• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Terör örgütü PKK, Zapatista'yı örnek alıyor!

Yeniakit Publisher
2017-03-04 22:09:00 -
Terör örgütü PKK, Zapatista'yı örnek alıyor!

Polis Akademisi'ne bağlı Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Araştırma Merkezi (UTSAM), Meksika'daki Zapatista hareketiyle PKK'yı karşılaştırdı.

Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu diğer adıyla EZLN, Meksika'nın en yoksul eyaletlerinden biri olan Chiapas merkezli Marksist-Leninist ideolojiye sahip bir örgüttür. Örgütün kurucuları Mao çizgisinde olmakla beraber örgüt, yıllar içerisinde kendine özgü bir Marksizm yorumu geliştirmiştir.

Adını Meksika Devrimi'nin (1910-1920) lideri olan Emiliano Zapata'dan alır. Kendilerini Zapata'nın ideolojik mirasçıları ve emperyalizme karşı beş yüz yıldır süren yerli direnişin vârisleri olarak görürler.

Yaşadıkları toprakları hükümetten bağımsız ve kendi özerk bölgeleri olarak görürler. "Topraklar halkındır" ve "Halk emreder hükümet uygular" gibi sloganları kullanırlar. Ancak en önemli sloganları "Artık Yeter" manasındaki Ya Basta! (Enough is Enough) ve "Adalet! Özgürlük! Demokrasi!" dir. Kendilerine destek bulabilmek için interneti, uydu teknolojilerini aktif kullanmaktadırlar.

Zapatistalar, küreselleşmenin ve neoliberalizmin köylerde yaşayan yerli halkları kötü bir şekilde etkilediğini ve onları açlığa ittiğini düşündüğünden küreselleşme ve neoliberalizm karşıtıdır. 1982 yılında içlerinde Subcomandante Marcos'un da bulunduğu bir grup Maoist gerilla tarafından temelleri atılmıştır. On seneyi aşkın bir hazırlık süreci ve örgütlenmeden sonra 1 Ocak 1994'te NAFTA'nın uygulanmaya başladığı gün silahlı ayaklanma başlatmışlar ve San Cristobal de Las Casas'ın birçok belediyesini işgal etmişlerdir.

Örgütün sosyal yapısı genelde yerlilerden oluşmakla birlikte diğer şehirlerde destekçileri ve uluslararası destek ağı vardır.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Zapatista hareketinin görünen yüzü, lideri ve sözcüsü konumundaki Subcomandante Marcos'tur.

Terör örgütü PKK için bir model

PKK örgütünün özellikle son dönemlerdeki stratejilerinde EZLN’den ilham aldığı söylenebilir. Bunlara en çarpıcı örnek, EZLN’nin meşhur söylemi Ya Basta (Artık Yeter) ile aynı anlama gelen “Edi Bese” söyleminin terör örgütü PKK tarafından kullanılmasıdır.

Ayrıca bebek katili Öcalan’ın da özellikle yakalanmasından sonraki dönemde Zapatistalar’ın faaliyetlerini yakından takip ettiği bilinmektedir. Zapatistaların Mart 2001’deki meşhur yürüyüşlerinin ardından terör ele başı Öcalan da 23 Mayıs 2001 tarihli avukat görüşmesinde Diyarbakır’dan Ankara’ya bir barış yürüyüşü düzenlebileceğini belirtmiştir. Bunun için de HADEP’in altyapı çalışmalarını hızlandarması gerektiğini ifade etmiştir .

Bu iki örgüt arasında sayabileceğimiz benzerliklerden birisi de Marksist Leninist ideolojiyi benimsemeleridir. Ayrıca örgütlerin her ikisi de etnik kimlik üzerinden propaganda yapmaktadır. PKK, Kürtlerin hakkını savunduğunu iddia ederken, EZLN’de Maya yerlilerinin sözcüsü olduğu iddiasındadır. Geniş perspektifte ise her iki örgüt tüm sömürülenler adına mücadele ettikleri gibi açıklamalarda bulunmaktadır. Yani her iki örgüt tipinde de tüm sömürülenlerle ittifak yaklaşımı vardır. Ayrıca her iki örgütün de söylemlerinde barış ve demokrasi gibi kavramlar sıklıkla vurgulanmaktadır.

EZLN’nin silahlı eylemleri PKK ile kıyaslanmayacak kadar az olsa da her iki örgüt de silahlı örgütlerdir. İki yapı da propagandalarını yaygınlaştırmak için kitlesel eylemler, kampanyalar düzenlemektedir. Her iki yapının da siyasallaşma çabası benzer özellikler taşımaktadır. 

Mepanews

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23