• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Tarduş Kağan kimdir?

Tarduş Kağan, İşbara Kağan ile Göktürk Devleti tahtı için mücadele etmiştir. Bu mücadele sonucu 604 yılında ülke ikiye bölünmüştür.

Tarduş Kağan

Tarduş Kağan'ın doğum tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Yaptığı fetihlerle Göktürk Devleti'nin sınırlarını büyük ölçüde genişletmiştir. İşbara Kağan ile girdiği taht mücadelesi sonucu 604 yılında ülke ikiye bölünmüştür.

Mukan Kağan'ın yaptığı fetihlerle Göktürk Devleti, Mançurya'dan Çin Seddi'ne oradan da Karadeniz'e ulaşan bir coğrafyayı egemenliği altına almıştı. Devletin topraklarını artık tek bir merkezden yönetmek imkansız hale gelmişti. Bu nedenle ülke Doğu ve Batı olmak üzere ikiye ayrıldı. Doğu bölgesini asıl hükümdar, batı bölgesini ise hükümdara tabi olmak şartıyla kardeşi yabgu yönetiyordu.

Tarduş Kağan, 575 yılında yabgu oldu. Ancak, kendisinin asıl hedefi tüm Türk Kağanlığı'nın hakimi olmaktı. Taspar Kağan'ın ölümünün ardından İşbara Kağan yeni hükümdar oldu. Bunun üzerine harekete geçen Tarduş Kağan  İşbara'yı tahttan indirebilmek için üstüne ordu gönderdi. İşbara, Sui Hanedanı'ndan yardım istedi. Çinliler, casuslar aracılığıyla hem İşbara'ya hem de Tarduş'a yardım ederek; devlet içerisinde iç savaş çıkmasına neden oldu.

Taspar'ın oğlu Amrak'ın tahtı ele geçirip kısa bir süre sonra suikast sonucu öldürülmesinin ardından ülkenin doğusundaki iç savaş daha da şiddetlendi. Bu durumdan yararlanan Tarduş, Kafkasya üzerinde hakimiyetini pekiştirdi. 591 yılında, Pers topraklarında yaşanan Blaraton Savaşı'ndan sonra, Sasani İmparatoru Behram Çubin, Batı Göktürklere sığındı.

599'da, Tarduş kendisini batı ve doğunun hükümdarı olarak ilan etti. Ancak bu iddiası, Türk kurultayında kabul görmedi. Tarduş, kurultayı ikna edebilmek amacıyla, Çin'e sefer düzenlemeye karar verdi. Fakat ülkenin doğu kısmından istediği desteği alamadı. Çin seferi sırasında ordusunun büyük kısmı, geniş bozkırı geçerken Çin casuslarının içme sularını zehirlemesi sonucu öldürüldü. Bunun üzerine Tarduş, Çin seferinden vazgeçerek geri çekildi. Bu yenilgi, onun kağanlığı ele geçirme planlarının başarısızlıkla sonuçlanmasına neden oldu. Kendine bağlı askerlerin isyanı sonrası 603 yılında öldürüldü.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23