• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye'yi derinden sarsan suikastlar

Yeniakit Publisher
2016-12-21 19:21:00 - 2018-03-10 20:29:36
Türkiye'yi derinden sarsan suikastlar

Türkiye, Rus Büyükelçi Andrey Gennadiyeviç Karlov'un Ankara'da katıldığı bir sergide öldürülmesiyle sarsıldı. Türkiye'nin yakın siyasi tarihinde önemli izler bırakan suikastları derledik. Bu faili meçhul olayların birçoğu üzerindeki sis perdeleri, yıllar geçmesine rağmen hala varlığını koruyor.

Türkiye, bu hafta Ankara'da Rus büyükelçiye düzenlenen suikast haberiyle sarsıldı. Rusya Büyükelçisi Andrey Gennadiyeviç Karlov Çankaya'da katıldığı sergide öldürüldü. Dünya Suriye konusunda Moskava'da yapılacak Halep zirvesinden çıkacak sonuca kilitlenmişken Karlov, kameraların kayıtta olduğu bir sırada katledildi.

Karlov, Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği ve Çankaya Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştirilen “Gezgin Gözüyle Kaliningrad'dan Kamçatka'ya Rusya" adlı konulu fotoğraf sergisine katıldı. Kameraların kayıtta olduğu sırada katılımcılara hitap için kürsüye gelen Karlov, arkasında bulanan takım elbiseli bir kişinin saldırısına uğradı. Saldırgan bir el havaya ateş açtıktan sonra Karlov'a arkadan kurşun yağdırdı. Karlov kanlar içinde yere yığılırken salonda bulunan davetliler dışarıya kaçıştı.

Saldırının ardından bir süre sonra saldırganın kimliği belirlenince tüm kamuoyu şoke oldu. Güvenlik güçleri saldırganın, Ankara Çevik Kuvvet'te görevli polis memuru Mevlüt Mert Altuntaş olduğunu belirlendi. 1994 doğumlu Altuntaş'ın, terör örgütü FETÖ ile bağlantıları olduğu belirtildi. Güvenlik güçlerinin operasyonu ile saldırgan etkisiz hale getirdi.

Halep zirvesi öncesi gerçekleştirilen bu karanlık eylem akıllara Türkiye tarihinde izler bırakan suikastları getirdi. Adnan Kahveci, Eşref Bitlis, Turgut Özal ve Muhsin Yazıoğlu'nun ölümlerinin toplumsal hafızada oluşturduğu soru işaretleri halen varlığını koruyor. Bu şüpheli ölümleri bir kenara bırakarak sizler için yakın tarihte iz bırakan suikastları derledik.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Sabahattin Ali 'sınırında' öldürüldü

1907 yılında Edirne'de doğan Sabahattin Ali, Öğretmen Okulunda mezun oldu ve ilkokul öğretmenliği yaptı. ''İçimizdeki Şeytan" adlı romanı milliyetçi kesimde tepki topladı ve meslekten çıkarıldı. Aziz Nesin ve Rıfat Ilgaz'la birlikte Marko Paşa, Malum Paşa, Merhum Paşa, Öküz Paşa gibi siyasi mizah dergileri çıkardı. Hakkında açılan davalar nedeniyle, cezaevinde yattı.

Yurt dışına gitmek isteyen Sabahattin Ali, pasaport alamayınca, Bulgaristan'a kaçmaya karar verdi. Ancak 2 Nisan 1948'de cesedi Edirne yakınlarında, Bulgaristan sınırında ormanlık arazide bulundu. O dönemin istihbarat teşkilatı MAH mensubu Ali Ertekin tarafından ihbar edildiği, işkencede öldürüldüğü ve suçu da Ertekin'in üstlendiği öne sürüldü. Ertekin yargılandı ancak çıkarılan afla serbest kaldı. Sabahattin Ali olayı da, faili meçhul kaldı.

İsrail Büyükelçisi Elrom öldürüldü

İsrail Başkonsolosu Ephraim Elrom 1971'de Türkiye Halk Kurtuluş Partisi Cephesi tarafından öldürüldü.

17 Mayıs 1971'de Ulaş Bardakçı, Hüseyin Cevahir, Mahir Çayan, Necmi Demir, Oktay Etiman ve Ziya Yılmaz, Türkiye Halk Kurtuluş Partisi Cephesi (THKP-C) adını verdikleri örgütün ilk eylemi olarak İsrail Başkonsolosu Ephraim Elrom'u kaçırdılar. Elrom'un hayatına karşılık, örgütün kuruluş bildirgesi ve taleplerini açıkladıkları bildirilerinin radyoda okunması, gazetelerde yayımlanması ve hapisteki Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) üyelerinin serbest bırakılmasını talep ettiler. İstekleri yerine getirilmediğinde de 22 Mayıs 1971'de Elrom'u öldürdüler. Eylemleri sırasında kamuoyuna ulaşamayan bildirilerinde “Türkiye Halk Kurtuluş Cephesi, 1 Mayıs Harekâtı'nda, Ortadoğu halklarının baş düşmanı, Amerikan emperyalizminin maşası Siyonist İsrail'in Türkiye Başkonsolosu olan ve de ülkemizdeki Siyonist hareketlerin organizasyonunda önemli rolü olan Ephraim Elrom'u kaçırmıştır” deniyordu.

HDP'li Ertuğrul Kürkçü arananlar listesinde

Elrom'un suikastından sonraki süreçte 30 Mayıs günü kaçırılan 14 yaşındaki Sibel isimli bir kızın kurtarılması esnasında Elrom suikastına katılanların bir bölümü öldürüldü. Kızıltepe Operasyonu ile de aralarında Elrom'a kurşun sıktığı iddia edilen Mahir Çayan ve diğer tüm aranan zanlılar ölü ele geçirilirken operasyondan sağ kurtulmayı başaran tek kişi ise sonrasında hapis cezası alan şu anki HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü olmuştu.

Diplomat Hüseyin Daniş Tunalıgil Viyana'da öldürüldü

Ermenistan'ın Kurtuluşu için Ermeni Gizli Ordusu (ASALA) mensubu teröristler tarafından 22 Ekim 1975 tarihinde şehit edildi. Tunalıgil, şehit edilen ilk Büyükelçimizdir. Maalesef son olmamıştır. 1970'lı yıllarda başlayan Ermeni terörü nedeniyle yaklaşık 20 yıl içerisinde 34 diplomatın katledildi.

Hamido'yu kim öldürdü?

 

 

Hamit Fendoğlu öldürüldüğünde 4 aylık Malatya Belediye başkanıydı. Kargoyla gönderilen pakette bomba olduğunu fark edince gelini ve torunlarını kurtarmak için bombanın üzerine kapandı. Kendisini, iki torunu ve gelinini kurtaramadı.

Hamido 1980 öncesi ihtilal şartlarının olgunlaştırılması için öldürülen siyasi şahsiyetlerden biri olarak tarihe geçti. Hamᶳdo Malatya'da seçilen ilk sağcı politikacıydı. Hamido ayrıca Malatya'da 'Son Söz Milletindir' diye bir gazete çıkarmış. Hamit Fendoğlu 1960 darbesi sırasında Menderes'le birlikte Yassıada'da yargılanmış ve üç yıl altı ay ceza almış. Kayserᶳ ve Adana cezaevlerinde kalmış. 1965'te Adalet Partisi'nden Malatya milletvekili seçilmiş. Meclis'in renkli ve kavgacı isimlerindendi. CHP'nin çok güçlü olduğu Malatya'da 1977 seçimlerinde daha çok sağ seçmenin oylarıyla Malatya Belediye Başkanı seçilmiş.

Savcı Doğan Öz cinayeti

Ankara'da Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapan Öz, devletin içindeki kontrgerilla yapılanmasını araştırırken 24 Mart 1978'de Ankara'da kontrgerilla tarafından taşeron olarak kullanıldığı öne sürülen İbrahim Çiftçi tarafından öldürüldü.

Abdi İpekçi suikasti

Gazeteci yazar Abdi İpekçi 1 Şubat 1979'da uğradığı suikast sonucu yaşamını yitirdi.

Daha sonra Papa 2'nci Jean Paul'e başarısız bir suikast girişiminde bulunacak olan Mehmet Ali Ağca İpekçi'nin katil zanlısı olarak yakalandı.

Sorgusu sırasında çelişkili ifadeler veren Ağca, konulduğu askerî cezaevinden de 'içeriden aldığı yardımla' firar edince İpekçi suikasti hiçbir zaman tam olarak aydınlatılamadı.

Cevat Yurdakul'un aracı tarandı

Tarih 28 Eylül 1979. Adana'da Atatürk Caddesi'nden silah sesleri yükseldi. Emniyet Müdürü Cevat Yurdakul'un makam aracı, evinden 200 metre ileride taranmıştı.

Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir emniyet amiri katledildi. Aracında tam 29 kurşun deliği saptandı. 37 yaşında öldürülen Cevat Yurdakul Pol-Der üyesiydi. Ölümünden sonra polisler, "Kahrolsun faşizm" sloganları atıp iş bırakma eylemi yaptı.

Nihat Erim: 12 Eylül'ü haber veren cinayet

Eski başbakanlardan Nihat Erim, 19 Temmuz 1980 günü Dragos Deniz Kulübü'ne girmek için otomobilinden indi. Ağır adımlarla kapıya doğru yürürken, yanına iki kişi yaklaştı. Birden ellerindeki poşetlerde gizledikleri silahları çıkartıp ateş etmeye başladılar. Herşey birkaç saniye içinde olup bitti. Terör, artık Türkiye Cumhuriyeti'nde Başbakanlık yapmış bir isme kadar uzanmıştı. Türkiye 12 Eylül askeri darbesine adım adım yaklaşırken, Nihat Erim'in öldürülmesi bu sürece adeta ivme kazandırdı.

Kemal Türkler: 12 Eylül'ü hazırlayan diğer bir cinayet

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) onursal başkanı Kemal Türkler, 22 Temmuz 1980 tarihinde İstanbul Merter'deki evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Öldürülmesi 12 Eylül'e hazırlığın bir parçasıydı.

Prof. Dr. Muammer Aksoy suikastı

Hukuk profesörü ve politikacı Muammer Aksoy 31 Ocak 1990'da evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Cebeci Asrî Mezarlığı'na defnedildi. Mayıs 2000'de, Ahmet Taner Kışlalı cinayetini düzenledikleri iddiasıyla gözaltına alınan sanıklardan Necdet Yüksel, Muammer Aksoy'u da kendilerinin öldürdüğünü açıkladı.

Muammer Aksoy Devlet Hukukla Yaşar, Laikliğe Çağrı, Devrimci Öğretmenin Kıyımı, Atatürk ve Sosyal Demokrasi gibi kitaplar da yazdı.

Gazeteci Çetin Emeç öldürüldü

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Çetin Emeç 7 Mart 1990'da işine gitmek üzere İstanbul Suadiye'deki evinden çıktığı sırada şoförü Sinan Ercan'la birlikte öldürüldü. 38 yıllık gazeteci olan Emeç, Hürriyet Gazetesi yönetim kurulu üyesi ve yazarı Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Uluslararası Basın Enstitüsü ile Uluslararası Gazetecilik Basın Enstitüleri Federasyonu üyesiydi.

Emeç'i, şoförü Sinan Ercan, yazar Turan Dursun ve İranlı rejim muhalifi Ali Akbar Gorbani'yi öldürdükleri gerekçesiyle yargılanan İrfan Çağrıcı ve dört arkadaşı ağırlaştırılmış müebbetten, çeşitli hapis cezalarına mahkum edilmişti.

MİT mensupları öldürüldü

MİT'te uzun yıllar çalışan ve önemli görevlerde bulunan Ferdi Tamer, 18 Aralık 1990 silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Tamer'in ardından MİT'ten yakın arkadaşı olan MİT mensubu Haluk Akter de esrarengiz bir cinayete kurban gitti. Emekli MİT'çi Tahsin Haluk Akter'in ensesinden 3 kurşun yemiş vaziyette evinde ölü bulunması dikkatleri şüpheli bir şekilde ölen MİT'çilere yöneltti. Akter ile birlikte son 5 ayda 6 MİT mensubunun şüpheli ölümü kafalarda soru işareti oluşturmuştu.

Musa Anter cinayeti

Yeni Ülke ve Özgür Gündem gazetesi yazarlarından Musa Anter, 20 Eylül 1992'de Diyarbakır'ın Seyrantepe mahallesinde uğradığı silahlı saldırıda sol bacağına iki, kalbi ve kafasına birer kurşun sıkılarak öldürüldü. Musa Anter'in yanında bulunan gazeteci ve yazar Orhan Miroğlu saldırı sırasında yaralandı. Eski JİTEM elemanı Abdülkadir Aygan; Anter'in, kendisinin de içinde bulunduğu tim tarafından JİTEM için öldürüldüğünü söylemiştir. Dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz'ın isteği üzerine Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş'ın hazırladığı Susurluk Raporu'nda, Anter cinayetinin Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım tarafından planlanıp uygulandığı yer almıştır.

Uğur Mumcu arabasına konan bombayla katledildi

Uğur Mumcu 24 Ocak 1993'te Ankara'da Karlı Sokak'taki evinin önündeki arabasına konan bomba ile katledildi, 51 yaşındaydı. Kırşehirliydi, annesi evde dört çocuğunu büyütmek için çalıştı, babası Tapu Kadastro Müfettişliği yaparak evin geçimini sağladı. Mumcu, 1976'da Güldal Homan ile evlendi, Özge ve Özgür adında iki çocuğu oldu. Bu suikast üzerinde ki sis perdesi aradan geçen yıllara rağmen kaldırılamamıştır.

Cinayetten ancak yedi yıl sonra 2000'de, Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu'nun Beykoz'daki villasına yapılan baskında bulunan hard disklerden hareketle İstanbul'da Tevhit - Selam / Kudüs Ordusu adlı örgüte ulaşıldı. 11 Temmuz 2000'de Ankara 2 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde (DGM) Uğur Mumcu, Muammer Aksoy ve Bahriye Üçok cinayetlerini de içeren "Umut Davası"nda 15'i tutuklu, 17 sanığın yargılanmasına başlandı.

İddianamede, Mumcu'nun aracındaki bombayı Ferhan Özmen'in yaptığı ve araca Necdet Yüksel'in gözcülüğünde Oğuz Demir'in yerleştirildiği ifade edildi.

Ali Akbulut, Selahattin Eş, Ahmet Cansız, Aydın Koral ve firari sanık Oğuz Demir'in örgütün İran bağlantısını sağladığı iddia edildi.

Tuğgeneral Aydın'ı derin devlet mi öldürdü?

Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın, Diyarbakır Lice Asayiş Bölük Komutanlığı binası önünde silahlı saldırı sonucu şehit oldu. Kamuoyunda sıkça tartışılan ve hala kim tarafından neden öldürüldüğü belirlenemeyen Tuğgeneral Bahtiyar Aydın suikastıyla ilgili önemli ayrıntılar Cumhuriyet Savcısı Osman Coşkun tarafından hazırlanan ve mahkemece kabul edilen 39 sayfalık iddianamede yer alıyor. İddianamede Savcı Coşkun, olayın PKK tarafından yapıldığına dair delil bulunmadığını belirtirken, bazı asker ifadeleri, olayın derin devlet tarafından gerçekleştirildiğine işaret ediyor.

3 sır cinayet

JİTEM'in kilit isimlerinden olduğu belirtilen Cem Ersever öldürüldü. 24 Ekim 1993'te Ankara'ya gitti ve bir daha kendisinden haber alınamadı. 1 Kasım'da Ankara Çamlıdere'de sevgilisi Neval Boz'un, 2 Kasım'da Ankara Polatlı'da itirafçı Murat Demir'in ve 4 Kasım 1993'de Ankara Elmadağ'da Ahmet Cem Ersever'in cesetleri jandarma tarafından bulundu. Birbirlerini tanıyan bu üç kişiyi kimlerin öldürdüğü bir sır olarak kaldı.

İntihar süsü verildi

Jandarma Bölge Komutanı Kazım Çillioğlu 3 Şubat 1994'te kafasına tek el ateş edilmiş şekilde ölü bulundu. 1994'te lojmanında ölü bulunduktan sonra dış otopsisi yapılarak "intihar ettiği" yönünde rapor verilen Albay Çillioğlu'nun soruşturma dosyası, oğlu Gökhan Çillioğlu'nun müracaatı üzerine Haziran 2011'de yeniden açılmış, Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, soruşturma kapsamında 600'ün üzerinde kişinin de ifadesini almıştı.

Malatya Özel Yetkili Başsavcı Vekilliği, eski Tunceli Jandarma Alay Komutanı Albay Kazım Çillioğlu'nun ölümüyle ilgili başlatılan soruşturmada "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım ile "Bozo" kod adlı Yusuf Geyik'in yakalanması kararı çıkartmış ve Yıldırım ve Geyik'in İnterpol aracılığıyla kırmızı bülten çıkartılarak aranması için Adalet Bakanlığı'na başvurmuştu.

Soruşturma kapsamında mezarı Haziran 2011'de açılan Albay Çillioğlu'nun otopsisinde kaburgasında kırık, kürek kemiğinde kurşun ve saç diplerinde arsenik tespit edilmişti.

Savcılık, Albay Çillioğlu'na ait olduğu ileri sürülen intihar notundaki imzanın da sahte olduğunu tespit etmişti.

Onat Kutlar cinayeti ve PKK

1994 yılbaşına bir gün kala saat 18.45'de Taksim'de patlayan bir bomba arkeolog rehber Yasemin Cebenoyan ile yazar Onat Kutlar'ın ölümüne neden oldu. Bombalı saldırıyı, saldırıyı PKK'nin yaptığı ortaya çıktı. Kısa süre sonra yakalanan failler yıllarca süren yargılamanın ardından, pişmanlık yasasından yararlanarak dokuz yıl sonra tahliye edildiler.

Komutan Rıdvan Özden öldürülmesi

Rıdvan Özden 17 Şubat 1993' te uçak kazasında yaşamını yitiren Jandarma Eski Genel Komutanı orgeneral Eşref Bitlis'in ekibindendi. İstanbul'da görev yaptığı sırada akaryakıt kaçakçılığında kullanılan araçların Jandarma'ya ait tesislerden birinde saklandığını ortaya çıkardı ve sorumluların yargı önüne çıkmasını sağladı.

Tayin nedeniyle 1994 yılının Nisan ayında Mardin'e gitti. Burada PKK ve JİTEM'in uyuşturucu ticaretini ortaya çıkarttı. 1994 Kasım ayında resmî aracına kurulan pusuda sağ olarak kurtulmayı başardı. 12 Ağustos 1995'te PKK ile girdiği bir çatışmada alnından vurularak hayatını kaybettiği açıklandı. Cenazesi otopsi yapılmadan toprağa verildi.

Gaffar Okkan suikastı

Gaffar Okkan, Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü görevinde iken 24 Ocak 2001 günü saat 17:40 sıralarında makâmından Valilik Binası'na makam aracıyla seyir hâlinde iken, Sezâi Karakoç Bulvarı üzerinde Et Balık Kurumu ile Eflâtun Park arasında, kimliği belirsiz kişilerce pusuya düşürülerek açılan ateş sonucu olay yerinde şehit edildi.

Emniyet Müdürü'nün öldürülmesine tepki gösteren Diyarbakır halkı, cenazenin olduğu gün kepenk kapattı ve şehrin sokaklarında protesto yürüyüşü yaptı.

Hablemitoğlu suikastının sırrı sol gözünden vurulması mı?

Necip Hablemitoğlu, 18 Aralık 2002 yılında soğuk bir Çarşamba gecesinde evinin önünde faili meçhul bir suikast sonucu öldürüldü. Emniyet içindeki FETÖ'yü ilk deşifre eden gazetecilerden Hablemitoğlu, FETÖ hakkında yazdığı kitabı yayınlanmadan kısa süre önce öldürüldü.

Otopsi raporunda Hablemitoğlu'nun kafasında tek bir yara izi vardı. Hablemitoğlu'nun sol gözünden tek isabet alması sonucu vefat ettiği anlaşılmıştı. Oysa olay yerinde iki kovan bulunmuş, çekirdek izlerine rastlanmamıştı. Bu durum da suikastçının çok seri ateş açabilme yetenek ve refleksine sahip olduğunun bir işareti olarak yorumlandı.

Hrant Dink cinayeti davasında 28. duruşma​

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de öldürüldü. Şişli'deki binasından çıktığı esnada Ogün Samast isimli bir tetikçi tarafından silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Kısa sürede yakalanan Ogün Samast cinayeti itiraf ederek ceza evine kondu. Ancak Samast'ın tetikçiliğini yaptığı cinayetle ilgili dava devam etti. Dink'in öldürülmesine ilişkin eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, eski İstihbarat Daire Başkanlığı Personel Şube Müdürü Coşgun Çakar ve eski İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer ile Yargıtay'ın bozduğu ana davanın 8 sanığının da aralarında bulunduğu 35 kişinin yargılandığı davanın 28. Duruşması yapıldı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23