• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Latif Erdoğan
Latif Erdoğan
TÜM YAZILARI

Dış politikada nereden nereye

27 Eylül 2025
A


Latif Erdoğan İletişim: [email protected]

Dış politikada nereden nereye

LATİF ERDOĞAN

İçe dönük, pasif ve edilgen dış siyasetten kuşatıcı, aktif, etkin dış siyasete geçişimizin muhteşem merasimini kutladığımızı ele veren olaylar yaşıyoruz.

Eski Amerikan başkanı Bill Clinton’ın laubali, müstehzi bir vaziyette masanın üzerinde oturduğu, karşısında Bülent Ecevit’in titrek titrek ayakta durduğu milli onurumuzu zedeleyen günlerden protokolde eşit şartları paylaşan, durduğu yerden emin, vakar ve ciddiyeti muhatabında saygı uyandıran Recep Tayyip Erdoğan-Donald Trump görüntüleri, ister istemez bizlere “nereden nereye” dediriyor.

Donald Trump, altı yıl aradan sonra konuk ettiği Başkan Erdoğan’ı konukseverliğin bütün argümanlarını kullanarak ağırladı.  

Gayet samimi ve dostane; hakikatle yüzde yüz örtüşen övgü dolu sözler söyledi. Görüşmeyi harika diye nitelendirdi.  Erdoğan’ a kendisi de dâhil bütün devlet liderlerinin saygı duyduğunu defalarca tekrar etti.  

BM’deki tarihi konuşmasında Başkan Erdoğan’ın dillendirdiği konular, dünya basınında büyük yankı buldu ve yol gösterici etki yaptı.


Filistin davasının en güçlü savunucusu olduğunu, hangi şart ve zeminde olursa olsun Filistin davasından asla taviz vermediğini ve asla taviz verilmemesi gerektiğini söyledikleriyle, anlattıklarıyla gösterdiği görsellerle adeta insanlığın vicdanına kazıdı, Filistin davasını bir kez daha dünya gündemine taşımayı başardı. İşte o konuşmadan bazı bölümler:


 “Biz bugün bu kürsüde kendi vatandaşlarımızla birlikte sesi kısılmak istenen Filistin halkının hissiyatına tercüman olmak için de bulunuyoruz. Filistin Devleti’ni tanıyacağını açıklayan tüm ülkelere teşekkür ediyor, henüz bu kararı almayan devletleri ise bir an önce harekete geçmeye çağırıyorum.”

“‘Birleşmiş Milletler’in amacı, uluslararası barış ve güvenliği korumaktır. Evet, bizler bu salonda Birleşmiş Milletler’in 80’inci yaşını kutlarken dünyanın birçok bölgesinde Kuruluş Şartı’nın ilk maddesinin ilk kelimelerine gölge düşürecek vahim hadiseler yaşanıyor. Özellikle Gazze’de gözlerimizin önünde 700 günü aşkın bir süredir soykırım devam ediyor.”

“Biz toplantı hâlindeyken dahi Gazze’de şu anda siviller katlediliyor. Gazze’de ölen sivillerin sayısı 65 bini geçti. Enkaz altında kaç cenazenin olduğu henüz bilinmiyor. Ölenlerin 20 binden fazlası çocuk. İsrail tarafından, Gazze’de son 23 aydır her saat bir çocuk acımasızca hayattan kopartılıyor. Bunlar sayı değil dostlar, hepsi birer can, birer masum insan. Şu anda sadece silahlarla değil, açlık silahıyla da insanlar öldürülüyor. 21’inci yüzyılda, medeni dünyanın bakışları altında, 146’sı çocuk 428 kişi açlıktan hayatını kaybetti ve sayı her geçen gün artıyor.”



  “Bakın, Tayyip Erdoğan olarak içim yanarak içim kan ağlayarak söylüyorum. Henüz 2-3 yaşındaki, elleri, kolları, bacakları olmayan masum yavrucaklar, bugün maalesef, Gazze’nin olağan fotoğrafı hâline gelmiştir.”

“İsrail, şu ana kadar Gazze’de ulusal ve uluslararası basında çalışan 250 gazeteciyi kasıtlı olarak öldürdü, Gazze’ye tüm girişleri yasakladı. Ama yine de soykırımı gizleyemedi. Filistin topraklarında devam eden soykırıma her fırsatta dikkatleri çeken Genel Sekreter Sayın Guterres’i gönülden destekliyorum, cesareti için kendisini bir kez daha tebrik ediyorum. Ancak Birleşmiş Milletler, Gazze’de kendi çalışanlarını dahi maalesef koruyamamıştır. Gazze’de insanlara yardım için koşturan 500 kişi öldürülmüştür. Bunların 326’sı BM personelidir.”

“Bütün dünya liderlerine sesleniyorum, gün bugündür. Gün, insanlık adına Filistinli mazlumların yanında dimdik durma günüdür. Halklarınız Gazze’deki barbarlığa tepki gösterirken, gelin sizler de adım adım cesaretinizi gösterin. Çocukların çocukları büyüttüğü Gazze’ye karşı insanlık görevinizi yerine getirin. Bu vesileyle, dünyanın farklı ülkelerinde Gazzeli mazlumlara sahip çıkmak için meydanları dolduran, Gazzeli masumlara destek olmak için denizlere yelken açan akademisyeniyle, sanatçısıyla, siyasetçisiyle, aktivistiyle, öğrencisiyle tüm Filistin savunucularına en kalbi selamlarımı yolluyorum.”

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Millet

Dış politikada nereden nereye....

Dolunay

Her iki Erdoğan’dan da Allah razı olsun. Recep Tayyip Erdoğan, Latif Erdoğan...
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23