• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Afrika açılımı meyvesini veriyor

2019-05-11 11:25:00

 Necmi Güven  yeniakit.com.tr 

LİMAK Enerji Grubu Genel Koordinatörü İsmail Ergüneş, enerji sektörü konusunda bilgi vererek Türk iş insanlarının Afrika, Ortadoğu ve Balkanlar’da yatırımlara giriştiğini kaydetti. Türkiye’nin yükselmesinin yolunun üretim olduğuna vurgu yapan Ergüneş, “Önümüzdeki dönemde en büyük çıkışımız üretim sayesinde olacak. Üreterek daha zengin olacağız.” dedi.

Türk iş adamlarının Türkiye’nin gönül coğrafyası olarak adlandırılan birçok yerde enerji konusunda yatırım arayışında girişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açılımlar ile iş insanlarına yol açmasının bir sonucu olan bu yatırımlar hakkında konuşan LİMAK Enerji Grubu Genel Koordinatörü İsmail Ergüneş, “İş insanlarımız Afrika’da çok ciddi işler peşindeler. Hem işlerini büyütmeye çalışıyorlar hem de yeni işler kurmaya çalışıyorlar. Önümüzdeki dönemde en büyük çıkışımız üretim sayesinde olacak. Üreterek daha zengin olacağız.” dedi. 

Açılımların meyvesi toplanıyor

Türk iş adalarının Afrika’da iş yapmaya girişmesinin bir ön çalışmanın sonucu olduğuna değinen Ergüneş, “Türkiye hızlı bir şekilde bütün Afrika ülkelerine Büyükelçilikler açtı. Bu konu Türkiye’nin gündeminde ön plana çekildi. Şu an fuarlar ve iş birlikleri yoluyla Türkiye tarafından Afrika’ya üst düzey ziyaretler gerçekleştiriliyor. Bunların hepsi bir emeğin sonucu. Bundan sonra kurulan ilişkilerin yavaş yavaş karşılığı alınacak.” diye konuştu. 

Enerjide dönüşüm dönemi

Dünyada enerji sektörü konusunda bilgi veren Ergüneş, bu alanda ciddi değişimler olduğunu kaydederek, “1980’lerden sonra sektörde çok hızlı bir özelleştirme süreci yaşandı. Şu anda hem küresel sistem hem serbest piyasa uygulamaları hem de enerji tarafı çok ciddi bir sorgudan geçiyor. Bakıyorsunuz yıllarca kömüre yatırım yapmış bir Alman şirketi, ‘Ben artık bütün kömür varlıklarımı satıyorum tamamıyla yenilenebilir enerji şirketi olacağım.’ diyor.” ifadelerini kullandı.

50 yıllık tecrübe var

Türkiye’de son yıllarda artana enerji yatırımlarına dikkat çeken Ergüneş, bölgede Türkiye için büyük fırsatlar olduğunu belirterek, “Türkiye’nin elektromekanik ekipmanlar ve tesisatların, üretiminde ve ihracatında büyük bir potansiyeli var. Afrika’da, Ortadoğu’da ve Balkanlar’da bütün şebekeler çok eski ve bazı yerlerde hala şebeke yok. Bu nedenle sistemleri elektriği karşılayamıyor. Türkiye’nin en az elli yıllık elektrifikasyon tecrübesi var. Bizim yapmaya çalıştığımız şey Türkiye’nin birikimini oralara taşımak. Ben gittiğimde benim arkamdan kablocu gidiyor, trafocu gidiyor, sayaççı gidiyor. Ben sisteme hâkim olunca yatırımcılar oraya santral yapmaya geliyorlar. Bu şekilde bir ekosistem oluşturuyoruz. Yurt dışındaki yatırımlara bu şekilde bakıyoruz.” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23