• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

TEOG’da büyük heyecan

Yeniakit Publisher
2016-04-26 06:45:00 - 2016-04-26 06:45:07
TEOG’da büyük heyecan

TEOG’da büyük heyecan

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 2016 sınav takvimi tıkır tıkır işliyor. Öğrenciler, eğitimciler ve eğitim dünyasının diğer neferleri açıklanan sınav takvimine göre sınavlara girerek ter döküyor.  Bu hafta Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemine (TEOG) bağlı sınavların ikinci evresi gerçekleşecek. Yarın ve perşembe günkü (27-28 Nisan) sınavlara 1 milyon 155 bin civarında öğrenci katılacak. 8. sınıf öğrencilerinin başarılarını ölçmeyi hedefleyen TEOG sınavında Matematik, Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Fen ve Teknoloji, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden sorular soruluyor.  İlk dönemde 6 sınava giren öğrenciler, bu hafta da 6 sınavda ter dökecek. Öğrenciler; birinci oturumda; Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi derslerinden;  ikinci oturumda Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil derslerinden -özel durumlar dışında- kendi okullarında belirlenen sınıflarda sınava alınacak. Öğrenciler toplam 120 sorudan sorumlu olacaklar. Sınavlarda her ders için 20 soru karşılığında 40 dakika süre verilecek.  Bu durumda soru başına öğrencilere iki dakika düşüyor. MEB, TEOG sistemi kapsamında 8’inci sınıf öğrencilerinin soru ve cevaplarını (EBA) üzerinden öğretmenlerin anlatımıyla videolu olarak yayınlayacak.  İki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ikincisi merkezi ortak sınav kapsamında yapılacak. Sınavlardan alınan puanlar ilgili dersin birinci veya ikinci yazılı puan olarak kabul edilecek ve yıl sonu başarı puanı hesaplamasına dahil edilecek. Ortak sınavlarda A, B, C ve D kitapçığı olmak üzere dört çeşit kitapçık verilecek. Soru iptali olması durumunda ilgili soru, o ders sınavına katılan bütün öğrenciler için doğru kabul edilerek değerlendirilecek. Öğrenciler olağanüstü haller ve özel durumlar dışında, kendi okullarında, önceden belirlenen sınıflarda sınava girecekler. Sınava girmeyenler ise sıfır alacak. Bu yıl her okul farklı bir puan hesaplama yöntemi ile öğrenci alacak. 6 dersten 12 sınavın yapıldığı TEOG’da, okullar ya bu sınavların tümünü okul notlarının da hesaplandığı bir puanlamayı kullanacak ya da okul notlarını hiç önemsemeyecek. Aralarında yabancı özel liselerin de yer aldığı okulların büyük kısmı merkezi yerleştirmeye girmeyecek. Bu okullar önce TEOG dersleri sınavlarından hangilerini dikkate alıyorlarsa buna göre hesapladıklarını taban puanlarını açıklayacak sonra da önkayıt ile kesin kayıt takvimini duyuracaklar. 

VELİLER NE YAPMALI?

 Ön kayıt döneminde veliler istedikleri okula ön kayıt yaptırabilecekler. Kesin kayıtta ise bu sayı bire düşecek. Geçmiş yıllardaki tecrübeye göre özel okullarda ağırlıklı olarak üç ön kayıt kesin kayıt dönemi açıldı. Boş kontenjanı kalan okullara serbest kayıt imkânı doğabiliyor. Bu arada her kayıt döneminde okulların taban puanlarında değişikliğe gidilebileceğini de unutmamak gerekir. Bazı liseler taban puan açıklamayabilir. Bu noktada öğrencinin aldığı puan altın değerinde olacaktır. Başvurular puan üstünlüğüne göre kayıt edilecek. Anadolu ve fen liseleri başta olmak üzere devlete ait tüm liselere TEOG Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) ile öğrenci alınacak. Bu puan hesaplamasında 6 dersten yapılan toplam 12 sınav sonucu yüzde 70, 3 yıllık okul notları da yüzde 30 etkili olacak. YER 500 tam puan üzerinden açıklanacak. Bu okullara tercih listesi hazırlanılarak merkezi yerleştirme ile öğrenci alınacak. 

SINAV TAKVİMİ

Yarın ve perşembe günkü sınavların ardından İkinci dönem sınavların mazeret sınavları ise 15 Mayıs 2016 tarihinde yapılacak. Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavının (PYBS)  tarihi ise güncellenerek 21 Mayıs 2016 olarak açıklandı. Açık Öğretim Ortaokulu (AÖO/3), Açık Öğretim Lisesi (AÖL/3) ve Mesleki Açık Öğretim Lisesi (MAÖL/3) üçüncü dönem sınavları da 2-3 Temmuz 2016’da gerçekleştirilecek.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

UZMANLAR UYARIYOR

Heyecanı kapı önünde bırakın, Öncelikle velilere seslenen uzmanlar, heyecanınız varsa çocuklarınıza hissettirmeyin, unutmayın ki sınava siz değil onlar girecek…’ diyor ve şu uyarılarda bulunuyorlar:

¥ Soruları görünce heyecan veya strese kapılmayın. Nefeslerinizi kontrollü alıp verin.

¥ Sınava girdiğiniz mekânın olumlu ve olumsuz yönlerini bilin. Dikkatinizi çeken olumsuz bir durumu sınavdan önce sınav gözetmenleri ile paylaşın.

¥ Sınav evrakına ve cevap anahtarına kodlamaları dikkatli şekilde yapın.

¥ Bugüne kadar yaptığınız tüm deneme sınavlarını unutun, sorulara odaklanın ve hiçbir soruyu kıyaslamadan cevaplandırmaya çalışın.

¥ Soruları çözerken mutlaka kalem kullanın ve önemli yerlerin altını çizerek okuma yapın.

¥ Soruların tümünü sonuna kadar okuyun. Zorlandıklarınızı işaretleyin sona bırakın.

¥ Cevabı biliyor olsanız da seçeneklerin tümünü okumadan doğru şıkkı işaretlemeyin. Mühim olan en doğru cevabı bulmaktır.

YANLIŞ DOĞRUYU ETKİLEMİYOR

¥ Bu sınavda, üniversite sınavlarında olduğu gibi yanlış cevaplar doğruları etkilememektedir. Bu nedenle öğrencilerin hiçbir soruyu boş bırakmalarını tavsiye ediyoruz. Adaylar, cevabını net olarak bilmediği sorularda doğru cevaba ulaşmak için şıkları eleyerek ilerleyebilirler. Sorudan soruya geçerken mutlaka derin bir nefes alıp 3-5 saniye soluklanın.

DERSE GÖRE CEVAP TAKTİKLERİ

TÜRKÇE: Sorunun köküne dikkat edin. Özne ve yüklem bağını iyi inceleyin.

MATEMATİK: İşlem hatalarını engellemek için sağlamalı metodu deneyin.

FEN VE TEKNOLOJİ: Soruda ne istediğini tam olarak görmeye çalışın. 

İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK: Kronolojik yönlü tercihler öne çıktığında şık eleme yöntemini seçin.

YABANCI DİL: Soru ve şıklar içinde yer alan tanıdık kelimeleri yazarak soruyu kavramaya çalışın…

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23