellemek için buna benzer organizasyonlar yaptığını duyuyoruz. Köylerde yaşayan vatandaşları devlete karşı kışkırtanlar var. Özellikle Doğu ve Güneydoğu’da bir iş yaparken bir anda birtakım insanların tepkisiyle karşılaşabiliyoruz.

HİÇ KİMSE ZARAR ETMEMELİ

Döviz kurundaki hızlı yükselişe de dikkat çeken Ergezen, “Kur fiyatlarının artışından dolayı çok zarar ettik. Zarar etmekten başka çaremiz yoktu. Çünkü kamu kuruluşları ve yüklenici firmalar da buna kesin bir çözüm bulamadı. Fiyat farkının yüklenici firmalara yansıtılmaması gerekiyor. Biz altyapı projeleri inşa ediyoruz. Boruyu dolar üzerinden satın alıyoruz. Zaten dolarla alım yapmak 1-0 yenik başlamak demektir. Mesela pazarlık yaparak 10 dolarlık işi 9 dolara düşürüyoruz. Kur fiyatları azcık dalgalansa biz yine zarar ediyoruz. Bu da yaptığımız imalatlarda fiyat farkı oluşmasına sebep oluyor. Tecrübeli müteahhitler kolay yetişmiyor. Yıllarca emek veren, devletine vergi ödeyen ve binlerce vatandaşı istihdam eden firmalar iflasın eşiğine geldi. Artık sorunları el birliğiyle çözüme kavuşturmalıyız” diye konuştu.

“TEMİZ İÇME SUYU” HALKA ANLATILMALI

İçme suyunun önemini de değinen Ergezen “Su, yemek ve hava en önemli yaşam kaynağıdır. Suyun kullanım alanı çok büyüktür. Evlerde, işyerlerinde, sanayide deyim yerindeyse her yerde suya ihtiyaç duyulmaktadır. Dolayısıyla suyu yönetmek ve suya yön vermek çok önemli bir görevdir. İçme suyu da insanlar için büyük önem arz ediyor. Fakat bazı bölgelerde yaşayan vatandaşlar musluklarından akan suyun muhtevasını bilmiyorlar. Bu konuda devletin halkı bilinçlendirmesi gerekiyor” dedi.

ALTYAPILARI YENİLİYORUZ

Ergezen, “Biz içme suyu isale hattı inşa ederken bize ‘bizim zaten suyumuz var’ diyenler oluyor. Çünkü vatandaşlar yaptığımız içme suyu yatırımının önemini bilmiyor. Halen 50 yıl önceki sistemlerle yer altından içme suyu ve sulama suyu temin edenler var. Tarlalarını vahşi sulama yaparak sulayanlar oluyordu. Şu anda inşa edilen içme suyu projeleri sayesinde vatandaşlara adil bir şekilde dağıtım yapılıyor. Yıllar önce yapılan derme çatma su kanallarından gelen sular vatandaşların sağlığına zarar verebilir. Bunu da vatandaşlara en iyi şekilde anlatmak gerekiyor” dedi.
Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23