• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Sunata: Türkiye acilen eyleme geçmeli

Yeniakit Publisher
2016-03-18 08:02:00 -
Sunata: Türkiye acilen eyleme geçmeli

Bahçeşehir Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Ulaş Sunata, Avrupa ülkeleri ve Türkiye’nin sığınmacı krizine yaklaşımlarını ve çözüm yollarını Karar’a değerlendirdi.

Sunata, Türkiye’nin sığınmacılar için bir entegrasyon politikası üretmesinin elzem olduğunu ve İslamofobik bir yaklaşım sergilese de, Avrupa ile birlikte çalışması gerektiğini dile getirdi.

Türkiye’nin AB’ye sunduğu yeni göçmen paketini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu paketlerden ziyade Türkiye’nin kendi başına karar vermesi gereken kararlar var çünkü bu bizim sorunumuz artık. Bunun da en önemli başlığı bütüncül bir entegrasyon politikasıdır. Bu bağlamda Türkiye ev sahibi ülke olduğunun altını çizerek devam edemez. Türkiye artık alıcı ülkedir.

Mülteciler Türkiye’den Avrupa’ya gitmek isterken, entegrasyon projesi zarar görmeyecek mi?

Onların burada kalmayı istememelerinin çeşitli sebepleri var. Çalışma izni daha yeni çıktı. 5 yıldır çalışamıyorlardı ya da kayıt dışı çalışıyorlardı. Bu yüzden en kolay yaşama modeli ya sokakta dilenmek ya da birilerinden yardım almak oldu. Onlar da kendi onurlarıyla yaşamak istiyorlar kaldıkları ülkelerde. Burada gerçekten başarılı bir karne vermek istiyorsak entegrasyona gitmemiz lazım.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Türkiye’nin bu konuda başarısız olması halinde nasıl bir senaryo ortaya çıkar?

Çok büyük krizler yaşanır. Güvenlik asayiş ile ilgili büyük sıkıntılar olabilir.

Avrupa’nın göçmen tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Avrupa, oldukça İslamofobik ve kendi değerlerine uymayan bir yaklaşım sergiliyor.  Burada insani bir yaklaşım gerekiyor. Ve bu ayrım Avrupa’nın iyi bir karnesinin olmadığını gösteriyor. Ama onlarla yine de ortak çalışmamız gerekiyor.

AB ile Türkiye arasında yapılan göçmen zirvesi öncesi iki taraftan da yapılan açıklamalar uzlaşmanın zor olacağı yönünde. Ancak AB, Ankara’nın teklifine kapıları tamamen kapatmıyor.

vrupa Birliği (AB) ve Türk hükümetinden yetkililer, sığınmacı krizini çözmek için Brüksel’de üçüncü kez bir araya geldi. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, anlaşma için “iyimser olmaktan ziyade ihtiyatlı olduğunu” söyledi. Tusk, şunları kaydetti:

“İlk olarak, anlaşma 28 üye ülke tarafindan kabul edilmeli. İkincisi, anlaşma uluslararası kanunlara uygun olmalı. Üçüncü olarak da anlaşma, Schengen’e  geri dönülmesi, sığınmacıların bir ülkeden diğerine gönderilmesine  son verilmesi ve Türkiye’yle işbirliğinin güçlendirilmesini içeren kapsamlı stratejimize destek sağlamalı.”

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ise anlaşmanın uluslararası hukuka uygun olduğunu belirterek “Türkiye ile anlaşacağız” dedi.

ZİRVE KOLAY GEÇMEYECEK

Öte yandan Reuters’e konuşan üst düzey bir hükümet yetkilisi, Ankara’nın zirvede yeni talepler öne sürmeyeceğini bildirdi. Müzakerelerin zorlu geçeceğini vurgulayan yetkili, aşılması gereken bazı sorunların olduğunu ifade etti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23