• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Nafaka kalkacak mı? Süresiz nafakaya Erdoğan'dan ayar geldi!

Yeniakit Publisher
2019-01-11 17:40:00 - 2019-01-11 18:08:11
Nafaka kalkacak mı? Süresiz nafakaya Erdoğan'dan ayar geldi!

Binlerce erkeğin korkulu rüyası olan süresiz nafaka ödeme uygulamasında son dakika gelişmesi yaşandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı 100 günlük icraat planında vatandaşların çağrılarına kulak verildi. Erdoğan eylem planında nafaka ödeme sisteminin adil bir hale getirileceği açıklandı.

Binlerce erkeğin korkulu rüyası olan ömür boyu nafaka ödeme uygulamasında son dakika gelişmesi yaşandı. Vatandaşların çağrılarına kulak veren hükümet yeni düzenleme için harekete geçti. Peki Nafaka kanunu değişiyor mu? Nafaka kaldırılıyor mu? Nafakanın süresi ne olacak? Nafaka miktarı nedir.? İşte detaylar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabinenin 100 günlük eylem planını açıkladı. Eylem planında milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren konular var. 100 günlük eylem planı maddeleri arasında Türkiye'nin kanayan yarası olan nafaka konusuda var. Eylem planının 15. maddesi nafakaya ayrıldı ve şöyle denildi. 'Nafaka ödemesi sisteminin adil bir hale getirilmesi' gerekmektedir.

Nafaka için ilk adım atıldı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı süresiz nafaka sorununu “Gündem buluşmaları” konulu toplantıyla masaya yatırdı. Toplantının içeriğini oluşturan yoksulluk nafakası müessesesinin son dönemde medyada sıklıkla gündeme geldiğini ve kamuoyunda çeşitli açılardan tartışıldığını vurgulayan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da, şunları söyledi:  ‘Yoksulluk nafakasını düzenleyen Medeni Kanunun ilgili hükümlerinin, eleştiriye neden olan uygulamaların en aza indirilmesi ve taraflar için adil bir çözüm üretmesi adına toplumsal gereklilikler doğrultusunda, ilgili tüm taraflarca değerlendirilmesi bir zaruret haline gelmiştir. Boşanmanın kaçınılmaz olduğu durumlarda aile fertlerinin herhangi birinin mağduriyet yaşamayacağı ve hak kaybına uğramayacağı bir sistemi daha işlevsel hale getirmek durumundayız hep beraber.”

İYİ Parti'den nafaka teklifi

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, nafaka alacağını tahsil edemeyen eşe yardımcı olmak amacıyla, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde Nafaka Takip Müdürlüğü kurulması için kanun teklifi verdi. Türkan, teklifin gerekçesinde, "Boşanmaya ilişkin mahkeme kararları incelendiğinde, talep edilmişse neredeyse tamamına yakınında nafakaya hükmedildiği görülmektedir. Bu görüntü, birçok sorunu yokmuş gibi göstermektedir. Çünkü, özellikle geçim sıkıntısına bağlı boşanmalarda mahkemece bağlanan nafaka, çok önemli oranda borçlunun ödeme kabiliyetinin yokluğu sebebiyle tahsil edilememektedir. Zaten ödeme imkanı olsa bu boşanmaların önemli bir kısmı çoğunlukla yaşanmayacaktır. Bu durumda nafaka bağlanmış ve mağduriyeti giderilmiş gibi görünen eş ve çocuk aslında bunu tahsil edemezken toplumun geneli ve devlet organları durumdan haberdar değildir." değerlendirmesini yaptı.

Nafaka konusunda kim ne söylemişti

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, 'Süresiz nafaka' uygulamasının esnetilmesi konusunda harekete geçildiğini açıkladı. Farklı alternatifleri değerlendiren Adalet Bakanlığı çalışmanın sonuna geldi. Süresiz nafakanın kaldırılması ile ilgili açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül “Kadının korunması esas ama iki yıl evli kalmışlar sonra medeni şekilde ayrılmışlar. İki sene evlendiler diye bunları birbirleriyle ölene kadar hukuken bağlamak doğru değil. Ama esasen kadını korumak kırmızı çizgimiz” dedi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

İki yıl nafaka ödenecek sonrasına bakılacak

İki yıl nafaka ödedikten sonra başka formüllerle devletin desteklemesi yönünde çalışma yapmayı planladıklarına işaret eden Bakan Gül, Avrupa’daki örnekleri incelediklerine değindi. Süresiz nafakada kadını da koruyan bir taslak hazırladıklarını anlatan Gül, bu konuyu seçim sonrasında ilgililerle paylaşıp neticeye ulaştırmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi. Boşanmış çiftler arasında süresiz nafaka ödenmesine yönelik itirazlar Nisan ayında gündeme taşınmıştı. Boşanmalarda nafakanın ne kadar ödeneceğine ilişkin hakim, nafakayı ödeyecek kişinin geliri oranında bir miktara hükmetmektedir. Boşanmış İnsanlar ve Aile Platformu Kurucu Temsilcisi İlknur Birsel, 1 gün bile evli kalmadan ömür boyu nafaka ödemeye mahkûm edilen mağdurların sesini duyurmak için başlattıkları imza kampanyasındaki imza sayısının 6 bini aştığını belirterek, “Kamuoyu bizim sesimizi duydu ve haklılığımızı gördü. Meclis’e ve hükümete bu imzaları en kısa sürede sunacağız” dedi.

"Bakan bize neden sahip çıkmıyor?"

Ahmet Kural ile Sıla arasındaki kavga sonrası, Sıla’ya destek mesajı yollayan Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a tepkiler sürüyor. Süresiz Nafaka Mağdurları Platformu da, aileden ziyade ‘kadın’ bakanı gibi faaliyet gösteren Zümrüt’ü eleştirerek, “Sıla’ya sahip çıkan bakanlık bize neden sahip çıkmıyor” açıklamasında bulundu.

Nafaka yasası nasıl olmalı?

Birsel, önerilerini anlattı:

-Boşanmak için gereken bekleme süresi 3 yıldan 1 yıla indirilsin.

-Yoksulluk nafakası en fazla 5 yıl verilsin.

-Yoksulluk nafakası, “az kusurlu” ya da “kusursuz eşe” verilsin.

-Süre sonunda mağduriyet sürüyorsa nafakayı fon kurup devlet karşılasın.

-Asgari ücretliler aleyhine hükmedilecek nafaka da bu fondan ödensin.

-Mal rejimi davası açma hakkı 1 yıl olarak düzenlensin.

-Nafakasını ödeyemeyen eşe tazyik hapsi kaldırılsın.

-Altsoya “yardım nafakası” yeniden değerlendirilsin.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23