• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Toplu mezarlardaki siviller tekrar gömülüyor

Yeniakit Publisher
2018-10-18 10:49:00 -
Toplu mezarlardaki siviller tekrar gömülüyor

Bir zamanlar terör örgütü DAEŞ'in kalesi olarak bilinen Rakka'nın, YPG/PKK'nın işgaline girmesinin üzerinden bir yıl geçerken, kentteki çatışmalarda ölen sivillerin cesetleri toplu mezarlardan çıkarılarak defnediliyor.

Suriye'de bir dönem terör örgütü DAEŞ’in kalesi olarak bilinen Rakka'nın YPG/PKK'nın işgaline girmesinin üzerinden bir yıl geçerken, kentteki çatışmalarda ölen sivillerin cesetleri toplu mezarlardan çıkarılarak defnediliyor.

Rakka, 17 Ekim 2017'de ABD'nin hava desteğiyle terör örgütü YPG/PKK tarafından DAEŞ’ten ele geçirilmişti.

Geçen bir yılda kentte birçok toplu mezar bulundu. 

Çatışmalarda hayatını kaybeden sivillerin ailelerinin ihbarları üzerine açılan mezarlardan alelade gömülmüş çok sayıda ceset çıkarılıyor. Yakınları, cesetleri İslami usullere uygun defnetmek üzere mezarlıklara götürüyor.

AA, il merkezindeki eski cami mevkisinde süren çalışmaları görüntüledi.  
ÖNE ÇIKAN VİDEO

"Burada 50 ila 80 cesedin olduğu ortaya çıktı"

YPG/PKK, Rakka'daki işgalini kalıcı hale getirmek için sözde sivil meclis kurmuş, bölgenin Arap toplumunun yönetiminde olduğu görüntüsünü verebilmek için bazı Araplara önemsiz, sembolik görevler vermişti.

Bu görevlilerden biri olan ve kentte kontrolsüz biçimde gömülen cenazelerle ilgili işleri koordine eden sözde Rakka sivil meclisi üyesi İlyas Hamis, AA muhabirine toplu mezar alanında yaptığı açıklamada, yaklaşık 10 gün önce ailelerden ihbar aldıklarını söyledi.

Hamis, "Şu an eski cami denilen alanda çalışma yapıyoruz. Bu alanda 50 ila 80 cesedin olduğu ortaya çıktı." dedi.

Hamis, cesetlerin büyük kısmının düzensiz şekilde gömüldüğünü, şu ana kadar yaklaşık 30 ceset çıkarıldığını belirtti.

"Rakka’ya hava saldırıları sırasında oğlumu aceleyle buraya gömmüştük"

Bu alana oğlunu gömmek zorunda kalan Mahmut Ahmet, oğlunun Rakka'da geçen sene ABD'nin hava saldırılarında öldüğünü söyledi.

Ahmet, "Rakka’ya hava saldırıları sırasında oğlumu aceleyle buraya gömmüştük. O dönem yoğun hava saldırıları olduğu için onu başka bir mezarlığa gömemedik." dedi.

Oğlunu gömdükten sonra Rakka'dan kaçtıklarını belirten Ahmet, "Geçici olarak buraya gömüp daha sonra bir şekilde onun cesedini çıkartıp başka yere gömeriz diye düşündük. Ancak geri döndükten sonra mezarını bulmakta zorluk çektik. O vakit burada sadece 4 kişi gömülüydü. İnsanlar Rakka'dan göç ederken 100'den fazla kişiyi daha buraya gömmüşler." diye konuştu.

Ahmet, oğlunun cesedinin çıkarılması ve bir mezarlığa gömülmesi için sırasını beklediğini dile getirdi.

Toplu mezarlardan şimdiye kadar yaklaşık 3 bin ceset çıkarıldı

"Rakka Sessizce Katlediliyor" isimli aktivist ağının geçen haftaki raporunda, "Rakka sivil meclisi kentteki cesetlerin toplanması, enkazın kaldırılması, mayın ve patlayıcıların temizlenmesi için koalisyon güçlerinden para desteği almıştı. Ancak meclis bu konuda neredeyse hiçbir şey yapmıyor." ifadesi kullanılmıştı. 

Raporda, Rakka kent merkezinde şu ana kadar bulunan toplu mezarlardan çoğu sivil yaklaşık 3 bin cesedin çıkarıldığı belirtilmişti.

Rakka'da insani kriz sürüyor

 Terör örgütü YPG/PKK, bir yıldır Rakka'da, işgalindeki diğer bölgelerde kurduğu baskı ve terör düzenini uyguluyor. Sivilleri zorla silah altına alan YPG/PKK, DAEŞ ile çatışmalar sırasında el koyduğu evleri sahiplerine teslim etmiyor. Koalisyonun yoğun hava saldırıları sonucu neredeyse tamamı harabeye dönen kent merkezinde siviller, yıkılan evlerini yeniden inşa etmek için kendi kısıtlı imkanlarını kullanıyor.

YPG/PKK, kentte sivillere herhangi bir hizmet sağlamıyor. Başka çareleri olmadığı için evlerine dönen az sayıdaki sivil, zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor. Terör örgütü YPG/PKK, muhaliflerle irtibatlı oldukları bahanesiyle pek çok sivili rastgele alıkoyuyor.

Ocak 2014'te terör örgütü DAEŞ’in eline geçen Rakka, 17 Ekim 2017'de ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava desteğiyle terör örgütü YPG/PKK tarafından işgal edilmişti.

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), 14 Aralık 2017'deki raporunda, DAEŞ karşıtı operasyonda Kasım 2016- Ekim 2017 döneminde toplam 2 bin 323 sivilin öldüğünü açıklamıştı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23