• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Üstad Necip Fazıl’ı rahmetle anıyoruz

Yeniakit Publisher
2015-05-25 07:45:00 - 2015-05-24 22:21:16
Üstad Necip Fazıl’ı rahmetle anıyoruz

Türkiye’nin son yüzyıldaki siyaset ve kültür hayatına fikirleriyle damga vuran Üstad Necip Fazıl Kısakürek, vefat yıldönümünde rahmetle anılıyor. Yayımladığı Büyük Doğu Dergisi ve kitaplarıyla Türkiye’deki Müslümanların aksiyoner olarak varolmasında büyük emek sarfeden Kısakürek, aramızdan 32 yıl önce ayrılmıştı. 26 Mayıs 1904’te İstanbul’da doğan Necip Fazıl Kısakürek, 25 Mayıs 1983’te yine İstanbul’da ahirete göç etmişti.

HABER MERKEZİ - Türkiye’nin son yüzyıldaki siyaset ve kültür hayatına fikirleriyle damga vuran Üstad Necip Fazıl Kısakürek, vefat yıldönümünde rahmetle anılıyor. Yayımladığı Büyük Doğu Dergisi ve kitaplarıyla Türkiye’deki Müslümanların aksiyoner olarak varolmasında büyük emek sarfeden Kısakürek, aramızdan 32 yıl önce ayrılmıştı. 26 Mayıs 1904’te İstanbul’da doğan Necip Fazıl Kısakürek, 25 Mayıs 1983’te yine İstanbul’da ahirete göç etmişti.

1943 yılından itibaren çıkardığı Büyük Doğu Dergisi’yle Türkiye’de Müslümanlar’ın sesi olan Üstad Necip Fazıl Kısakürek, bu uğurda pek çok sıkıntı ve çileyle karşılaşmıştı. İlk hapis cezasını 1942 yılında alan Üstad Necip Fazıl, ikinci hapis cezasını ise Büyük Doğu’da yayımlanan bir makalede “Allah’a itaat etmeyene itaat edilmez” hadis-i şerifine yer verdiği ve rejime itaatsizliği teşvik ettiği suçlamasıyla aldı. Tek Parti zulmüne karşı en ciddi muhalefeti sergileyen Necip Fazıl, Milli Şef İsmet İnönü ve dönemin Başbakanı Recep Peker’i de dergideki yayınlarıyla rahatsız etmişti.

ŞİMDİ DEVLET ONU SAHİPLENİYOR

Yaşadığı dönemde sırf yayınladığı dergi ve kitapları sebebiyle devletin zulmüne uğrayan Üstad Necip Fazıl, bugünse Yeni Türkiye’nin ideologu olarak nitelendiriliyor. Tükiye’nin son yıllarda yaşadığı dönüşüm süreciyle gündeme oturan ‘Yeni Türkiye’ kavramıyla beraber, son yıllarda pek çok siyasi, bürokrat ve kültür adamı da konuşmalarında Üstad Necip Fazıl’ın şiirlerine ve yazılarına atıfta bulunuyor. Üstad’ın birbirinden farklı konulardaki şiirleri başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmaları olmak üzere kürsülerden seslendirilirken, tiyatro eserleri sahneleniyor, belediyeler onun anlatıldığı sempozyumlar düzenliyor.

NECİP FAZIL KISAKÜREK

26 Mayıs 1904 tarihinde İstanbul’da doğan Necip Fazıl Kısakürek, 25 Mayıs 1983 tarihinde yine İstanbul’da ahirete intikal etmişti. Necip Fazıl, 21 yaşında yayımladığı “Örümcek Ağı” adlı şiir kitabının ardından, 24 yaşındayken yayımladığı “Kaldırımlar” adlı şiir kitabıyla tanınmıştır. 1934 yılına kadar sadece şair olarak tanınmış ve meşhur Bâb-ı Âli’nin önde gelen isimleri arasında yer almıştır. 1934 yılında Abdülhakîm Arvâsî Hazretleri ile tanıştıktan sonra büyük bir değişim yaşamış ve bu değişimi kendisi “...içimi öylesine bir sosyal mücadele ve cemiyeti yorma hamlesi kapladı ki, artık çalışamaz oldum” şeklinde tanımlar. Bu tarihten sonra Türkiye’nin bir çok şehrinde konferanslar düzenlemiş, düzenlemiş olduğu konferanslarda ki sözlerinden dolayı hakkında dâvâlar açılmış ve bu dâvâlar neticesinde öncülük ettiği Büyük Doğu Hareketi’ne dair yayın yapan Büyük Doğu Dergisi yayın hayatı boyunca 16 kez kapatılmış, Necip Fazıl’ın eserleri toplanmış ve basımı yasaklanmıştır. 25 Mayıs 1983 tarihinde vefat eden Üstad Necip Fazıl’ın yüzden fazla eseri bulunmaktadır.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23