• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

Saray ulemasının fikir hırsızlığı

23 Mayıs 2019
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

Suudi Arabistan’da bu sıralarda Türkiye’ye yönelik saldırılarıyla öne çıkan ünlü bir hoca var. Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsoloğu’nda korkunç bir cinayetle katledilmesinden sorumlu olduğu bilinen, aynı zamanda Arap dünyasının katil siyonistlerle işbirliğini güçlendirmesinden yana olduğunu her fırsatta ortaya koyan, bu amaçla Yüzyılın Anlaşması komplosunun uygulamaya geçirilmesi için çalışmalarını bütün hızıyla sürdüren Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın “ılımlı İslam”ı temsil ettiğini ve onu desteklemek gerektiğini söylemesiyle tanınan, bizim “saray uleması” veya “murtezika” olarak nitelendirdiğimiz kesimden Aid El-Karni. Tahmin ediyorum son zamanlarda onun hakkında Türkiye’de de bazı haberler ve yorumlar çıktığı için okuyucularımız ismini duymuşlardır. İşte bu adamın kim olduğundan biraz söz etmek istiyorum.

Bu adam Suudi Arabistan’ın en meşhur vaizlerinden. Ama vaazlarında dikta rejiminin özellikle de, insanların kafalarını testereyle parçalamasından dolayı “testereci veliaht prens” olarak tarihe geçen Muhammed bin Selman’ın din adına desteklenmesi gerektiği iddiasıyla insanlara öğütler veren biri. 

Bu adam, 2011 yılında “La Tey’es (Karamsar Olma)” adında bir kitap yayınladı ve 50 riyaldan satmaya başladı. Tabii adam meşhur biri olduğu için kitabı da hemen piyasalarda hızla müşteri buldu ve ekmek su gibi satılır oldu. Kitabı alıp okuyanlardan biri de psikoterapiyle ilgili çalışmalarıyla ve bu konuda önemli eserler ortaya çıkarmasıyla tanınan Dr. Selva El-Adidan’dı. Baktı ki kitap kendisinin dört yıl önce yani 2007’de yayınladığı “Hakeza Hezemu’l-Ye’s (Karamsarlığı İşte Böyle Yendiler)” adlı kitabının tıpatıp aynısıydı; sadece kitaba yüzde on oranında eklemeler yapılmıştı. Öyle ki kitabın orijinalindeki tashih hatalarının bile aynısı bu kitapta da yer almıştı. Yani o şöhretli ve görkemli vaiz, kitabı kopyalarken bir kez tashih etme ihtiyacı bile duymamış, sadece yüzde onluk bir ekleme yapmış, sonra da yayınevine ‘alın bunu benim adıma yayınlayın’ demişti. 

Kendini psikoterapi alanında yetiştirmiş ve doktora yapmış olan Selva hanım bu kitabı hazırlamak için dört yılını vermişti. Bir yandan tek çocuğuna bakarken ve ailevi işlerini sürdürürken bir yandan da birebir görüşmeler ve araştırmalar yoluyla bu kitabı ortaya çıkarmıştı. 

Kitabının aynen kopyalandığını görünce sosyal medya üzerinden ve televizyon programlarına çıkarak uğradığı haksızlığı, mağduriyeti, kitabının Suudi Arabistan’ın en ünlü vaizlerinden olan Aid El-Karni tarafından çalındığını dile getirmeye çalıştı. Şeyh El-Karni’den de kendisinden özür dilemesini ve kitabını derhal piyasalardan çekmesini istedi. El-Karni özür dilemeyi kabul etti ama kitabını piyasadan çekmeyi kabul etmedi. Dr. Selva hanıma da 10 bin riyal karşılığında anlaşma teklifinde bulundu. 

Selva hanım anlaşma teklifini reddederek yargı yoluyla mücadeleye karar verdi. Mahkemeye verdiği bilgide, El-Karni’nin “La Tey’es” adlı kitabında 97 başlık bulunduğunu bunların 85’inin kendi kitabında da aynen yer aldığını, hiçbir değişiklik yapılmadığını hatta tashih hatalarının bile aynen geçtiğini hatırlattı. 

Mahkeme ünlü vaizi mahkum etmek zorunda kaldı. Ama devletin ileri gelen vaizlerinden olduğu için hafifletilmiş ceza verdi. Buna göre El-Karni hapis cezasına çarptırılmadı. Eserin yazarına 300 bin riyal tazminat ödemeye ve kitabını da piyasadan çekmeye mecbur edildi. 

El-Karni’nin tek hırsızlığı bu değil, Dale Carnegie’nin kitaplarından da kaynak vermeksizin ciddi manada aşırmalar yapmış. Hatta bu adam şairlik numaraları da yapmış ve kendi kabiliyetinin ürünü olarak sunduğu beyitlerin çoğunun aşırma olduğu tespit edilmiş.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23