• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Sabri Şahsuvar
Sabri Şahsuvar
TÜM YAZILARI

Biden’ın Ermeni kartı, neyi hedefliyor

27 Nisan 2021
A


Sabri Şahsuvar İletişim: [email protected]

ABD Başkanı Joe Biden, 1915 yılındaki Ermeni tehcirini “soykırım” olarak niteledi. En sonunda Türkiye, ABD’nin yıllardır kullandığı ‘Ermeni’ şantajından kurtuldu. 

Elbette Biden’ın bu açıklaması, öncelikle ABD içindeki Ermeni lobisine verdiği iç siyaset sözünden kaynaklanıyor. Bu bağlamda Biden, seçim vaadini sözde Ermeni iddiaları üzerinden gerçekleştirdi. 

Ayrıca Biden, Yahudi Lobisinin Türkiye’den sövüşlediği ‘geleneksel krizden’ milyonlarca dolar kazanmasının önüne de geçmiş oldu! Türkiye’yi kimse ‘soykırım’ üzerinden nitelendiremez. Ancak Ermeni lobisini psikolojik olarak rahatlamak ve intikam almak için Batılı ülkeler bu skandala da imza atmaya devam ediyor.

Elbette bu kararın birde Türkiye’ye yansıması da söz konusu. Türkiye, belki milyonlarca dolar Ermeni lobisi harcamasından kurtulmuş olsa da; Ermeni lobisinin ikinci safhaya geçerek karşı tazminat davaları açabilir. Bu bağlamda Türkiye’de akıl ve bilimden bu yoksun kararlar için dava açmalıydı.

Belki Biden’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı araması kamuoyunda çok tartışıldı. Ancak Biden’ın bu süreyi uzun tutması Sn. Erdoğan ve Türkiye karşıtlığından ileri geldiğini biliyoruz. Bu bağlamda Erdoğan’ı ekonomik kriz, dış politika ile bazı Bakanların/bürokratların komu oyunda zedelenmiş olması, başarısız olarak anılması ve kamuoyunda eleştiri dozajının artması ve Sn. Erdoğan’ı bir erken seçime zorlamak için muhalefet ile şantaj yapabilir.

ABD lobisi son zamanlarda kongre üyeleri ile Sn. Erdoğan’a olan kinini ayyuka çıkarmıştır. Bu belirginliğin tamir edilmeyecek bir boyut kazandığı aşikârdır. Burada Mavi Vatan kapsamında Türkiye’nin dış politikası ve Rusya, Mısır, Libya, Afrika ülkelerine yaptığı başarılı angajman iletişimi, yakın işbirliği agresif bir ABD küresel misyonu ile karşı karşıya gelmesi kaçınılmaz olmuştur. 

İşin özeti; ABD’nin bölgesel kodlarını ve hafızasını kaybettiği görülmektedir. ABD, müttefik anlayışı içerisinde anlamsız bir ilişki kurarak Ermeni diaspora yalanı ile perçinleşmiştir. Türkiye tarafından güvensiz bir ülke olarak teyit edilmiştir. 

Elbette ABD-Türkiye ilişkilerinde psikolojik üstünlük Biden’dan yana olsa da ipler de Sn. Erdoğan’ın elinde. Özellikle yolsuzluk iddiaları yüzünden görevinden alınan Ruhsar Pekcan’ın yanı sıra benzeri etik dışı davranışları bulunan yetkililerin sistem dışarısına çıkarılması elzemdir. Bu bağlamda son kabine değişikliğinde özellikle Aile bakanı ile ilgili iddialar, göz ardı etmemek gerekir. Sonuç itibarı ile muhafazakâr camia çok tartışılan bazı konularda taviz vermek istemediği gibi, parti direnç kimliğine karşı çok kızgın olduğu sosyal medya mecrasından görülebilir. Bu olumsuzluklara rağmen millet ABD’nin çektiği operasyonu açık görmektedir ve sonuna kadar Sn. Erdoğan’a destek verecekleri net görülmektedir.

Sonuç olarak Biden, Erdoğan’ı köşeye sıkıştırmaya çalışıyor. Her ne kadar beklenen görüşme gerçekleşmiş olsa da; keşke Biden, Erdoğan’ı hiç aramasaydı!!. Ermeni kartıyla her ne kadar ABD iç siyasetine yönelik bir adım atılmış olsa da; Türk-Amerikan ilişkilerinde kapanmayacak bir yara aldı. 

Dolayısıyla şahsi tavsiyem ABD’ye bir an önce cevap verilmesidir. Lakin Büyükelçi geri çekerek değil; ABD ve PKK’nın K.Irak ve K.Suriye hedeflerine yönelik askeri operasyon yapmamız gerekir. Özellikle Kobani, Menbiç, Kamışlı, Sincar ve Gara başta olmak üzere; Türkiye’nin güney sınırından. 50 km K.Irak ve K.Suriye derinliğine inmek gerekir. Aksi halde Biden ve ABD, amacına ulaşmış; Türk milleti de ağır bir hakaretle karşı karşıya kalarak telafisi mümkün olmayan bir algıyla karşı karşıya kalmış olur.

Demokrasi insan hakları adı altında bahaneler bularak ABD’nin Türkiye’de bir erken seçim istediği ve hükümet değişiminin Türkiye’yi eski müttefik çizgisine getireceğini düşündükleri ifade ediliyor. ABD, Ermeni kozunu oynayarak Sn. Erdoğan’a biat etmesi için son kozunu oynamıştır. Türkiye’nin sırtında bir ura dönüşen sözde soykırım yalanına karşı bir hamle yaparak ermeni çetelerinin barbar katliamlarını belgelerle mahkemeye taşıması ve mahkûm etmesi gerekir, Türkiye’deki mahkûmiyet kararlarını uluslararası kuruluşlar ve Birleşmiş Milletlere taşıması ve karşı hamlede bulunması zorunludur. Vesselam

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Ömer

Türkiye’nin menfaati neyse o olacak . ABD şunu demiş batı bunu demiş hiç önemi yok . 

Yavuz

ABD..EŞKIYA. TERÖRİST. .DEVLETİ. .DEVLETTİR.  
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23