• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Gazeteci Arseven'den Uyarı! 'Kültürel İktidar neredeyse güç oradadır'

2019-04-16 15:42:00

 Taha Emre Özdemir  yeniakit.com.tr 

Gazeteci Serdar Arseven, memleket meselelerini çözebilmek konusunda, siyasal iktidarın tek başına yeterli olmayacağına dikkat çekerek; "Medya, sivil toplum örgütleri ve sanatsal faaliyetlere bakıldığında kültürel iktidarın ne derece önemli olduğu açıkça gözlenebilir" dedi.

Gazeteci - Yazar Serdar Arseven, yeniakit.com.tr'deki 'kitabın ortasından' köşesinde siyasal iktidar ve kültürel iktidarın ayrıldığı noktaları anlatarak, kültürel iktidarın memleket meseleleri üzerindeki etkisine vurgu yaptı. Arseven, siyasal iktidarın tek başına yeterli olmayacağını vurgulayarak; "Siyasal İktidar denildiği zaman aklımıza yönetimle ilgili meseleler geliyor. Seçimlere giren siyasi partilere vatandaş tarafında oy veriliyor. Yani vatandaş vekaleti siyasi partiye vermiş oluyor. İktidara gelince de bakanlarınızı tayin edip yola çıkarak yönetmeye çalışıyorsunuz. Siz bir partisiniz. Partinin bir genel başkanı var. Sistemler farklı olsa da işleyişler her zaman aynıdır. TBMM yasama organı olarak görev yapar. Böyle bir yapı içinde göreve geldiniz. Memleketi gerçekten yönetebilmek için, tabii ki siyasal iktidar lazım. Bunun yanında kültürel iktidar da lazım. Davul sizin boynunuzda olabilir ama tokmak başkasının elindedir" dedi.

'Medya kültürel iktidarın etkisinde'

Medyaya bakıldığında kültürel iktidarın öneminin ortaya çıktığını  ifade eden Arseven; "Peki bunu söylerken ne demek istiyorum? Mesela medyanın kaçıncı güç olduğu tartışılır. Şu anda dijital ve sosyal medyada işin içine girerek medya farklı boyutlara kaydı. Bir mahkemeye yani yargı sürecine medya büyük ölçüde etki edebiliyor. Örneğin siz Aile Bakanlığı olarak gayri meşru ilişki yaşayan iki popüler kültür figürünün arasındaki kavgayı konu edinen yargılama sürecine müdahil olarak katılabiliyorsunuz. Ne işiniz var orada? Aslında bir işiniz yok. Sizin yaslandığınız değerlere de aykırı bir ilişki biçimi var orada. Peki bu konuya neden müdahil oluyorsunuz? Çünkü birtakım odaklar sizi yönlendiriyor. Oradaki Femi-Faşist unsurların baskısı ve etkisi altında kalıyorsunuz. Sonuçta da böyle bir yöne doğru gidiyorsunuz" şeklinde konuştu.

'Kültürel iktidar neredeyse güç de oradadır'

Medyanın yanı sıra sivil toplum örgütleri ile sanatsal faaliyetlerde de kültürel iktidarın son derece önemli olduğunu belirten Arseven şöyle konuştu:

"Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de pek çok sivil toplum örgütü mevcut. Elit meslekler olarak görülen kitleye hitap eden sivil toplum örgütlerinin ağırlığı daha fazladır. Tabipler Odası, Eczacılar Odası, Mühendisler Odası gibi sivil toplum örgütlerinin etkinliği daha yüksektir. Diğer taraftan bakınca Müteahhitler Birliği vardır. Onlara benzer de birtakım sivil toplum örgütleri mevcut. Bunların ağırlığı da iktidarın gücüyle devam eden bir durumdur. Eğer fikirlerini benimsediğiniz iktidar güçlüyse üye sayınız daha fazladır. Sizin desteklediğiniz ya da sizi destekleyen iktidar giderse elinizde birşey kalmaz. Eğer siz kültürel iktidarın sivil toplum örgütleri iseniz iktidarlar değişse de siz özgül ağırlığınızı ve gücünüzü muhafaza edersiniz. Tüm bunlarla birlikte sanat faaliyetleri de kültürel iktidar alanını ifade eder. Rahmetli Necip Fazıl Kısakürek ile ilgili yapımlara baktığımızda onu çağlar ötesine taşıyacak eserler hazırlanamamış. Rahmetli Cemil Meriç, Nurettin Topçu gibi pek çok isim de kaliteli yapımlarla çağlar ötesine taşınamamış. Bunlara karşın Türkiye için Kültürel İktidarın sahibi olan anlayışın desteklediği sanatçılar, yazarlar ve şairlerle ilgili çok ciddi çalışmalar var. Sanat faaliyetleri, sivil toplum örgütleri ve medya noktasında kültürel ve siyasal iktidar farklılıkları çok net bir şekilde ortaya çıkıyor"

'Rüzgarda sürüklenen yaprak gibi olmamalıyız'

Kültürel iktidar gücüne sahip olabilmenin yollarına değinen Arseven sözlerine şöyle devam etti:

"Kültürel iktidar bir anda sahip olunabilecek birşey değil. Kültürel iktidara sahip olabilmek için belirli bir süreç, emek, plan ve projeler lazım. Bunlar birdenbire olabilecek şeyler değil ancak bir yerden de başlanması lazım. Türkiye'de şu anda eğitim ve kültür alanında bizi ileriye taşıyacak, medeniyet kodlarımızla buluşturup geçmişimizi yarınlarla bütünleştirecek bir yol haritamız var mı? Peki ne yapmamız gerekir? Bunların kestirme bir cevabı yok. Ortak aklı harekete geçirmemiz lazım. Nesin ve istikametin ne? Bunların net bir şekilde belirlenmesi gerekir. Rüzgar önünde sürüklenen yapraklar gibi olmamalıyız. Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz"

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23