• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Vladimir Putin: Kuzey Akım 2 için mücadele edeceğiz

Yeniakit Publisher
2018-05-18 18:36:00 -
Vladimir Putin: Kuzey Akım 2 için mücadele edeceğiz

Rusya Devlet Başkanı Putin, Kuzey Akım 2'ye yalnızca ekonomik bir proje olarak baktıklarını belirterek, "ABD Başkanı Donald Trump iyi bir iş adamı ve Avrupa pazarına Amerikan gazının tedarikini teşvik ediyor. Ancak projenin hayata geçmesi için mücadele edeceğiz." dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile Soçi'de gerçekleştirdiği  görüşmenin ardından, Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattı projesine ilişkin basın  mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Rusya'nın, Kuzey Akım 2 projesini yalnızca ekonomik bir proje olarak  gördüğüne işaret eden Putin, "Projenin uygulanması, Ukrayna üzerinden Avrupa’ya  doğalgaz sevkiyatının sonlandırılacağı anlamına gelmiyor. Ekonomik anlamda  şartların uygun olması halinde buradan da sevkiyat devam edecek." diye konuştu.

"ABD'nin, Kuzey Akım 2'nin iptal edilmesi için Almanya'ya yönelik  baskı uyguladığı" iddialarını değerlendiren Rus lider, "ABD Başkanı Donald Trump  iyi bir iş adamı ve Avrupa pazarına Amerikan sıvılaştırılmış doğalgazının (LNG)  tedarikini teşvik ediyor. Kendisini anlıyorum. Ancak biz de Kuzey Akım 2’nin  Rusya için faydalı olduğunu düşünüyoruz ve hayata geçmesi için mücadele  edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Putin, Avrupa piyasasında ABD gazının, Rus gazından yüzde 25-30 daha  pahalı olduğunu savunarak, "ABD'nin Kuzey Akım 2'ye bakış açısını biliyoruz. Bu  bakış açısı, Barrack Obama yönetiminden günümüz ABD yönetimine miras kalabilmeyi  başarabilen ender bakış açılarından birisi." dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de Kuzey Akım 2'yi ticari bir proje  olarak gördüklerini vurgulayarak, "Ancak projenin farklı unsurları da mevcut.  Özellikle proje inşa edildikten sonra Ukrayna'nın transit rolünün devam etmesi  bizim için stratejik önem arz ediyor. Bu konuda destek vermeye hazırız."  değerlendirmesinde bulundu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

The Wall Street Journal tarafından dün yayınlanan haberde, Almanya'nın  Kuzey Akım 2 projesine verdiği destekten vazgeçmesi için Trump'ın Merkel'e baskı  yaptığı öne sürülmüştü. Haberde, Trump'ın bu talebine karşılık olarak, ABD  tarafından çelik ve alüminyum ithalatına getirilen yeni gümrük vergilerine  ilişkin Avrupa Birliği ile müzakerelere başlamayı teklif ettiği iddia edilmişti.

Maliyeti 10 milyar avro civarında olması beklenen Kuzey Akım 2  projesiyle, yılda 55 milyar metreküplük Rus gazının Baltık Denizi üzerinden  Almanya’ya sevk edilmesi planlanıyor. Başta ABD ve Ukrayna, Polonya ve Baltık  ülkelerinin inşasına karşı çıktığı projenin ortakları arasında Gazprom’un yanı  sıra Shell, OMV, Engie, Uniper ve Wintershall gibi şirketler de yer alıyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23