• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

TEOG'da ilk oturum başladı

Yeniakit Publisher
2015-11-25 09:19:00 -
TEOG'da ilk oturum başladı

Milli Eğitim Bakanlığınca 8. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen merkezi ortak sınavların ilk oturumu başladı

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında, 8. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen merkezi ortak sınavların birinci oturumu başladı.

Ortak sınavlar, yurt içinde 970 merkez, 16 bin 237 okul, 91 bin 349 salonda, yurt dışında ise 7 ülke, 14 merkez, 22 okulda gerçekleştiriliyor. Sınavlarda 200 bin öğretmen görev yapıyor.

Sınav öncesinde özel gereksinimlerini belgelendiren ve bilgileri süresinde modüle işlenen bir öğrenci hastanede, 152 öğrenci evde, 9 bin 317 öğrenci tek kişilik sınıfta sınava alınacak.

Yurt içi ve yurt dışındaki merkezlerde her iki gün yapılacak oturumlar saat 09.00, 10.10 ve 11.20'de başlayacak. Teneffüs araları, 20 dakika olacak. Sınav uygulaması tüm merkezlerde eş zamanlı gerçekleştirilecek.

Öğrenciler, bugünkü birinci oturumda, Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden sınava girecek. Yarınki ikinci oturumda ise Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden sınav yapılacak.

Her ders için dört seçenekli çoktan seçmeli testlerden oluşan 20 soruluk A, B, C, D kitapçık türleri kullanılacak ve her bir ders yazılısının süresi 40 dakika olacak. Öğrenciler, olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında belirlenen sınıflarda sınava alınacak.

Öğrenciler, bilgisayar özelliği bulunan her türlü cihazlar ve saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ile sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz veya radyo gibi iletişim araçları ile sınava giremeyecek. Bunları bulundurduğu tespit edilen öğrencinin sınavı, sınav kurallarının ihlali gerekçesiyle sınav salonundaki görevlilerce hazırlanan tutanakla geçersiz sayılacak.

Ortak sınavlara 172 görme engelli ve 400 az gören ile bin 125 işitme, 5 bin 690 zihinsel ve bin 141 ortopedik engellinin yanı sıra 215 süreğen hastalığı bulunan öğrenci katılacak.

Bunların dışında herhangi bir nedenden mazereti oluşan öğrencilerle ilgili tedbirler valiliklerce alınacak, durumlar tutanakla tespit edilip bakanlığa bildirilecek. Az gören öğrenciler ve görme engelli öğrenciler için hazırlanan sorular, içerik ve biçim açısından düzenlendi.

Ortak sınavlara hazırlık aşamalarında, Türkiye'nin çeşitli okullarından 83 öğretmen davet edilerek 4 bin 500 soru hazırlandı. Sorular, Soru Oluşturma ve Geliştirme Dairesinde çalışan, branşlarında her biri soru yazma alanında uzmanlaşmış 25 öğretmen, 22 ölçme değerlendirme ve alan uzmanı akademisyen tarafından redakte edildi.

Bu yıl ilk kez Ermeni okullarında eğitim gören 218 öğrenciye, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığınca onaylanan müfredat ve kazanımlar kapsamında kendi din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden sınav yapılacak. 42 öğrenci de Musevilere yönelik ayrı bir müfredat içinde din kültürü ve ahlak bilgisi sorularından sınava girecek. 572 öğrenci ise din kültürü ve ahlak bilgisi testinden muaf tutulacak.

Ortak sınavların yapıldığı günlerde, sınavların gerçekleştiği okullarda ders yapılmayacak. Ancak ortak sınavlarda görevli olmayan o okulun öğretmenleri de sınavların yapıldığı gün saat 09.00'da kendi okullarında hazır bulunacak.

TEOG'da belirlenen kurallara göre, salon görevlisi öğretmenler sınav salonlarında gazete, kitap okumayacak, öğrencilerin dikkatini dağıtacak şekilde ve gerekmedikçe konuşmayacak. Sınav süresince topuklu ayakkabı giyilmeyecek ve cep telefonu gibi cihazlarla sınav salonuna gelinmeyecek.

MEB tarafından 1. dönem TEOG kapsamındaki mazeret sınavları ise 12-13 Aralık 2015'te gerçekleştirilecek. Sınav sonuçlarının ise 2016 Ocak ayında açıklanması bekleniyor.

Kaynak : AA

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23