• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Yaşar Büyükanıt'ın mezara götürdüğü büyük sır!

Yeniakit Publisher
2019-11-21 13:39:00 -
Yaşar Büyükanıt'ın mezara götürdüğü büyük sır!

Eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın vefat etmesinin ardından onun döneminde siyasi tarihimizde yaşanan bazı önemli konular yeniden gündeme geldi. Bunlardan en önemli ikisi 27 Nisan 'E-Muhtıra' ve 'Dolmabahçe görüşmesi' oldu.

Bu sabah hayatını kaybeden Eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’tan geriye siyasi tarihimize kalan birçok ‘olay’ kaldı. İşte 27 Nisan e-muhtırasından, Dolmabahçe görüşmesine dek Büyükanıt’ın “Yanında mezarına götürdüğü” sırlardan bir kısmı.

27 Nisan e-muhtırası

28 Ağustos 2006 ile 30 Ağustos 2008 tarihleri arasında TSK’nın 25’inci Genelkurmay Başkanı olarak vazife yapan Yaşar Büyükanıt, siyasi hayatımızda ’27 Nisan muhtırası’ ve ‘Dolmabahçe görüşmesi’ ile de geçti.

“Muhtıra değil, laiklik hassasiyeti"

Genelkurmay Başkanlığı, yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimi sebebi ile 27 Nisan 2007 tarihinde gece saat 23.20’de resmi internet sayfasında bir bildiri paylaşmıştı. Laiklikle alakalı hassasiyetlerin altının çizildiği açıklama; kamuoyunda “muhtıra” olarak isimlendirilmişti. 2012 senesinde TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu’na 27 Nisan ile alakalı açıklamalar yapan Büyükanıt, Başbakan’ı şahit göstermiş ve “Muhtıra değildi. Bu, laiklik hassasiyetini meydana koyan bir metindir” demişti.

Dolmabahçe görüşmesi

Bu bildirinin hemen sonrasında o dönem başbakanlık makamında olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5 Mayıs 2007 tarihinde İstanbul Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’nde, zamanın Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ı makamında ağırlamıştı. 135 dakika devam eden toplantı daha sonra ortaya atılan söylentilerle siyaset tarihine geçmişti.

“Benimle mezara gidecek"

Bu görüşmenin içeriğine yönelik Erdoğan “Büyükanıt açıklarsa ben de açıklarım” demiş, Yaşar Büyükanıt da “Benimle mezara gidecek” cevabını vermişti. Mesele ile alakalı ilk ve son defa gazeteci Fikret Bila’ya 2009 senesinde açıklamalar yapan Büyükanıt “Bu hususta ilk ve son defa konuşuyorum. Ben olduğum görevler itibariyle dönemin başbakanları rahmetli Bülent Ecevit ile de Mesut Yılmaz ile de bu tarz görüşmeler gerçekleştirdim. Bunlar devlet işidir. Dolmabahçe görüşmesi de öyledir” açıklamasını yapmıştı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Ömer

Bence sır mır yok laiklik teminatı için senet!! almıştır . Başka söze gerek yok

Tata Tonga

Millete sır saklamak olur mu? Kendilerini milletten akıllı sayanlar bence değer verilmeyecek insanlardır.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23