• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Turkcell ve Türkiye’nin Zeka Küpleri’nden Teknoloji Üreten Türkiye için ilk adım

Yeniakit Publisher
2016-05-31 00:57:00 -
Turkcell ve Türkiye’nin Zeka Küpleri’nden Teknoloji Üreten Türkiye için ilk adım

Eğitim projelerini desteklemekte özel sektörün öncülüğünü üstlenen Turkcell, “teknolojide üreten ülke Türkiye” vizyonuyla Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde yeni bir projeye daha adım attı.

Turkcell, “Zeka Küpü” projesi kapsamında, Türkiye’nin 7 bölgesinde yeni nesil teknoloji laboratuvarları açıp ve eğitimler vererek,  IQ seviyesi 130’un üzerinde olan özel yetenekli çocuklara ulaşacak. Türkiye’nin zeka küplerini,  teknolojiyle şekillenecek yeni dünyaya hazırlayacak.

ORDU- Gençlerin ve çocukların imkansızlıkları aşarak kendilerine uygun eğitim fırsatlarına kavuşması için yola çıkan Turkcell,  Türkiye’nin büyük değeri olan özel yetenekli öğrencilerin yeni nesil teknoloji ve eğitimlerle gelişimi için de kolları sıvadı. Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde hayata geçirilen “Zeka Küpü” projesiyle, zekası ile geleceğe yön verecek, Türkiye’nin dört bir yanındaki özel yetenekli öğrencilerin, potansiyellerini gerçekleştirmesi ve geleceğe yön verecek teknolojilere erişmeleri hedefleniyor. 

4. sanayi devrimiyle değişen dünyanın, “kendi yapan” liderleri bu laboratuvarlarda yetişecek

Proje kapsamında,  Türkiye’nin 7 bölgesinde özel yetenekli öğrencilerin okul sonrası proje tabanlı eğitim gördüğü  BİLSEM’lerde  (Bilim ve Sanat Merkezi) Turkcell tarafından özel tasarlanmış, “kendin yap” kültürü ile teknolojik üretkenliği hedef alan laboratuvarlar oluşturuldu. Özel yetenekli öğrenciler bu laboratuvarlarda  3 boyutlu yazıcılar, Arduino elektronik öğrenme kitleri,robot ve yazılım ekipmanlarıyla tanışacak. Nesnelerin interneti ve yazılımcılık konusunda eğitimler alacak. Laboratuvarlarda verilen yüz yüze eğitimler, [follow=http://www.zeka-kupu.com]www.zeka-kupu.com[/follow]  üzerinden Turkcell Akademieğitim altyapısı kullanılarak verilen online eğitimlerle desteklenecek.

Böylelikle, Türkiye’nin özel yetenekli gençleri, dünyanın her yerinde teknoloji üretenlerle aynı dili konuşacak; “kendin yap” (maker) kültürü içinde yetişecek. Bu gençler, bilişim teknolojilerinin üretimin her safhasını dönüştürdüğü ve nesnelerin internetiyle şekillenecek olan 4. Sanayi devriminin, aktif ve üreten oyuncuları haline gelecek.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Aileler ve öğretmenler de eğitilecek, ekosistem gelişecek

Proje kapsamında öğrencilerin aileleri ve öğretmenler de unutulmadı. Ailelerin bu öğrencilere özel iletişim ihtiyaçlarına cevap verebilmeleri ve gelişimlerine kılavuzluk edebilmeleri için rehberlik hizmetleri tasarlandı. Öğretmenlerin de, Turkcell Akademi’nin sunduğu online eğitimleriyle müfredatı takip etmeler sağlanacak.  

Hilmi Güler: “Geleceğe yön verecek fırsatlar yaratmak için çalışıyoruz”

Memleketi Ordu’da Turkcell’in yeniden tasarladığı BİLSEM laboratuvarının açılışına katılan ve konuşmasına Nobel Kimya Ödüllü Aziz Sancar’ın BİLSEM öğrencileri için gönderdiği tebrik mektubunu okuyarak başlayan Turkcell Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Hilmi Güler, “İmkansızlıkların çocuklarımızın eğitiminin önüne engel olarak çıkmasını kabul edilemez buluyoruz ve Turkcell olarak bu engelleri kaldırmak için çalışıyoruz. Bugün de her biri birer yıldız olma potansiyeline sahip olan özel yetenekli çocuklarımıza, yurdumuzun dört bir yanında fırsatlar yaratmak için yola çıkıyoruz. Geleceğin ödüllü bilimadamları, Aziz Sancarlar’ı bu laboratuvarlarda yetişecek. Dünya ekonomisi teknolojinin yön verdiği 4. Sanayi devrimi ile şekillenirken, bizim çocuklarımız ve gençlerimiz de bu sürecin üreten birer parçası olacak” diye konuştu. 

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu açılışta yaptığı konuşmada :”Sayın Bakanımız Hilmi Güler’in katkılarıyla BİLSEM merkezlerinden birinin ilimizde olması mutluluk verici. Herkesin bildiği gibi en büyük kazanım genç nüfus. Bu genç nüfusu şekillendirmek ve potansiyellerini ortaya çıkarabilmek de bizim asli görevlerimizden bir tanesi. Okulumuzu işte bu sebeple desteklemek ve gelişimine katkı sağlamak gerekiyor.  Turkcell’in üstün teknoloji donanımıyla verdiği desteğe ve Sayın Bakanımız Mehmet Hilmi Güler’e sunduğu destekten dolayı çok teşekkür ederiz.” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili konuyla ilgili yaptığı konuşmada:” Milli Eğitim Bakanlığı olarak bu güne kadar özel yetenekli çocuklarımızın eğitimi için önemli adımlar attık ve atmaya da devam ediyoruz. BİLSEM’leri geliştirmek ve daha iyi noktalara getirmek de öncelikli hedeflerimizden bir tanesi. Buralarda eğitim gören çocuklarımızın ilerde ülkemiz adına büyük başarılara imza atacaklarına yürekten inanıyorum. Bu sebeple projemizin bütün kamu, sivil ve ticari kuruluşlarca desteklenmesi çok önemli. Fikrimize ve heyecanımıza ortak olan Turkcell’e ve desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Sayın Bakanımız Mehmet Hilmi Güler’e teşekkür ediyorum.” dedi.

Açılışa katılan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz konuyla ilgili şunları söyledi:” 4.Sanayi Devrimi olacaksa bu ancak bilim ve teknoloji sayesinde olacaktır. Ülkemizde üstün yeteneklerle doğan çocukları keşfetmek ve bu çocuklarımızın önünü açmak ülke olarak 4. Sanayi Devrimi’ne bizi ortak edecektir. Dr. Mehmet Hilmi Güler Bilim ve Sanat Merkezimiz de çocuklarımızın yeteneklerine uygun eğitim veren ve onların gelişimlerini destekleyen en önemli kurumlardan bir tanesi. Merkezimize katkılarından ötürü Bakanımız Mehmet Hilmi Güler’e ve Turkcell’e teşekkür ederiz.”

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör gerçekleştirdiği açıklamada:” Bakanlık olarak en önemli misyonlarımızdan biri, özel yetenekli çocuklarımız için uygun çalışma koşulları oluşturarak onların gelişimine katkı sağlamak. Son iki senedir bu misyon doğrultusunda bir çok adım attık. Çocuklarımızın okul sonrası bilgi ve becerilerini geliştirecekleri BİLSEM’lerle ilgili yaptığımız çalışmalar da bunların en önemlisi… Okulumuza katkılarından dolayı Turkcell’e ve okulumuza adını veren Sayın Bakanımız Mehmet Hilmi Güler’e katkılarından dolayı çok teşekkür ederim.” dedi.

3 yılda 10.000 aileye, öğrenciye ve öğretmene ulaşılacak

Proje ilk etapta Ordu’nun yanı sıra Adana, Erzincan, Ankara, İstanbul, Kütahya ve Şanlıurfa’daki BİLSEM’lerde de hayata geçirildi. Turkcell 65 şehirde 77 BİLSEM’e laboratuvar kurarak, 3 yılda 10 bin aile, öğretmen ve öğrenciye ulaşmayı hedefliyor.

KUTU*

ORTAK AMAÇ TÜRKİYE İÇİN ÜRETMEK

Turkcell’in Milli Eğitim Bakanlığı himayesindeki projeyle hayatlarına dokunduğu her özel yetenekli çocuk, artık hayallerinin gerçekleşeceğine inanıyor. Kimisi mühendis olmak ve büyük projeler hayata geçirmek kimisi bilim adamı olup geleceğin teknolojilerini yaratmak istiyor. Ortak hedefleri Türkiye için üretmek. Öğretmenlerin ise çocuklarına güvenleri sonsuz: “Bizler yıldızların gökyüzünde ve ulaşılamaz olduğunu düşünürüz hâlbuki onlar yanı başımızdalar.”

Çölde su bulmuş gibi mutlu oldum…

Büşra Berberoğlı: Grubumla yaptığım çalışmanın ve özellikle zafer anının verdiği hazzı hiçbir şeye değişmem. Prototipimiz hatasız bir şekilde sonlandığında, kendimi çölde su bulan biri gibi hissettim. Benzersizdi. Tüm bu eğitimler bana güven ve inanabileceğim yeni bir gelecek sundu. Artık düşüncelerimi somutlaştırıp hayatla buluşturabilmek için her türlü öğreticiye ve imkâna sahibim.

Çocukların üretmesi geleceğin üretmesi demek…

Esat Alper Aykal:  Çocukların üretmesi geleceğin üretmesi demek ve üreten bir Türkiye başarılı bir Türkiye demektir. Şu anda üretmeye teşvik edilmemiz bizim gelecekte de üreteceğimiz anlamına geliyor. Bu tarz eğitimler her zaman yapılmalı, zira bir şeyler üretmeden özel yetenekli olmak hiçbir fayda getirmez.

Geleceğin Türkiye’sini tasarlayacaklar…

Yıldız Ertunç/Öğretmen:  Bizler yıldızların gökyüzünde ve ulaşılamaz olduğunu düşünürüz hâlbuki onlar yanı başımızdalar. Bu özel öğrencilere gerekli destek sağlanıp, yeterli eğitim verilirdikçe teknolojiyi, buluşları akıl almaz noktalara taşıyacak, geleceğin Türkiye’sini hatta dünyasını muazzam şeklide inşa edeceklerdir.

KUTU**

Zeka Küpü Bildirisi ile Türkiye’nin yeni neslinin planları oluşturuldu

Turkcell Zeka Küpü Projesinden faydalanan özel yetenekli öğrenciler gelecek nesillere ve  Türkiye’ye aldıkları eğitimler sonrası bir söz niteliğinde olan Zeka Küpü Manifestosunu oluşturdular.

ZEKA KÜPÜ MANİFESTOSU

  • Bilsemleri fikir fabrikası haline getireceğiz. 
  • Bilimle sanatın ışığında yürüyüp, yeni buluşlarla insanlığın yolunu aydınlatacağız.
  • Mevcut teknolojiyi en iyi şekilde kullanırken, geliştireceğimiz teknolojilerle dünya milletlerinin     

           önüne geçeceğiz.

  • Gelişmiş teknolojisi ve yetenekli gençleriyle, Türkiye’yi yenidünyanın teknoloji devi yapacağız.
  • Teknolojik gelişmişlikte bölgesel farklar kalkacak, bütün ülke hep birlikte kalkınacak.
  • Taklit değil Türk patentli teknolojinin önünü açacağız.
  • Üreterek kazanacak, kazanarak paylaşacağız.
  • BİLSEM’de fikri yapısı oluşan, üniversitelerde ürüne dönüşen bir teknolojiye Türkiye’yi

       hazırlayacağız.

  • Zekamızı, bilgimizi, ilgimizi, yeteneğimizi milletimiz ve insanlık için kullanacağız.
  • Dünya çapında ödülleri ülkemize getirmek için var gücümüzle çalışacağız.
  • Akranlarımıza örnek olacağız. 
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23