• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Uzman Pedagog’tan velilere uyarı! 'Karnesi değil çocuğunuzun kendisi daha değerli'

Yeniakit Publisher
2019-05-24 14:10:00 - 2019-05-24 14:15:12
Uzman Pedagog’tan velilere uyarı! 'Karnesi değil çocuğunuzun kendisi daha değerli'

2018-2019 eğitim öğretim yılının bitmesine kısa bir süre kala öğrencilerin alacağı karnelere ilişkin anne babalara tavsiyelerde bulunan Uzman Pedagog Serap Buharalı, “Karneler sonuç bildiren bir belge ve sayılardan ibarettir. Anne babalara çocuklarınızın arkadaşı olun demiyorum ama onları anlayın ve rehber olun. Onun karnesi değil kendisi en önemli değer.” dedi.

 Murathan Seyitoğlu  yeniakit.com.tr 

2018-2019 eğitim öğretim yılı 14 Haziran’da karnelerin alınmasıyla tamamlanacak. Uzman Pedagog Serap Buharalı, karne sürecini yeniakit.com.tr’ye değerlendirdi.

“Çocuğun gayreti aldığı sonuçtan daha değerlidir”

Kötü bir karneyi, hem bir uyarı hem de yeni bir şans olarak görmek gerektiğine dikkat çeken Buharalı, “Karneler sonuç bildiren bir belge ve sayılardan ibaret. Sonucun ne olduğu kadar eğitim süreci de önemli olmalı. Eğitim sezonu nasıl geçti, çocuk o dönemde ne tür zorluklar yaşadı? Başa çıkabilmesi kendisi için güç olan bir sorunu çözebildi mi? Bu tür durumlar karne sonuçlarından daha önemlidir. Karne sonuçları pek iyi olmayabilir ama eğer çocuğunuzda bir gayret ve azim gördüyseniz bu daha değerlidir. ” diye konuştu.

“Başarı odaklı büyümek hayattan koparabilir”

Buharalı, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Karnesi harika sayılarla dolu bir çocuğun vicdanı gelişmemişse, zorbalığı varsa ya da başarısını üstün tutmak uğruna insani değerleri çiğnemekten çekinmiyorsa, başarısının ne aileye ne de çocuğa bir faydası olacaktır. Başarı odaklı büyümek çocukları hayattan kopartabilir. Kişilerin takdirini kazanmak ve onayını almak için başarıya güdülenmek doğru bir yaklaşım değildir.”
ÖNE ÇIKAN VİDEO

“Çocukla istişare etmek önemli” 

Yetişkin insanların da hayatta iniş ve çıkışlarının olduğunu belirten Buharalı, “Bazı yıllarımızda iş veya başka bir konuda inişe geçebiliyoruz. Çocuklarda da bu durumlar yaşanır. Çocukların geçirdikleri kötü dönemleri onlarla istişare ederek sorunları tespit etmek ve çözmelerini sağlamaya çalışmak önemlidir.” şeklinde konuştu.

“Aşırı ödül de ceza da yanlış”

Uzman Pedagog Buharalı, sözlerini şöyle tamamladı:

 “Anne babalara çocukların arkadaşı olun demiyorum. Çocuğunuzu anlayın ve ona rehber olun. Onun karnesi değil kendisi en önemli değer. Çocuğunuzun başarısını karneden ibaret görmek son derece yanlış. Ebeveynler, çocuklarının gelişim ve değişimini bir bütün olarak ele almalılar. Pozitif karakter özelliklerini ön plana çıkartmalı ve kendilerine olan güvenin artmasını sağlamalılar. Çocuğun kendi içindeki cevheri görmesine yardımcı olmalılar. Yüksek notların olduğu karne getirdi diye çocuğu ödüle boğmak ya da düşük notlu karne nedeniyle ağır cezalar vermek son derece yanlış bir tutum olacaktır.”

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23