• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türk dostu Yunan Başkan Butaris'e destek eylemi!

Yeniakit Publisher
2018-05-23 22:11:00 -
Türk dostu Yunan Başkan Butaris'e destek eylemi!

Türkiye dostu olarak bilinen ve 19 Mayıs günü aşırı sağcıların tekme ve yumruklu darbeleriyle yaralanan Yunanistan'ın Selanik kenti Belediye Başkanı Yiannis Butaris'e (76) saldırıya uğradığı meydanda destek eylemi düzenlendi. Yağmur altında saldırıya tepki gösteren Selanikliler, ırkçılara tepki gösterdi. Polisin sürdürdüğü soruşturmada biri 18 yaşından küçük 4 saldırgan tutuklandı.

Türklere yönelik dostane yaklaşımları ve Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili olumlu görüşleri ile tanınan Yunanistan'ın Selanik Belediye Başkanı Yiannis Butaris, 19 Mayıs günü kentin simgelerinden Beyaz Kule önünde Yunan Parlamentosu'nun 1994 yılında oybirliği ile kabul ettiği sözde '19 Mayıs Pontuslu Rum Soykırımı'nı Anma Günü' törenine katıldı. Tören sırasında, kalabalık bir grup, Selanik Belediye Başkanı Butaris'in daha önce Atatürk ve Türkler ile ilgili olumlu ifadelerini gündeme getirip, "Türk tohumu" diyerek, hakaret ve küfürler etti. Kendisine yöneltilen hakaretlere aldırmayan Butaris tören alanından ayrılmadı. Kısa bir sure sonra fanatik bir grup Butaris'e saldırıp tekme, tokat ve yumruklarla darp etti. Kaldırıldığı hastanede tedavi gören Butaris, daha sonra taburcu edildi.

4 KİŞİ TUTUKLANDI

Selanik polisi, Butaris'e yapılan saldırının ardından geniş çaplı soruşturma başlatarak, kamera görüntülerini incelemeye aldı. İlk etapta Butaris'e saldırıda bulunan ve gözaltına alınan biri 18 yaşından küçük 4 şüpheli, sevk edildikleri mahkemede tutuklandı. Selanik polisinin, olayla ilgili görüntüleri incelemesini sürdürdüğü ve yeni gözaltıların olabileceği belirtildi.

YAĞMUR ALTINDA DESTEK EYLEMİ

Belediye Başkanı Butaris'e aşırı sağcıların yaptığı saldırının ardından Selanik'te sosyal medya üzerinden örgütlenen aralarında ırkçılık karşıtı gruplar, bazı sivil toplum kuruluşlarının da bulunduğu yaklaşık 500 kişi, saldırıya tepki görmek için eylem düzenledi. Eylem, Butaris'e saldırının yapıldığı Beyaz Kule önünde yağmur altında gerçekleştirildi. Eylemde, 'Faşizme asla geçit yok, Neonazilerin büroları kapatılsın' yazılı pankart açılıp, ırkçılık karşıtı sloganlar atıldı ve saldırı kınandı. Saldırıya tepki gösterenler yaklaşık 1,5 saat yağmur altında eylemlerini sürdürüp, olaysız şekilde dağıldı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

BUTARİS'İ KURTARAN KADINA YOĞUN İLGİ

Selanik Belediye Başkanı Butaris'i saldıranları engellemeye çalışan ve ellerinden güçlükle kurtaran Selanik Belediyesi Meclis Başkanı Youla Kalipso da eyleme katıldı. Alanda, büyük ilgi gösterilen Kalipso, ısrarlara rağmen gazetecilerinden soru almayacağını belirterek, herhangi bir açıklama yapmadı. Tebrikleri kabul eden Kalipso sadece, "Kim olsa aynı şeyi yapardı. Ben de üzerime düşeni yaptım" demekle yetindi.

ÜNLÜ SANATÇIDAN DESTEK

Yunanistan'ın ünlü sinema sanatçılarından Akis Sakellariou da eyleme katılarak, Butaris'e yapılan saldırıya tepki gösterdi. Çocukluğunun Selanik'te Türklerin yaşadığı mahallede geçtiğini söyleyen Sakelariou, "Bu bölgede yaşadım, çok iyi zamanlarım buralarda geçti ve çok güzel günler geçirdim. Unutmuyorum asla, biraz daha yukarıda benim evimin biraz daha yukarısındaki (Mustafa Kemal Atatürk'ün  doğduğu evi kast ediyor) o evi ve yaşadığım dostluğu, sıcaklığı unutmuyorum. Bunlar benim düşüncelerim, inanıyorum ve biliyorum ki, herkes benim gibi düşünüyor. Benim içimden gelenler böyle" dedi.

Bu arada Başkan Butaris'in politikaları ile aynı çizgide olmayanların da saldırıya tepki göstermek için eyleme katıldığı görüldü. Bir eylemci, "O'na yapılan bu saldırı kabul edilemez. Onun için ona destek olmak için buraya geldim. O'na yapılan bu hareket çok çirkin ve kabul edilemez" diye konuştu.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23