• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Üniversiteler vaat yarışında

Yeniakit Publisher
2015-06-28 08:19:00 - 2015-06-28 02:25:39
Üniversiteler vaat yarışında

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçları bir iki gün içinde açıklanacak. Tercih maratonunda adaylarla üniversiteleri bir araya getirecek kıstaslardan birisi olan vaatler, listelerin yazılmasında etkili olacak

Bu yıl da bazı devlet ve vakıf üniversiteleri başarılı öğrencilerin kendilerini tercih etmesi için çeşitli imkanlar sunuyor. Bu fırsatlar arasında, aylık 500 lira ile 4 bin lira arasında değişen miktarlarda burs, bir defaya mahsus üniversiteyi tercih ettiği için ücretlerle ödüllendirme, yurtlarda ücretsiz barınma, yurtdışında ücretsiz lisansüstü eğitim, kira yardımı, kültür gezisi, kapalı yüzme havuzu ve fitness salonuna ücretsiz üyelik, şirket açma önceliği, yurtdışında staj, çağrı merkezinde çalışma imkanı gibi çeşitli fırsatlar yer alıyor.

ŞİMDİ ÜNİVERSİTELER YARIŞIYOR

Kısacası adaylar arasındaki sınav yarışı artık yerini üniversiteler arasındaki yarışa bırakıyor. Devlet üniversitelerini bir tarafta tuttuğumuzda, vakıf üniversiteleri arasındaki amansız yarışın, bazen aday öğrencileri bile şaşırttığını görüyoruz. Onlarca vakıf üniversitesinin mütevelli heyeti başkanı, rektörleri, akademisyenleri bugünlerde şu kanal senin, bu sütun benim diyerek tanıtım arenasındaki köşelerini kapmaya çalışıyor. Peki hangi üniversite hangi mesajlar ve vaatlerle öğrenci kapma yarışında, işte cevabı:

ÖĞRENCİLER İÇİN ASIL ÖDÜL NE?

Bugünlerde öğrencilerin önünde tercih için onlarca alternatif var. İster devlet olsun ister vakıf üniversitesi, dereceye girenlere yurt, yurtdışı eğitim, yemek ve diğer burs imkânlarından söz edip onları kendisine bağlamaya çalışıyor. Hatta aylık binlerce lira maaş vaat edenler de var. Burs, maaş, yurtdışı eğitimi, sertifika programları, iş garantisi, bilgisayar ve diğer promosyonlar… Bunlar üniversitelerin başarıyı ödüllendiren ilk adımları olarak görünse de, öğrenciler asıl ödülün dilediği bölüme yerleşmek olduğunu biliyor ve ona göre davranıyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

VAATLER  REKLAMA DÖNÜŞÜRSE

Şehrin neredeyse her noktasında ve ekranlara yansıyan reklam çalışmalarıyla dikkat çeken üniversitelerin iş vaadindeki iddialı mesajı öğrencilerin aklına ‘sahiden öyle mi?’ sorusunu getiriyor. Bu konu üzerinden reklam çalışması yapan üniversiteler adaylara eğlenceli ve iş odaklı bir üniversite modeli sunuyor. Bu gibi mesajlar tabi ki cezbedici gelecektir.

Adaylar reklamdan ziyade tercih edeceği üniversiteleri tüm yönleriyle tanımaya çalışmalı. Bu noktada geçmiş yıllardaki reklam çalışmalarının ardından eğitim yılı başladığında yapılan uygulamaları araştırmakta fayda var. İstihdam konusunda iddialı yaklaşan üniversitelerin bugüne kadar mezun verdiği öğrencilerinin en az yüzde 60-70’ini işe yerleştirmiş olması gerekiyor.

GERÇEKÇİ OLAN KAZANACAK

Benzer mesajları burslar konusunda da görmek mümkün. Bilbordlar, otobüs durakları burs mesajlarıyla dolu. Burs eğitimin önemli bir ayağı ancak bir üniversiteyi bursu için tercih etmek de doğru değil. Vaat yarışında akademik kadronun bilimsel yönlü birikimini de dikkate alan üniversiteler daha kazançlı çıkacaktır.

Neler vaat edilmiyor ki

İş garantisi (Hepsine inanmayın) 

Harçlık (Süresini ve miktarını sorgulayın)

Yol masrafı (Nasıl hesaplandığını sorun)

Yemek ücreti (Limitini sorun)

Yaz okulu (Hangi ülkelere hangi imkânlarla gidilip gelindiğini sorgulayın)

Ücretsiz yükseklisans (Not seviyesini yüksek tutmanız gerektiğini unutmayın)

Sosyal imkânlardan faydalanma (Ortamlarını görün, yararlanma süresini sorun)

Hangi vaatlerle Öne çıkıyorlar

ÖSYM’nin belirlediği kıstasların dışında üniversitelerin burs yönergelerine göre vaat ettikleri burslar farklılık gösterebiliyor. Bunları hafta içinde paylaşacağız. Burstan farklı olarak dile getirilen vaatler ise şunlar:

Medipol Üniversitesi: Bu yıl fakültelerin yanısıra, yüksekokullar ve pek çok öğrencinin istihdamını sağlayacağı farklı yeni bölümler açıldı.

Nişantaşı Üniversitesi: Öğrencilerinin ilgili YÖK kuralları çerçevesinde eşdeğer fakülte ve MYO programları arasında yatay geçiş yapmalarını destekleyen Nişantaşı Üniversitesi aday öğrenciler için de tanıtım günlerinde sürprizler hazırladı.

Sabancı Üniversitesi: 20’nin üzerinde burs çeşidiyle öne çıkan Sabancı Üniversitesi’nde burs oranları geçen yıla göre yükseltilerek oran yüzde 63’e ulaştı. Üniversitenin 39 farklı ülkeden 225 değişim anlaşması bulunuyor.

Bezmi Alem Üniversitesi: Aynı kampüs içerisinde 120’si yoğun bakım ünitesinde olmak üzere toplam 600 yataklı üniversite hastanesinde 7 bine yakın günlük poliklinik işlemiyle öğrencilerine her zaman pratik ve gözlem yapma avantajı sunuyor.

Üsküdar Üniversitesi: Üsküdar Üniversitesi hazırlık öğrencilerine dünya standartlarında İngilizce hazırlık programı ALFSI’yı sunuyor.

Sabahattin Zaim Üniversitesi: Öğrenciler, kabul koşullarını sağladıkları takdirde, üniversitenin bir başka lisans programında normal öğretim süresince ücretsiz olarak çift anadal ve yandal yapabiliyor.

İstanbul Ticaret Üniversitesi: Üniversite, dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşlarından bir olan İstanbul Ticaret Odası’nın imkânlarından da sonuna kadar faydalanabiliyor.

Yakın Doğu Üniversitesi: Yurtlarında birçok hizmet sunuluyor. ‘Ekonomik’, ‘Standart’ ve ‘Lüx’ olarak ayrılan yurtlarda üç öğün yemek de var.

Plato MYO: Öğrenciler eğitim ücretlerini kredi kartlarına 9 taksit veya anlaşmalı bankalardan faizsiz, dosya masrafsız KMH hesabı ile 10 taksit olarak ödeyebiliyor. Nakit ödemelerde ise yüzde 6 indirim var.

SÖZÜN ÖZÜ

Üniversitelerin vaatlerinin, daha önce verilen burs ve yurt, yemek gibi ödüllerin ötesinde olması maliyetleri artırıyor. Bu durumda üniversite yönetimleri daha iyi rekabet edebileceği bölüm ve programlara yöneliyor. Bazı bölümlerde okumak öğrenciye külfet getirirken, burslar bir çok öğrencinin imdadına ulaşıyor. Vaatler ne olursa olsun aslolan üniversitelerin verdiği eğitim ile verdiği mezunların kalitesidir.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23