• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Sinan Burhan
Sinan Burhan
TÜM YAZILARI

Tacettin Dergâhı, Akif ve Altındağ

13 Mart 2018
A


Sinan Burhan İletişim: [email protected]

İstiklal Marşı’nın kabulünün 97. yıldönümünü idrak ediyoruz. Bu gün alelade geçiştirilemez. Sıradan bir kutlama ya da anma töreni olamaz. İstiklal Marşı bu milletin ruh kökünü anlatan bir destandır. Selçuklu’dan başlayarak günümüze kadar uzanan hak batıl mücadelesinin özetidir. Bu marş kurucu bir marştır. Bu marşta İslam Medeniyeti, Türk medeniyeti, geleneklerimiz, cumhuriyet vardır. 

Bu şiir 12 Mart 1921 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından resmi marş olarak kabul edilmiştir. Bu marşın hikâyesini hepimiz biliyoruz. 1921 yılında devrin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi tarafından İstiklal Marşı yarışması açılır. Bu yarışmaya gönderilen eserler beğenilmez. Milli Eğitim Bakanı Mehmet Akif Ersoy’dan milli marşımızı yazmasını ister.

Mehmet Akif Ersoy ise 500 TL ödül olması nedeniyle şiiri yazamayacağını belirtir. Parayla şiir ya da marş yazmamız söz konusu olmaz der. İstiklal Marşı’nı yazar ve ödülü kazanır. Ancak paltosu olmayan Akif kazandığı beş yüz liralık ödülü yoksul kadın ve çocuklarına iş öğreterek yoksulluklarına son vermek için kurulan “Darülmesai”ye bağışlar.

Bu vesileyle Tacettin Dergâhı’ndan ve Hamamönü’nden bahsetmek istiyorum. Uzun yıllar Tacettin-i Veli hazretlerinin medfun olduğu Altındağ’ın Hamamönü bölgesi metruk bir halde bulundu. Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nı yazdığı evin etrafında geçmişte içki alemleri yapılmış. Baliciler tiner kullananlar, sarhoşlar uzun yıllar burayı mesken tuttu. Ankara’nın en güzel bölgesi bakımsızlıktan adım atılamayacak bir haldeydi.

Zaman zaman Yazarlar Birliği burada Mehmet Akif Ersoy’u anma programları yapar geçmişimizi unutturmazdı. Şimdilerde bu bölge canlandı. Tarihi doku iyileştirildi. Hem devlet hem millet sahip çıkıyor. Peki, bu bölge nasıl bu hale geldi. Hakkını yemeyelim bu bölgenin imarı ve ihyası Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki tarafından yapıldı. İnsanların girmekten bile korktuğu bu bataklık haline gelmiş alanı Veysel Tiryaki gün yüzüne çıkardı. Veysel Tiryaki gerek Hamamönü’nde gerekse hamam arkasında çok büyük bir hizmet yaptı ve bu çökmüş bölgeyi ayağa kaldırdı.

Veysel Tiryaki önemli projelere sessiz sedasız imza atan bir başkan. Hamamönü bölgesini restore ederek Ankara’ya çok büyük bir turizm alanı kazandırdı. Ankara turizm fakiri bir başkent. Ankara’ya turist gelmiyor. Bu bağlamda Ankara’nın en önemli tarihi mekânlarının öne çıkartılması turizm açısından büyük kazanım olacaktır. Ankaralılar çocuklarını, misafirlerini alarak bu bölgemize getiriyorlar. Yurt dışından gelen devlet adamları, gazeteciler bu bölgeye geliyorlar. Yurt dışından gelen misafirlerimiz için çok önemli bir mekân haline geldi.

Veysel Tiryaki dönüşüm ve değişimi çok iyi başarmış bir belediye başkanı. İmarı bile olmayan Altındağ’ı bugün Ankara’nın en güzel ilçesi haline getirmesi önemli. Zaman zaman Veysel Başkan iyi, çalışkan ama kavgacı diyenler oluyor. Ben yıllardır tanırım milletin menfaati hariç hiç kavga ettiğini görmedim. Mesele kamunun çıkarı, halkın parası ise milletin menfaati için kavga eder.

Bu bölgede çalışmak büyük bir keyif. Hamamarkası’nda, kalede, Ulucanlar’da tarih içinde bir gezi yapıyorsunuz. Hamamönü sessiz huzurlu bir turizm bölgesi oldu. Tacettin Dergâhı’na uğrarsanız sizi rahmetli dava adamı Muhsin Yazıcıoğlu karşılar. Yine eski sendikacı Mustafa Başoğlu sizi misafir eder. Gönül sultanı Tacettin-i Veli’den huzur alırsınız.. Mehmet Akif Ersoy’un evine girer bir soluklanırsınız. Demem o ki bahar geldi. Şimdi Hamamönü zamanı….

 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23