• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Terör koridoruna karşı strateji şart

Yeniakit Publisher
2017-04-04 07:29:00 -
Terör koridoruna karşı strateji şart

Irak ve Suriye’deki gelişmeler, PKK’nın bölgedeki hareketliliğine göre yeni stratejiler geliştirmeyi şart kılıyor. Askeri uzmanlar, PKK’nın Münbiç’teki varlığını taktik gelişme olarak görürken, Sincar ve Kerkük’e dikkat çekiyor. Uzmanlara göre, emrivaki ve defacto duruma karşı 16 Nisan sonrası için stratejik planların hazırlanması ve hızla uygulanması gerekiyor.

Irak ve Suriye’deki son gelişmeler ışığında terör örgütü PKK’nın stratejisi ve içinde olduğu planlar yeniden okunuyor. Askeri kaynaklar, bölgede yaşanan son gelişmelerin PKK ve Kerkük sorununun karakterini değiştirdiğine işaret ediyorlar. PKK’nın Rusya, Amerika gibi dünya güçlerinin verdiği fırsatlarla bugün Suriye ve Irak’ın kuzeyinde Sincar’da stratejik hayalini gerçekleştirme çabasında olduğu değerlendiriliyor.

SEVR’İ İSTİYORLAR!

Halen terör örgütünün Suriye uzantısı PYD/YPG, Fırat’ın doğusunda Türkiye sınırı boyunca uzanan toprakları fiilen kontrol ediyor, burada yaşayanlar üzerinde baskı ve kontrol oluşturuyor ve askeri gereklilik çerçevesinde örgütleyip kurallar koyuyor. Örgüt, Suriye’nin kuzeyinde “sabit ve yerleşik” bir konuma geçiyor. Bir yandan da Irak’ın kuzeyinde Sincar’da kurduğu yeni üstle bölgede daha etkili bir pozisyon alıyor. Bölgedeki gelişmeleri değerlendiren askeri uzmanlar, PKK’nın ABD desteğiyle Kandil’i Sincar’a taşımasının en önemli amaçlarından birini “Misak-ı Milli sınırlarını, Kerkük ve Musul’u, Telafer’i kontrol etmek, Sunni Arap ve Türkmenleri bölgeden uzaklaştırarak bölgeyi Kürtleştirmek ve nihayetinde Sevr’i gerçekleştirmek” olarak değerlendiriyorlar.

HAZIRLIKLARI BİTİNCE TÜRKİYE’YE YÖNELİRLER!

Uzmanlar, Türkiye’nin terörist örgütün planlarına karşı yapması gereken en önemli şeyin, taktik alandaki faaliyetler ile stratejik alandaki faaliyetleri ayırt etmek olduğunu vurguluyorlar. Münbiç’teki PKK varlığı sorunu ve Rakka operasyonu planlamalarını “taktik seviyedeki gelişmeler” olarak nitelendiren askeri uzmanlar, asıl üzerinde düşünülmesi ve stratejiler geliştirilmesi gerekenin ise, “PKK’nın Fırat’ın doğusunda, sınır boyundaki varlığı ile Irak’ın kuzeyindeki Sincar’daki varlığını kapsayan stratejik seviyedeki gelişmeler” olduğunu vurguluyorlar. Askeri uzmanlar, “PKK, hazırlıklarını tamamlamayı bekliyor. Hazırlıklar bitip, koşullar oluştuğunda ise yeni askeri yeteneklerini ve kapasitesini sergilemek için Türkiye’ye yönelecektir” uyarısını yapıyorlar.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Defacto durum oluşabilir

Askeri uzmanlar, Musul harekatında müttefiki Türkiye’yi tercih etmeyen ABD’nin İran’ı ve PKK terör örgütünü yanına almasının hiçbir şekilde iyi niyetle açıklanamayacağına işaret ederken, “Türkiye bir emrivaki ve bir defacto durumlara karşı strateji geliştirmeli. Bu cani örgüt hem Suriye sınırında hem de Irak’ın kuzeyinde rahat bırakılmamalı. 16 Nisan sonrası Türkiye hızla stratejik planlarını hazırlamalı ve uygulamalı” vurgusunu yapıyorlar.
(Yeni Şafak)

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23