• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Maranki
Ahmet Maranki
Stratrajik Oyunlar
TÜM YAZILARI

31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü!!?

05 Haziran 2020
A


Ahmet Maranki İletişim: [email protected]

Bugün Türkiye‘de Türk tütüncülüğü tamamen bitirilmiş, 4500 yabancı madde katkılı Amerika’nın Virginia Burley veya Flu cured tütünlerinden içinde ne olduğunu kendilerinden başka bilmeyen sigaralarla insanlarımız zehirlenmeye ve dünya sigara devleri milyarlarca dolar kazanmaya devam etmektedir! Sayın Cumhurbaşkanımız, geçtiğimiz günlerde içlerinde doktor da olan 30 genç yetkiliyle görüşmüş de, Türkiye’nin ilk ve tek “EXPRESSION OF TOBACCO” titrli PHD’li tütün eksperi ve tütün endüstri ve tütün teknoloji mühendisi olan zat, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nden maalesef medyadan haberimiz olmuştur..!?

Kılavuzu karga olanların başı dertten kurtulmaz tabii ki derdi atalarımız!!?

“İŞİ EHLiNE VERİNİZ; AKSİ HÂLDE KIYAMETİ BEKLEYİNİZ!” Hadis-i Şerif.

Devletin milyonlarca dolar harcadığı ve uzmanlar görevlendirdiği “bıraktırma hatları”na rağmen sigara kullanımı nasıl artar..!? Adamın dişi ağrıyorsa diş doktoruna gider; veterinere değil! Gözü hastaysa göz doktoruna gider; acile değil! Hatta en özelini bulmaya çalışır ki işin mütehassısı olarak daha iyi bir tedavi uygulasın..!

SÖYLEYENE DEĞİL; SÖYLETENE BAK!

Siyaset kürsülerini kuran Prof. Dr. Sabahattin Zaim, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Prof. Dr. Turan Yazgan gibi duayen hocalardan doktora almış bir siyaset ve çalışma ekonomisi doktoruyum! Övünmek değil bu, hocam derdi ki; “İzah için caizdir evladım! Birilerinin de kulağına küpe olsun!”

Sigara tüketiminde bütün gayretleri rağmen yanlış uygulamalar sebebiyle Uyuşturucu çeşitliliğinde ve ilkokullara kadar düşen yaş sınırıyla dünyada en öndeyiz!

TÜRK TÜTÜNÜ!

74’te üniversite sınavında 378 puanlı Cerrahpaşa Çapa Tıp Fakültesi, 374 puanımla kısmet olmasa da, Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp bölümünü kazanmıştım. Ama o günün şartlarında babam; “Evlâdım, seni Erzurumlara yollayıp kaybetmek istemem!” deyince, Tütün Eksperleri Yüksek Okulu’na girdim.

Türkiye’de ve dünyada o zaman tütüncülük ihtisasını yapan iki okul var. Biri Türkiye’de Tütün Eksperleri Yüksek Okulu, ikincisi de Amerika’da. Dünyanın en iyi tütünü, Türk tütünüyle harmanlanmış olandır! Meşhur Camel sigaraların üstünde “Turkish Amerikan Blend” yazardı!

80 ihtilalinden sonra üç yıllık olan tütün eksperleri okulu, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’ne bağlandı ve Tütün Endüstri ve Teknoloji mühendisi olarak dört yıllık lisans eğitimimi tamamladım. Akabinde Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Nevzat Yalçıntaş hocamın desteğiyle İstanbul Üniversitesi Sosyal Siyaset Kürsüsü’nde mastır yaptım. O sıra TEKEL Cibali Sigara, Puro, Pipo, Enfiye, Lüks Mamuller Araştırma Fabrikası’nda işletme amiri ve başeksper olarak görev yaptığım için, mastır tezimi “Dünya ve Türkiye Tütün Sanayi ve Asimilasyon Politikaları” üzerine verdim.

Bu tezim Almanya’da Köln Ekonomi Üniversitesi’nde “Türk Tütüncülüğü hakkında kaynak kitap” olarak Almanca olarak yayınlanmıştır!

TÜTÜNCÜLÜKTE ‘İLK’ MASTER, DOKTORA VE POST DOKTORA!

Mastır ve doktoramdan sonra Maliye Gümrük Tekel Bakanlığı’nca, Amerika’da tütün ve tarım çiftliklerinde ‘post doktora’ yapmak üzere görevlendirdim. Türkiye’de ve dünyadaki tohum ıslah çalışmaları, tohum standardizasyonu, sigara, pipo, puro, enfiye gibi konularda tütün sigara ve tarımla ilgili Devlet adına araştırma yapan ve Amerikan tarım bakanlığı tarafından diplomalı tek TÜRK akademisyenim! Turizm işletmeciliği profesörü eksper mühendis kökenli Haluk Tanrıverdi kardeşim gibi sahalarında başarılı birkaç akademisyeni de unutmuyoruz tabii.

Sigarada ve tütünde lisansını, mastırını, doktora ve post doktorasını yapan, sadece tarım, toprak, tütün ve sigara sanayi ve korunma yolları ile ilgili 55 ulusal ve uluslararası makalesi ve tebliği bulunan birine Türkiye’de bugüne kadar danışan hiçbir devlet yetkilisi olmamıştır!!?

“Türkiye’de siyaset, menfaat üzerine dönüyor! Maranki de eğilip bükülmez, dediklerimizi yapmaz..!” diye konuşulduğunu, bir bakan arkadaşımdan duydum! Gencinden yaşlısına insanımız yok ediliyor, tröstlerin ekonomik esaretiyle devlet zayıflatılıyor, Sayın Cumhurbaşkanımız da konuyla ilgili oldukça hassas! Pek çok başarılı hamleler yaptı ama tabii ki sonuç alınamadı!!?

Peki, Türkiye’de bir ikincisi dahi olmayan, ‘yazan-çizen’ değil; tarlasından tohumuna, dumanına kadar bilfiil çalışmış, lisansını, mastırını, doktorasını, post doktorasını yaparak bütün gümrüklerde Adalet Bakanlığı tarafından bilirkişi olarak atanmış bir uzmanı sigara bırakma gününde en azından fikrini almak için neden davet ettirilmez!!?

Büyük dağın dumanı çok bilenlerin düşmanı çok olur derdi hocam!!?

Ancak haset hasedini yok ettiği gibi; ülkemiz insanları da maalesef ehliyetsiz adamların elinde yok oluyor!!?

 Başkanlık sisteminin Türkiye’sinde pek çok şey değişir diye düşünüyordum!

Demek ki bu işlere daha sıra gelmedi!

Umutla bekliyoruz ehil işlerin ehliyetli adamlara verilmesi için!!?

Bu programı düzenleyen ve bugüne kadar sigara ile olan mücadelede bizi hatıra getirtmeyenlere bir hatırlatma yapalım!

Rahmetli Erbakan hocam zamanın ilk milletvekili benim de çok yakın arkadaşım Tokat milletvekili Ahmet Fevzi İnci Öz ile ilk sigara yasaları hazırlayanın bizler olduğunu da bu programı hazırlayanlara hatırlatmak isteriz!!?

Dünü unutanların ve vefası olmayanların yarınları yoktur ve olamaz!

Atasını, dününü, tütün sigara tarihini, geçmişini....! Bilmeyen neyi bilir başarır ve netice alır!!! Şairin dediği gibi tarihini bilmeyen kendini ne bilir..!

Rabbim sen başımıza tarihini bilen ve kendini bilen kadrolar nasip eyle âmin!

 WhatsApp İhbar Hattı: 530 200 00 96

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

CEVDETT

siyaset ve çalışma ekonomisi doktoruyum! MİLLET SENİ TIP DOKTORU SANIYOR!!!

Iyildiz

Daha çok yakın arkadaşın, eski Tokat milletvekili Ahmet Fevzi (İnci Öz)'ün soyadı olan İNCEÖZ'ü bilmiyorsun 
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23