• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Elindeki 56 kişinin kanına ortak oldu! İYİ Parti'li isimden skandal: Demirtaş serbest bırakın!

2021-01-23 01:51:00

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Bahadır Erdem, elinde 56 masum vatadaşın kanı bulunan, terör suçundan cezaevinde tutuklu olan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılmasını savundu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) skandal Demirtaş kararını gerekçe gösteren Erdem, "Bu karara uymak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Millet ittifakının ortağı İYİ Parti'den, HDP'yi sevindirecek bir açıklama geldi. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Bahadır Erdem, cezaevinde tutuklu bulunan eski HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılmasını istedi.

Haber Global TV'de bir programa katılan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Erdem, Demirtaş'la ilgili AİHM'in skandal kararına destek verdi. Demirtaş'ın kendisini ilgilendirmediğini öne süren Erdem, AİHM'in tepki çeken kararının yerine getirilmesini istedi.

"Demirtaş serbest bırakılmalı"

Türkiye'nin AİHM'le sözleşmesini hatırlatan Erdem, skandal açıklamalarına şöyle devam etti:

"Demirtaş'ın Demirtaş olması ya da HDP'nin eski Genel Başkanı olması beni ilgilendirmiyor. Ben hukukçu olarak şunu söylüyorum; AİHM bir karar verdiyse, sözleşmede de bir hükmümüz varsa siz ona uyarsınız. Selahattin Demirtaş serbest bırakılmalı. Çünkü sözleşme bunu söylüyor."

Ağıralioğlu da aynı çağrıyı yapmıştı

Geçtiğimiz haftalarda özel bir televizyon kanalında programa katılan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Ağıralioğlu da, Erdem'in açıklamalarına benzer ifadeler kullanmıştı.

Ağıralioğlu, AİHM'in Demirtaş kararına destek vererek, "AİHM'in kararına saygı duyulmalı" demişti.

Kararı Türk yargısı verecek

Türkiye, 1987 yılından itibaren tarafı olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine binaen AİHM'in yargılama yetkisini kabul ediyor. Bununla birlikte AİHM bir temyiz merci veya mahkemesi olmadığı için ulusal mahkemelerin kararlarını ortadan kaldıracak veya mahkemelerin yerine geçecek şekilde karar verme yetkisine sahip değil.

Teamüllere göre, AİHM kararları ulusal mahkemelerce incelenip yargılama sürecine ilişkin değerlendirmede tabi tutuluyor. Yani AİHM kararları ulusal mahkemelerin ara karar ve kesin kararlarını, hak ihlali boyutuyla inceleyen kararlar olarak karar bozma ya da ortadan kaldırma niteliği taşımıyor.

AİHM, Demirtaş'ın tutukluluk haline karşı bir ihlal olduğuna karar verdi. Ancak kararda Demirtaş'ın suçlu olup olmamasına dair bir hüküm belirtilmiyor. AİHM'nin dosyadaki ihlal kararı sonrası nihai değerlendirmeyi Türkiye mahkemeleri yapacak.

Terör örgütü için çağrı yaptı, 56 insanın ölümüne sebep oldu

AİHM'nin ifade özgürlüğü ihlali kararı verdiği Demirtaş, siyasal söylemlerinde dolayı değil 52 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan sokak çağrısı nedeniyle tutuklu bulunuyor.

Öte yandan Demirtaş, yaptığı açıklamalarda terör örgütü PKK/PYD/YPG'yi doğrudan sahiplenen sözlere imza atmıştı.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23