• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Maranki
Ahmet Maranki
Stratrajik Oyunlar
TÜM YAZILARI

BM-İstanbul Sözleşmesi-Gıda Yasası-Corona-Paris İklim Sözleşmesi (3) 

15 Ekim 2021
A


Ahmet Maranki İletişim: [email protected]

197 ülke tarafından da imzalanan Paris İklim Sözleşmesi; iklim değişikliğinin ulusal sınırların ötesinde küresel bir acil durum olduğunun, her düzeyde uluslararası işbirliği ve koordinasyon yapılması gereğinin kabul edildiği, çözüm önerilerinin pek çok yaptırımları olan, yasal olarak bağlayıcı, uluslararası bir anlaşmadır!

Türkiye 2016 yılında anlaşmaya imza atmasına rağmen bugüne kadar meclisten geçirmeme ve çekincelerindeki duruşu Türkiye’nin anlaşmayı onaylamama gerekçesi “gelişmiş” ülke sınıfına alınması nedeniyle “gelişmekte olan ülkelere verilecek 3 milyar $’a yakın finans desteğinden yararlanamayacak olmasıdır! Ve bunun “gelişmekte olan ülkeler” statüsüne geçirilmesi birinci önceliğimiz olmalıdır!

Dünya ve özellikle Avrupa, dekarbonizasyon, “karbon ayak izinin ölçülmesi” ile ilgili düzenlemeler başta olmak üzere birbiri ardına gelişmiş ülkelerin pek çoğu 2050 yıllarına kadar tarih verseler de Türkiye’nin önüne koyacakları pek çok yaptırıma imza atıldığının bir kere daha altına kalın çizgi ile çizmek istiyorum!

Örneğin tek kullanımlık plastik kullanımını yasaklamak!

Paris İklim Anlaşması ile imza attığımız Green Deal – Yeşil Mutabakat kapsamındaki karbon vergileri!

Sürdürülebilirlik kriterlerine göre üretim yapma kriterleri yanında yeni sertifikasyon kuralları vb. nedeniyle Avrupa ve diğer gelişmiş ülkelerle olan ticari, ekonomik ilişkilerimizde karşımızda Türkiye’yi sıkıntıya sokacak pek çok kriter öne sürülebilecektir!

İstanbul Sözleşmesi, gıda yasası dayatmaları yanında; COVID-19 sonrası aşı pasaportu uygulaması başlatan Avrupa ve diğer ülkeler Paris İklim Anlaşması gereğini yapmayan kişi ve kuruluşlara da bundan sonraki aşamalarda, pek de uzak olmayan gelecekte mutlaka “Karbon Ayak İzi” pasaportu yanında pek çok uygulamaları dayatmak isteyeceklerdir!

Türkiye iklim krizinden endişe duyuyor!

Konda’nın yaptığı “Türkiye’de iklim değişikliği ve çevre sorunları algısı 2020” anketine göre: Türkiye’de her iki kişiden biri iklim krizinin virüsten daha büyük bir kriz olduğunu düşünüyor. Her 10 kişiden yedisi iklim değişikliği için endişeli olduğunu belirtiyor. Toplumun yüzde 75’i iklim değişikliğine karşı yeşil alanların korunması gerektiğini öne sürüyor! Yüzde 85’i ise ekonomik kalkınma için ormanların kesilmesine karşı.”

“Yenilenebilir Enerji Lobisi”

Dünyada küresel sermayenin fosil yakıtları-doğal gaz-petrol ve bazı enerji kaynaklarına dışa bağımlılıktan kurtulmak için böyle bir yola giderek “algı operasyonları” ile dünyayı idare ettiği uygulamalar içine Paris İklim Sözleşmesinde katarak böyle bir oyunun içine girdiğini de gözardı etmemek lazım!

“….Teknoloji öncülüğünde sanayimizi geliştiremezsek sanayinin sürüklediği tarımı da geliştiremeyiz! Neticede hizmet sektörü de gelişmez! Türkiye’de bağımsız teknolojik bir sanayi olmazsa bağımsız Türkiye’den de söz edemeyiz!!” diyen Türkiye’de pek çok hükümet de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı  Ve Odalar Borsalar Birliği Başkanlığı yapmış Alİ COŞKUN Bakanımın tespitlerini bugün iyi değerlendirmek lazımdır!

Türkiye Cumhuriyeti devleti resmi açıklamasında:

Paris Anlaşması’nı, “Hakkaniyet, ortak fakat farklılaştırılmış sorumluluklar ve görevli kabiliyetler” temelinde uygulayacağı belirtildi. “Gelişmekte olan bir ülke olarak” ve “ulusal katkı beyanları çerçevesinde”, “anlaşmanın mekanizmalarının ekonomik ve sosyal kalkınma hakkına halel getirmemesi” kaydıyla uygulayacağını ilan etti.

Bu sözleşme sürecinde de, Sayın Cumhurbaşkanımızın mütemadiyen “köprü geçiyoruz” dediği gibi uluslararası stratejilerimizde hedef “en iyisi” olmalı ki, “en az zarar”la atlatmanın şartları konulmalıdır!

Paris İklim Sözleşmesi” zamanla yarışarak gece yarısı ilgili komisyonlardan ve meclisten hızla geçmiş ve saatinde cumhurbaşkanının imzalaması ile yürürlüğe konmuştur!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı!

Türkiye’nin son yıllardaki en başarılı ve çalışkan bakanlarından birisi olan Murat Kurum’un “İklim Değişikliği ve Uyum Koordinasyon Kurulumuzun uhdesinde, tüm sektör temsilcilerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve aziz milletimizle el ele vererek Cumhurbaşkanımızın açıkladığı yeşil kalkınma hamlemizi güçlendirecek ve 2053 net sıfır emisyon hedefimizi başaracağız. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, daha adil bir dünyanın mümkün olduğuna dair sarsılmaz inancımızla, mazlumun, mağdurun ve hakkın yanında durarak Türkiye’yi küresel iklim değişikliğiyle mücadelenin en önemli aktörü yapacağız” sözlerini gerçekleştireceğine biz de inanıyoruz!

Asıl ve asil necip Türk milletinin, Sayın Cumhurbaşkanı’ndan beklentisi!

Türkiye Cumhuriyeti devletinin bağımsızlığına gölge düşürmeden son yıllardaki petrol, doğalgaz ve mavi deniz ve Karadeniz’deki kazanımlarının kaybedilmeden sürdürülebilir istikrarlı bir politikayla anlaşmanın maddeleri ne şerhler konularak Glasgow’daki beklenen anlaşmayı ve sözleşmeyi imzalamasıdır!

Türkiye’nin ekonomisini ve geleceğini ve büyümesine olumsuz etki yapabilecek insani ve ekonomik bağımsızlığına müdahale edecek hiçbir uygulamaya tahammülü yoktur!

Buna göz yummak 2023 hedeflerini baltalamak ve Türkiye cumhuriyetini karanlığa giden bir yola sürüklemektir!

Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünya mazlumlarının ve Türkiye’nin umudu seçilmiş Cumhur İttifakı lideri olarak bu konuyu en iyi şekilde neticelendirip; milletimizin beklentisine karşı bir açıklama yaparak başaracağına inanıyoruz! Vesselam…

WhatsApp ihbar hattı: 0 530 200 00 96

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Bir Zamanlar Kıbrıs

Ak Parti’ye İstanbul’u biz kaybettirdik diyen Saadet’in lideri de bu Yeniden Refah’ın karşı çıktığı/endişelendiği sözleşmeye arka çıkıyor

Hikmet Yılmaz

Reklamın iyisi kötüsü olmaz. (Yeşil,çiçek ,böcek..) devam. Ülkede elini sallasan prof.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23