• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Son 7 gün! Üniversiteli olmada ilk adım

Yeniakit Publisher
2018-03-14 10:30:00 -
Son 7 gün! Üniversiteli olmada ilk adım

Yaklaşık 2 milyon 500 bin aday adayını yakından ilgilendiren üniversite sınavları öncesi başvuru sürecinde sona yaklaşılıyor. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuruları 21 Mart saat 23.59’a kadar devam edecek. Ön lisans programlarına sınavsız geçiş hakkı bu yıl da olmayacak.

Bu yıl ÖSYM, internet sitesinde 2018 YKS Başvuru Kılavuzu’na ek olarak 71 soruya cevap verdiği “YKS Sıkça Sorulan Sorular” açıklamasına yer verdi. 136 sayfalık kılavuzun özetlendiği soru- cevaplardan öne çıkanları sizler için derledik:

KİMLER BAŞVURABİLECEK?

Ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında olanlar veya bir ortaöğretim kurumundan mezun olanlar sınava başvurabilirler. Kılavuza ÖSYM’nin sitesinden ulaşılacak. ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nde geçerli fotoğrafı ve eğitim bilgisi bulunan adaylar, bireysel olarak internet aracılığıyla https://ais.osym.gov.tr adresinden başvuru yapabilirler. ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nde geçerli bir fotoğrafı ve/veya eğitim bilgisi bulunmayan adaylar, ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya tanımlanmış başvuru merkezlerinin birinden yapacaklardır.

BAŞVURU NASIL OLACAK?

Başvuru merkezlerinin adresleri ÖSYM’nin http:// www.osym.gov.tr internet adresinde “2018-YKS: Kılavuz ve Başvuru Bilgileri” içinde yer alıyor. Başvuru merkezine şahsen gitmeniz gerek. Merkezde fotoğrafınız da çekilecek.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

YANINIZDA HANGİ BELGELER OLACAK?

Eksiksiz ve doğru olarak doldurulmuş 2018-YKS Aday Başvuru Formu ile Nüfus Cüzdanı/ Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportun aslı. Başvurunuzu yaptıktan sonra seçtiğimiz oturumlara göre kılavuzda belirtilen bankalara ya da ÖSYM’nin sitesinden sınav ücretini yatıracaksınız. Başvuru için son gün 21 Mart, ücret için 22 Mart. YKS başvuru süresi içinde ilgili oturumlara ait sınav ücretlerini yatırarak oturum ekleme yapılabilirsiniz.

BAŞVURU GÜNÜNÜ KAÇIRIRSANIZ

21 Mart 11.59’a kadar başvuramayanlar 4 Nisan’daki geç başvuru gününde başvuru yapabilir. Başvuru ücreti de aynı gün ÖSYM sitesinden ödenecek. Bankalardan ücret ödeyemeyeceksiniz. Geç başvuru gününde oturum ekleme yapabilirsiniz. Ama başvurup ücret ödediğiniz oturumları değiştiremez ve silemezsiniz.

YURTDIŞINDAN BAŞVURU VAR MI?

Başvuruların yapılacağı tarihler arasında eğitim, tedavi vb. nedenlerle yurtdışında bulunduğu için (KKTC ve Kırgızistan-Bişkek hariç) başvuru merkezine gitmesi mümkün olmayanlar, başvurularını kılavuzda açıklandığı şekilde yapabilir.

SINAV MERKEZLERİ NASIL SEÇİLECEK?

Başvuruların yapılacağı tarihler arasında eğitim, tedavi vb. nedenlerle yurt dışında bulunduğu için (KKTC ve Kırgızistan-Bişkek hariç) başvuru merkezine gitmesi mümkün olmayanlar, başvurularını kılavuzda açıklandığı şekilde yapabilir.

DİN DERSİ HANESİ NASIL DOLDURULACAK?

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini alan adaylar zorunlu bu dersi aldıklarını yazacak ve 1 rakamı girecek. Muaf olanlar ise zorunlu din dersi almadığını belirten 2 rakamını koyacak. Bu adaylar TYT ile AYT Sosyal Bilimler-2 Testi’nde ise alternatif Felsefe Grubu sorularını cevaplayacak.

SINAVA GİRİŞ BELGESİ NASIL ALINACAK?

Adaylar, Sınava Giriş Belgelerini, TC Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin aday sayfasından alacak. Posta ile gönderilmeyecek.

4 YANLIŞ BİR DOĞRUYU GÖTÜRECEK

Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenir, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan (adayın net sayısı) bulunur.
Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23