• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

'Türkiye 50 yıldır kuraklık yaşamadı ama...'

Yeniakit Publisher
2016-06-23 19:01:00 -
'Türkiye 50 yıldır kuraklık yaşamadı ama...'

Türkiye’de son yıllarda yaşanan mevsimsel değişiklikler ‘İklimimiz mi değişiyor?’ sorusunu akıllara getirdi.

Türkiye’nin iklimi mi değişiyor? Aşırı sıcaklıklar, mevsimlerin karakteristik özelliklerinin birbiri içinde görülüyor olması ne anlama geliyor? Küresel ısınma tehdidi ne boyutta? Büyük bir kuraklık coğrafyamızı bekliyor mu?

Son yıllarda yaşanan mevsimsel değişiklikler bu soruları akıllara getiriyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, gazetecilerin sorularına cevap verdi.

Tarihe bakıldığında defalarca buzul çağına girilip çıkıldığını ve bunun olmasının doğal olduğunu söyleyen Doğan, Türkiye için yapılan kısa vadeli kuraklık açıklamalarının doğru olmadığını belirtti. Bu anlamda Türkiye’nin 2022 yılına kadar kısmen 1 ya da 2 kez kuraklık yaşayabileceğinin altını çizen Doğan, 2022 yılından sonrası içinse önemli bir uyarıda bulundu.

Prof. Dr. Doğan Yaşar, şu değerlendirmelerde bulundu:
ÖNE ÇIKAN VİDEO

“TARİHE BAKILDIĞINDA BUZULLARIN DEFALARCA ERİDİĞİNİ VE DEFALARCA BUZUL ÇAĞINA GİRİLDİĞİ GÖRÜLMÜŞTÜR”

İklimler hep değişir ve sabit bir şey yoktur. İklimler değiştikçe yaşamlar devam eder. Sıcaklıklar sabitlenince dünyanın sonu gelecek. Tarihe bakıldığında buzulların defalarca eridiğini ve defalarca buzul çağına girildiği görülmüştür. Eski tarihlerde birçok ozan kuraklığı eserlerinde işlemiştir. 1000’li yıllarda çok sert küresel bir süreç yaşanmış ve buzullar erimiş.

“15 BİN SAVAŞIN ANA NEDENİ İKLİMDİR”

İklim değişiklikleri birçok toplumun diğer toplumlarla mücadelesine ve yer değiştirmesine neden oldu. Çin Seddi’nin yapılmasında ana etken iklim değişikliğidir. Tarımda kıtlık çeken kuzey insanları, Çin üzerine akınlar düzenlemiştir. Yazılı olarak bulunan 15 bin savaşın ana nedeni iklimdir. Yaşadığımız iklimsel olaylar en doğal durumu işaret ediyor.

İKLİMLER NEDEN DEĞİŞİYOR?

İklimler elbet yer değiştirecektir. Buna sebep olan birçok faktör var. Levha hareketleri, dünyanın Güneş etrafında dönüşü, Güneş’teki patlamalar iklimlerin değişmesine neden olurlar. Hava kışın çok sıcak geçerse, yazın çok serin ya da kışın çok soğuk geçmesi yazın çok sıcak geçeceğine işarettir.

“TÜRKİYE’NİN İKLİMİ 2009’DAN BERİ YAĞIŞ DÖNEMİNDE”

Mutlaka sıcaklık aralığı tutturulur. Her 8-9 yılda bir kurak ve yağışlı döneme gireriz. Türkiye 2009 yılından beri yağış döneminde. 2013 yılında mevsim normallerinin altında bir yağışla karşılaştık. NASA’nın Türkiye’ye yönelik ‘14 yılın en kurak yılını geçiriyor’ haberi gerçeği yansıtmıyor. 2013 yılı hariç ortalamanın üzerinde yağmur yağdı.

“SON 50 YILDA KURAKLIK YAŞAMADIK AMA…”

2022’den sonra çok sert bir kuraklık bekliyoruz. Son 50 yılda kuraklık yaşamadık. Belli yıllarda doğal kuraklık süreçleri geçirdik. 2010 yılından 2022 yılına kadar yağışlı bir dönem geçeceğiz ve bu süreçte 1 veya 2 yıl kuraklık yaşayabiliriz.

“TÜRKİYE’DE ATMOSFER BİLİMİ VE İKLİM BİLİMİ KARIŞTIRILIYOR”

Türkiye’de meteorolojide atmosfer bilimi ile iklim bilimi karıştırılıyor. Meteoroloji, günlük hava olaylarıdır. Kış bu dönem 1-2 derece sıcak geçti. Mayıs ayı ise serin geçti. Bu açık bir anda kapanabilir. İklimler değişebilir ama önemli olan neyi nerede yapacağımızdır. Hangi havzada, hangi yılda, hangi ürünleri dikeceğimizdir. Bütün dünya artık bunu yapıyor. El Nino Kasım ayında başlar. El Nino’dan sonra bilim insanları olarak biz 1 yıllık yağışı hesaplarız. Gelişmiş ülkelerde tarım artık böyle yapılıyor.

“18 BİN YILDAN BU YANA KÜRESEL ISINMA DÖNEMİNDEYİZ”

Küresel ısınma yanlış biliniyor. Küresel ısınma aslında yağmur çağıdır. Sıcaklık ne kadar fazla olursa, buharlaşma fazla olacağı için yağışlar artar. 18 bin yıldan bu yana küresel ısınma dönemindeyiz. 3-4 bin yılda böyle devam edecek. Dünya sonra soğuma dönemine girecek.

Kaynak: Ajanshaber

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23