• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Dr. Barış Adıbelli: ABD’nin önceliği İsrail’in güvenliği ve bekasıdır!

Yeniakit Publisher
2019-04-19 16:11:00 -
Uluslararası İlişkiler Uzmanı Dr. Barış Adıbelli: ABD’nin önceliği İsrail’in güvenliği ve bekasıdır!

Ortadoğu'da yaşanan son gelişmeleri yeniakit.com.tr'ye değerlendiren Uluslararası İlişkiler Uzmanı Dr. Barış Adıbelli, “Ortadoğu’da siyaset üretmek istiyorsanız İran’ı dışlayamazsınız. ABD’nin önceliği İsrail’in güvenliği ve bekasıdır.” dedi.

 Hakan Öztürk  Ankara 

Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle Ortadoğu’da sürekli dengeler değişiyor. Peki, Ortadoğu’da dengeler kimden yana gelişiyor? Uluslararası İlişkiler Uzmanı Dr. Barış Adıbelli, Ortadoğu’daki yaşanan son gelişmeleri yeniakit.cm.tr’ye değerlendirdi. Adıbelli, “Ortadoğu’da siyaset üretmek istiyorsanız İran’ı dışlayamazsınız. ABD’nin önceliği İsrail’in güvenliği ve bekasıdır.” dedi.

Ortadoğu’da siyaset üretmek istiyorsanız İran’ı dışlayamazsınız

- Suriye’deki gelişmeler, İran’a karşı karşı ambargo ve terör örgütü YPG/PKK’ya yönelik ortak operasyonlar konusunda sıkı bir çalışma takvimi izleyen Türkiye ile İran arasındaki diplomatik teması nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ortadoğu’da siyaset üretmek istiyorsanız İran’ı dışlayamazsınız. İran’ı gözardı eden bir siyasetin Ortadoğu’da zemin bulacağı bugünün koşullarında mümkün değil. Dolayısıyla, Türkiye’nin İran’la ilişkileri de bu açıdan önemli. Ayrıca, İran jeopolitik açıdan oldukça değerli. Dünya bunun farkında, özellikle de ABD, bu gereceğin farkında. Bu nedenle aslında ABD İran’ı köşeye sıkıştırmaya çalışıyor. Eğer bugün İran yönetimi yeşil ışık yaksa Trump koşa koşa gelir ve İran’la ilişkileri normalleştirir. Eğer ABD, Avrasya coğrafyasında Rusya ve Çin’e meydan okuyacaksa İran’ın yanında olması lazım. Fakat İran da tek başına iş görmez, muhakkak Türkiye ile tamamlamanız gerekmektedir. İşte Suriye vesilesiyle Rusya’nın yaptığı aslında bu, ani Türkiye ile İran’ı bir araya getirmek ve jeopolitik avantajı yakalamak.

İran’ın kendisine göre bir ajandası ve kırmızı çizgileri var!

-İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüştü. Görüşmeye ilişkin hazırlanan bir rapor Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacağı belirtiliyor. Türkiye’nin Suriye’deki soruna ilişkin bundan sonraki süreçte sizce nasıl bir yol izleyecektir?
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Önceki pozisyonlarının aksine İran ve Rusya, Suriye meselesinin çözümünün Türkiyesiz olamayacağının farkındadırlar. Bu nedenle İran, Türkiye ile Suriye meselesinde ortak bir işbirliği zemini oluşturmanın çabası içerisindedir. Cevad Zarif’in Esad ile görüşmesini içeren raporun Türkiye’ye sunulacak olması bu açıdan önemlidir. Ancak her şeye rağmen unutmamak gerekir ki İran’ın da kendisine göre Suriye’de ve bölgede bir ajandası ve kırmızı çizgileri var. Sonuçta İran da kendi çıkarı doğrultusunda bir Suriye’nin peşinde…

Türkiye, dünyayı karşısına alma pahasına İran halkının yanında durdu

-Türkiye ile İran ilişkilerinin bugünü ve yarınına ilişkin neler söylemek istersiniz?

Türkiye ile İran ilişkileri bugün hiç olmadığı kadar iyi. Suriye meselesinde, Ortadoğu konusunda ve terör ile mücadelede Türkiye ile görüş birliği ve dayanışma içerisinde. Türkiye, İran halkının zor zamanlarında dünyayı karşısına alma pahasına İran’ın yanında durdu. Ancak zaman zaman üzülerek görüyoruz ki İran bir takım diplomatik kurnazlıkların içerisinde Acem oyunları oynamaktadır. Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin’in de katıldığı Tahran zirvesini televizyonda özellikle Türk Cumhurbaşkanından habersiz canlı yayınlanması açıkça bir diplomatik nezaketsizlik ve şark kurnazlığı idi. Akılları sıra Türkiye’yi güç durumda bırakacaklardı. Bölgede barışı kurmak ve korumak istiyorsak bu tip şark kurnazlıklarını bırakmamız lazım.

ABD’nin temel hedefi Ortadoğu bölgesini yeniden dizayn etmek

-ABD’nin yeni gelişmeler doğrultusunda Suriye politikasının nasıl olacağını, yeni hedefinin ne olduğunu değerlendiriyorsunuz?

ABD’nin temel hedefi Ortadoğu bölgesini yeniden dizayn etmek. Suriye bu planının sadece küçük bir parçası. Suriye meselesi çözülse bile sırada daha birçok Suriye bulunmakta.

Rusya ve ABD Suriye halkının geleceğini düşünmüyorlar

- Güvenli bölge konusunda Rusya nın pozisyonuna ilişkin neler söylemek istersiniz? Suriye deki PKK/PYD oluşumuna karşı Rusya Türkiye’nin yanında mı yer alıyor yoksa ABD gibi Rusya’nın farklı bir amacı mı var?

Her şeyden önce Rusya’nın ve ABD’nin Suriye’de başka gündemi var. Hiçbir şeklîde Suriye halkının geleceğini düşünmüyorlar. Suriye sayesinde Rusya Akdeniz’e indi ve burada yerleşmeye çalışıyor. Dolayısıyla Suriye’ye gelecek bir barış öncelikle Rusya’nın işine gelmez. 

ABD Ortadoğu’da İngilizlerin kurduğu düzeni değiştirmek istiyor

- Birinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ABD’nin Ortadoğu’daki planına ilişkin değerlendirmeleriniz nedir?

ABD’nin Suriye planı genel Ortadoğu üzerine planlarından ayrı düşünülemez. ABD, öteden beri Birinci Dünya Savaşı’nın ardından Ortadoğu’da İngilizlerin kurduğu düzeni değiştirmek işitiyor. Bu bağlamda 2003 yılında Irak’ın işgaliyle başlattığı Büyük Ortadoğu politikası daha sonra da Arap Baharı olarak adlandırılan süreç bugün farklı bir şekilde devam ediyor. Mısır’da Sisi’nin görev süresinin 2030’a kadar uzatıldığı göz önüne alınırsa önümüzdeki 10 yıl içinde ABD bu bölgede planlarını tamamlayacak gibi.

Yaşananlara İsrailliler bile şaşkın!

- Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınmasını bu noktada nasıl değerlendirmek gerekiyor?

Trump ilk adımları attı: Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdı, Golan tepelerini İsrail’in olduğunu kabul etti. İsrailli yerleşimcilerin Filistin’i diledikleri gibi işgal etmelerinin önünü de açtı. Neredeyse 50 yıl içinde olabilecek gelişmeleri Trump bir yıl içinde halletti. Yaşananlara İsrailliler bile şaşkın. Burada ister istemez insanın aklına acaba ABD İsrail’i de mi kullanıyor sorusu geliyor.

ABD’nin önceliği İsrail’in güvenliği ve bekasıdır!

- “Yaşananlara İsraillilerin bile şaşkın” olmasını biraz açabilir misiniz?

Meseleye daha dar açıdan bakarsak ABD’nin Suriye’de önceliği öncelikle İsrail’in güvenliği ve bekasıdır. Bundan sonra ise Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG üzerinden Kuzey Irak’taki Kürt yönetimi gibi bir yapı kurarak bunları yakın gelecekte bir bütün haline getirmektir. Suriye’nin geri kalanında ise İsrail’e dost bir rejimi amaçlamaktadır.

Suriye, Türkiye’nin milli güvenliğini tehdit eden bataklığa dönüştü

- Suriye’de yaşanan insanlık dramı sizce ne zaman son bulur?

Suriye meselesi artık kronik bir boyut aldı ve Suriye’de yaşananlar dünya tarafından kanıksandı. Bugün gelinen noktada, Suriye, Türkiye için tehdit üreten ve güvenlik tüketen bir bölge haline geldi. Milli güvenliğimizi adeta tehdit eden bir bataklığa dönüştü, kuşkusuz bunda tabi Türkiye’nin maalesef Suriye meselesine yalnız bırakılması büyük rol oynadı. Bugün gelinen noktada Türkiye Rusya ve ABD arasında sıkışmış ya Amerikan planlarını kabul edecek ya da Rusya’nın planlarını kabul edecek. Türkiye bu yönde ikna edilmeye çalışılıyor; oysa Türkiye’nin kendi politikaları vardı.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23